Info

(P) Fibrele alimentare: ce sunt si care este importanta lor in dieta noastra

08 aug 2024 75 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

Vrei sa afli mai multe despre importanta fibrelor si despre legatura lor cu micul dejun, dar si cu celelate mese din zi? Ei bine, fibrele alimentare sunt esentiale pentru o viata sanatoasa si reprezinta o resursa importanta pentru o nutritie corecta. Din pacate, numarul de oameni care au un aport zilnic scazut de fibre, fata de ce are nevoie corpul nostru, este crescut. Continua sa citesti acest articol pentru a afla mai multe informatii utile despre fibre, ce sunt, de ce sunt benefice pentru sanatate si cum putem creste aportul zilnic de fibre in functie de alimentele pe care le consumam.

Ce sunt fibrele?

Cunoscute drept fibre alimentare, acestea fac parte din categoria carbohidratilor si sunt prezente in plante, putand fi adaugate atat in bauturi, cat si in alimente. Desi majoritatea carbohidratilor pot fi digerati de corpul nostru, fibrele fac exceptie de la regula. Totusi, cu ajutorul bacteriilor din intestinul gros, organismul nostru reuseste sa le descompuna. Fibrele alimentare se impart in doua categorii: solubile si insolubile.

Fibrele solubile se dizolva in apa si ajuta atat la reglarea nivelului de satietate, cat si la mentinerea normelor de glicemie si colesterol in parametrii normali. Majoritatea fibrelor din aceasta categorie au rol de prebiotic, hranind bacteriile din intestin. Fasolea, mazarea, merele sau fulgii de ovaz sunt doar cateva exemple de fibre solubile.

Fibrele insolubile ajuta la mentinerea sanatatii tractului digestiv, dand volum continutului intestinal ce trebuie eliminat. Astfel, acestea asigura un tranzit normal. Cereale integrale, brocolli sau oleaginoasele sunt doar cateva dintre alimentele ce se incadreaza in categoria fibrelor insolubile.

Desi fibrele nu ne ajuta in reglarea nivelului de energie si nu au multi nutrienti, acestea joaca un rol foarte important in alimentatia noastra, oferind hrana pentru bacteriile benefice sistemului digestiv. Indiferent daca vorbim despre adulti sau copii, fibrele alimentare trebuie sa faca parte din mesele servite.

De cate fibre avem nevoie si de unde le obtinem?

Te intrebi cate fibre ar trebui sa consumi pe zi astfel incat sa ai o alimentatia sanatoasa si echilibrata? Recent, cei de la OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) au crescut cantitatea zilnica de fibre recomandata, ajungand la urmatoarele valori:

Adulti: 30 grame

Copii cu varste intre 2 si 5 ani: 15 grame

Copii cu varste intre 5 si 11 ani: 20 grame

Tine cont de aportul de fibre alimentare necesar atunci cand prepari mesele zilnice.

Exista numeroase surse de fibre alimentare pe care le putem adauga in alimentatia noastra, pentru toate mesele din zi. Indiferent daca vorbim despre micul dejun, o gustare, pranzul sau cina, exista mereu acele alimente bogate in fibre pe care le poti adauga in preparatele tale preferate. Iata 10 variante de alimente bogate in fibre:

Acestea sunt doar cateva dintre alimentele pe care le poti folosi in prepararea meselor tale preferate, putand obtine combinatii gustoase, dar mai ales sanatoase.

Cum adaugam fibre in alimentatia zilnica?

Pentru a creste aportul de fibre alimentare, este nevoie sa introduci cat mai multe alimente bogate in fibre, respectand aportul zilnic necesar din acest tip de carbohidrat. Iata cateva sfaturi pentru a face introducerea fibrelor in dieta zilnica mai usoara:

Acum ca stii mai multe despre importanta fibrelor in dieta zilnica, fa o schimbare in viata ta si opteaza pentru o alimentatie mai sanatoasa!