Sisteme de antene distribuite: Cum modelul Operatorilor de Infrastructură de telecomunicaţii partajată susţine implementarea 5G în zonele interioare
În următorii şase ani, traficul de date mobile va fi mai mult decât triplul valorilor actuale în majoritatea regiunilor lumii – datorită creşterii penetrării smartphone-urilor şi a vizualizărilor cu conţinut video (GSMA - The Mobile Economy 2022). Internetul mobil a devenit o parte integrantă a vieţii noastre de zi cu zi, motiv pentru care majoritatea oamenilor doresc să aibă acces la el peste tot. Pentru a satisface această nevoie şi în clădirile mari, aşa-numitele sisteme de antene distribuite (DAS) sunt o soluţie ideală. Dar cum rămâne cu infrastructura de reţea necesară? Şi de ce companiile de infrastructură pasivă joacă un rol cheie aici?
Sistemele de antene distribuite (DAS) sporesc acoperirea şi capacitatea reţelei mobile în spaţii interioare mari, cu densităţi mari de utilizatori de telefonie mobilă. Exemple pot fi stadioanele, arenele, clădirile de birouri sau centrele comerciale. Alternative la aceste sisteme pot fi celulele mici (small cells) sau repetoarele, acestea pot fi implementate de companiile de infrastructură de telecomunicaţii partajată şi sunt o modalitate ideală de a satisface cerinţele crescânde de date cu lăţime de bandă mare în zonele interioare şi exterioare foarte aglomerate. Repetoarele sunt esenţiale pentru a asigura o acoperire mai bună şi pentru a extinde raza de acţiune a semnalelor, mai ales în zonele unde semnalul este slab sau obstrucţionat. Ele preiau semnalul existent, îl amplifică şi îl retransmit, asigurând astfel o calitate mai bună a serviciilor de telecomunicaţii, fiind definite ca soluţii ideale pentru parcări subterane, centre logistice sau tunele rutiere.
Sistemele de acoperire indoor sunt esenţiale pentru implementarea tehnologiei 5G
5G va fi unul dintre cele mai critice blocuri ale economiei şi ale societăţii digitale în următorul deceniu. Acesta va oferi o comunicare ultra-stabilă şi cu latenţă scăzută în multe industrii şi aplicaţii, inclusiv în automatizarea fabricilor, în coordonarea maşinilor inteligente şi în comunicaţiile automate utilizate la scară largă în oraşele inteligente. Ca parte a implementării tehnologiei 5G, guvernele au alocat un spectru de bandă mai mare pentru utilizarea mobilă, care necesită o infrastructură de acoperire interioară dedicată, un segment care este probabil să experimenteze o evoluţie rapidă în următorii ani.
Companiile de infrastructură pasivă fac totul posibil
Prin instalarea soluţiilor de acoperire indoor, companiile de infrastructură de telecomunicaţii partajată au o mare relevanţă pentru implementarea de succes a tehnologiei 5G. Piaţa locală are nevoie de eficienţă în investiţii, progresul tehnologic este unul rapid şi costisitor, astfel soluţiile de infrastructură partajată devin relevante în domeniul telecomunicaţiilor din România.
Să luăm, de exemplu, Vantage Towers, o companie europeană lider în infrastructură de turnuri de telecomunicaţii, care operează peste 86.000 de locaţii pe zece pieţe – aproximativ 2.400 de site-uri sunt localizate în România. Activitatea de bază a Vantage Towers este construirea, operarea şi închirierea infrastructurii pasive operatorilor de reţele mobile (MNO). Pe lângă turnurile de la sol şi de pe acoperiş, portofoliul companiei include DAS şi celule mici (small cells). De asemenea, compania progresează rapid în ceea ce priveşte soluţiile de acoperire interioară 5G, lucrând deja la implementarea primelor soluţii de sisteme cu antene distribuite 5G din interiorul clădirilor în ţările în care operăm.
Cu acest portofoliu larg, Vantage Towers acoperă întreaga gamă de soluţii pentru a sprijini o Europă mai bine conectată şi pentru a deveni prima opţiune în dezvoltarea 5G. Multicompatibilitatea infrastructurii Vantage Tower cu toţi operatorii de telefonie mobilă de pe piaţă este baza pentru o acoperire largă şi sustenabilă a reţelei 5G, aceste soluţii de infrastructură putând fi folosite în paralel de mai mulţi operatori telecom, asigurând accesul la comunicaţii mobile indiferent de reţeaua folosită de utilizatorii din spaţiile acoperite.
Vantage Towers nu se opreşte aici.
Compania oferă soluţii de smart metering şi surse de curent dedicate pentru clienţii care utilizează soluţiile de acoperire indoor. Prin implementarea soluţiilor de smart metering, clienţii pot monitoriza şi gestiona consumul de energie în timp real, optimizând astfel modelul operaţional. De asemenea, sursele de curent dedicate asigură o alimentare constantă şi fiabilă, esenţială pentru menţinerea performanţei reţelelor 5G. În plus, Vantage Towers pregăteşte o zonă modulară de tip rack partajabil pentru colocarea echipamentelor active. Această soluţie modulară aduce eficienţă investiţiei şi simplifică relaţia şi managementul proiectului în relaţia cu beneficiarii finali, oferind o infrastructură flexibilă şi uşor de gestionat pentru toţi operatorii mobili, adăugând multiple elemente partajabile care se traduc în optimizări de cost pentru operatorii mobili