Business Hi-Tech

Casele smart nu mai sunt o poveste. Pe măsură ce mai mulţi producători aderă la acelaşi standard de conectivitate, devine mult mai simplu şi mai accesibil să îţi faci o casă smart

30 sep 2023 229 afişări
Din aceeaşi categorie

Samsung Electronics a deschis aplicaţia sa SmartThings şi către alţi producători de echipamente care au adoptat standardul de conectivitate Matter.

În aplicaţia SmartThings se pot conecta acum o serie de echipamente de la peste 100 de producători la nivel global – de la electrocasnice şi până la prize inteligente, becuri inteligente, senzori, termostate, sonerii ş.a.m.d.

Încă de acum circa zece ani a început să se discute de tehnologia IoT („Internet of Things”) şi despre cum se pot conecta la internet tot mai multe dispozitive, pe lângă cele conectate în mod tradiţional – PC, telefon, tabletă, însă utilizatorii erau nevoiţi să îşi cumpere toate echipamentele de la acelaşi producător astfel încât acestea să fie compatibile şi să poată fi create diferite automatizări într-o casă. Pentru a simplifica adopţia tehnologiei de tip „smart home” de către utilizatori, unii dintre marii producători de profil au agreat asupra unui standard comun de conectivitate, numit Matter, astfel încât dispozitivele de la diferite branduri să poate fi combinate în modul în care îşi doresc utilizatorii. Astfel, un utilizator nu va mai trebui să fie atent la compatibilitatea dintre dispozitive atunci când vrea să-şi echipeze casa cu electrocasnice şi electronice smart, la fel cum atunci când îşi cumpără un laptop nu se gândeşte dacă va putea să-l conecteze la reţeaua WI-FI sau atunci când îşi alege căştile să vadă dacă se pot conecta sau nu la telefon.

La standardul Matter au aderat mai mulţi producători mari (prin iniţiativa Home Connectivity Alliance care are acum ca membri peste 220 de companii din lume), inclusiv Samsung Electronics, care a deschis aplicaţia sa SmartThings şi către alţi producători de electrocasnice smart şi dispozitive IoT, acum utilizatorii având posibilitatea de a conecta în aplicaţia mobilă diferite echipamente pentru a-şi crea propriile scenarii privind automatizările din casă.

„Acum pe utilizatori nu îi mai interesează specificaţiile tehnice concrete ale dispozitivelor, ci cum îi ajută efectiv în viaţa de zi cu zi, cum le pot integra, cum îşi pot creşte calitatea vieţii”, a precizat Victor Armăşelu, vicepreşedinte al Samsung Electronics România şi Bulgaria, adăugând că mai devreme sau mai târziu se va crea în mod natural o standardizare a conectivităţii acestor tipuri de dispozitive. „Este o direcţie naturală şi sunt convins că în zona aceasta se îndreaptă piaţa şi este un proces accelerat. Adică chiar dacă acum începutul este relativ timid, în special în zona aceasta a Europei de Est, nivelul şi gradul de modificare este accelerat. Se vorbeşte de foarte multă vreme de IoT, de case smart, însă fără să fi fost în spate infrastructura necesară unui asemenea tip de ofertă. Diferenţa dintre ce a fost atunci şi ce este acum este că deja această infrastructură există, iar ceea ce facem este să adăugăm câte încă un dispozitiv şi să comunicăm care ar putea să fie beneficiile consumatorului pentru creşterea calităţii vieţii.”

Printre producătorii ale căror dispozitive se pot conecta acum în aplicaţia SmartThings se numără Philips Hue, Google Nest, Yale, Daewoo, Ikea, Sharp, TP-Link şi Fibaro, plus multe alte branduri de accesorii smart.

Din datele Samsung, cele mai multe produse smart conectate în aplicaţia SmartThings sunt televizoarele, compania fiind de altfel şi lider pe această piaţă la nivel local şi european. În aplicaţie se pot conecta şi alte electrocasnice Samsung, precum maşini de spălat rufe, uscătoare de rufe, frigidere, cuptoare, aspiratoare şi aparate de aer condiţionat. Odată conectate în aplicaţie, utilizatorii pot controla de la distanţă dispozitivele şi pot crea o serie de scenarii de automatizări, având inclusiv posibilitatea de a monitoriza şi reduce consumul de energie.  Aplicaţia SmartThings include un modul numit „Energy”, unde utilizatorii pot vedea exact consumul electrocasnicelor conectate, dar şi cum pot face economie.

„AI-ul şi funcţiile de eficientizare energetică vor fi tot mai căutate în rândul electrocasnicelor, tocmai pentru că din ce în ce mai mulţi oameni vor pune din ce în ce mai mult accent pe zona de sustenabilitate: conştientizarea consumului de energie, reducerea risipei de energie, programarea şi automatizarea, monitorizarea obiectivelor de sustenabilitate - AI-ul poate ajuta utilizatorii să-şi stabilească obiective de consum energetic şi să monitorizeze progresul către aceste obiective.”

La nivel global, aplicaţia SmartThings are peste 285 de milioane de utilizatori înregistraţi, aceasta având din ce în ce mai mulţi utilizatori şi în România.

Samsung a anunţat că va face din conectivitate un standard pentru toate gamele sale de electrocasnice în anii următori, în prezent gama sa premium de electrocasnice, numită Bespoke, oferind cele mai multe beneficii privind automatizările cu ajutorul celor mai noi tehnologii precum AI.