
"Până la sfârşitul anului acesta, estimăm un număr de 600 de curse charter, din care 90% au loc în perioada mai - octombrie. Numărul acestor curse este cu aproximativ 10% mai mare, comparativ cu anul trecut", au declarat oficialii companiei aeriene de stat Tarom, care au închiriat câteva avioane agenţiilor de turism pentru curse charter în Antalya, Bodrum, Rhodos, Heraklion, Skiathos, Kos, Santorini, Hurghada, Palma de Mallorca, Tenerife.
Compania de stat a încasat anul trecut 20 de milioane de dolari din cele 553 de chartere pe care le-a operat. De-a lungul unui an, în funcţie de disponibilitatea avioanelor, toate tipurile de aeronave din flota Tarom sunt folosite pentru curse charter, însă aproximativ 80% din aceste curse sunt operate cu aeronave de tipul Boeing 737-800, potrivit oficialilor companiei. Compania de stat a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 218 mil. euro şi pierderi de 80 mil. euro.
Pentru următoarele zboruri spre staţiunile turceşti site-urile agenţiilor de turism sunt pline cu oferte "last minute", prin care acestea promovează preţuri mai mici chiar şi cu până la 100 de euro pentru a-şi ocupa locurile contractate în avioane şi hoteluri. Zece pagini de oferte last minute în Turcia sunt postate pe unul dintre site-urile de turism, infoturism.ro, fiecare pagină oferind detalii despre aproape 30 de pachete de vacanţă în Turcia. Cumpără 7 nopţi cu all-inclusive în staţiunea turcească Side la 449 de euro, faţă de 595 de euro, aşa sună o ofertă last minute de pe site-ul infoturism.ro. Asemenea oferte, dar pentru alte destinaţii se găsesc pe aproape toate site-urile agenţiilor de turism.
Mioara Gheorghe, director operaţional al agenţiei de turism Happy Tour: Ofertele last minute apar cu între trei şi şapte zile înainte de plecare. Sunt mai ieftine cu până la 10% - 20% în unele cazuri şi se practică în situaţia în care nu s-au ocupat toate locurile.Tour operatorul poate decide să renunţe total la profitul lui pentru a-şi diminua pierderile, care pot fi uneori foarte mari din nevânzarea locurilor.
"Ofertele last minute apar cu între trei şi şapte zile înainte de plecare. Sunt mai ieftine cu până la 10% - 20% în unele cazuri şi se practică în situaţia în care nu s-au ocupat toate locurile (în avion sau la hotel - n. red.). Tour operatorul poate decide să renunţe total la profitul lui pentru a-şi diminua pierderile care pot fi uneori foarte mari din nevânzarea locurilor", a explicat Mioara Gheorghe, director operaţional al agenţiei de turism Happy Tour.
Destinaţiile pe care Happy Tour are zboruri charter sunt Antalya din Turcia, Tenerife, Costa del Sol şi Palma de Mallorca în Spania, Creta, Kos, Rhodos şi Santorini din Grecia şi Cipru.
Pentru că în sezonul acesta sunt operate mai multe zboruri charter spre staţiunile din străinătate, operatorii din turism încearcă să ocupe toate locurile contractate în avioane şi în hotelurile din străinătate prin oferte last minute.
"Pe sezonul de vară vindem aproape 200 de pachete de vacanţă la last minute. Preţurile la care se vând acestea sunt atractive. Pachetele last minute nu aduc profit touroperatorului, ci doar limitează pierderea pe care ar putea-o avea", a declarat Sorin Văduvoiu, directorul executiv al agenţiei de turism Perfect Tour.
Scoase la vânzare la preţuri reduse cu doar câteva zile înainte de data călătoriei, ofertele last minute sunt pachete care stimulează cererea pe ultima sută de metri. Ofertele last minute pe care le promovează agenţia Perfect Tour sunt în principal croazierele şi pachetele touroperatorilor germani Dertour şi Meier's Weltreisen. "Oferte last minute ale touroperatorilor români apar atunci când mai sunt locuri libere în avionul închiriat, dar şi locuri nevândute la garanţiile hoteliere pentru săptămâna în care sunt promovate", susţine Sorin Văduvoiu. Agenţia de turism a contractat mai multe locuri pe cursele care operează spre destinaţii din străinătate în sezonul estival.
Victor Mifsud, directorul de vânzări pe chartere al companiei aeriene de linie regulate Air Malta: Pentru noi cel mai important este să avem orarul de zbor potrivit pe o anumită piaţă, şi nu să trimitem mai multe avioane care să zboare goale din cauza unui orar pentru care nu există cerere.
O altă agenţie de turism, Malta Travel, a închiriat un avion de la compania naţională aeriană a statului maltez pentru a trimite turişti în vacanţe de o săptămână în Malta.
Anul trecut aproape 3.000 de români au fost transportaţi de Air Malta pe cursele charter operate în fiecare săptămână din iunie până în septembrie, potrivit lui Victor Mifsud, directorul de vânzări pe chartere al companiei aeriene de linie regulate Air Malta, deţinută de statul maltez.
Air Malta a trimis un avion cu 168 de locuri pe piaţa românească pentru cursele charter. Preţul unei vacanţe de o săptămână în Malta, cu transport cu avionul şi cazare inclusă, începe de la 500 de euro de persoană.
"Pentru noi cel mai important este să avem orarul de zbor potrivit pe o anumită piaţă şi nu să trimitem mai multe avioane care să zboare goale din cauza unui orar pentru care nu există cerere", a precizat el. Victor Mifsud a mai explicat că pe pieţe mai mici din punctul de vedere al volumului de pasageri precum România, Bulgaria sau Ungaria strategia constă în a opera doar zboruri charter în lunile în care cererea pentru vacanţe în Malta este cea mai mare, nu de-a avea curse regulate.
El a explicat că aceste curse charter ajută şi la exportul destinaţiei turistice Malta, dar şi la creşterea contribuţiei turismului în PIB-ul ţării. Prin pachete de vacanţă vândute de companiile touroperatore turiştii stau o săptămână în Malta şi se cazează la hotel, ceea ce aduce venituri în plus în turism faţă de vânzarea unui singur bilet de avion.
