Travel

TOP cinci călătorii ale toamnei: de la soarele din Bali şi vinul argentinian până la trufele albe şi arhipelagul din Stockholm

10 oct 2015 2029 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Când începe culesul viei iar frunzele se îmbracă în primele tonuri de galben şi arămiu, sezonul tradiţional al vacanţelor deja este departe. Pentru cei care au avut însă răbdare şi au ales să lase în cămară câteva zile de concediu în toamnă, natura va avea grijă să joace un spectacol nou, deosebit. Nici show-ul din farfurie şi din pahar nu va mai fi la fel, albul peştelui sau al vinului urmând a deveni roşu viu de la vânatul în sânge şi de la vinul asortat. Pentru a degusta puţin din toate şi pentru a descoperi aromele şi secretele toamnei, După Afaceri Premium vă trasează coordonatele unei noi călătorii în jurul lumii.

În ultimii 20 de ani Argentina şi-a făcut loc încet, dar sigur pe harta mondială a vinului, aducând din Lumea Nouă vinuri care devin mai bune pe an ce trece. Climatul deşertic, investiţiile în irigaţii şi diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte sunt doar câteva dintre elementele care au ajutat Argentina să se remarce şi prin altceva decât tango şi natură idilică. Una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din statul sud-american este Mendoza, iar o vizită în regiune nu ar fi completă fără o oprire la podgoria familiei Zuccardi din Maipu, una dintre cele mai vechi şi influente din Argentina. Lansat în 1963 şi ajuns deja la a treia generaţie, businessul Zuccardi a rămas în continuare unul de familie, fiecare membru având un alt rol.

Puţini ştiu că la doar câteva zeci de minute cu barca de  Stockholm se întinde unul dintre cele mai diverse arhipelaguri din Europa. Cu câteva zeci de mii de insule (cifrele variază între 14.000 şi 100.000, însă cea mai des întâlnită este de 24.000 de insule, potrivit Lonely Planet), arhipelagul Stockholm oferă posibilităţi infinite de petrecere a timpului liber. Insula Sandhamn, aflată aproape la graniţa arhipe-lagului cu Marea Baltică, a fost dintotdeauna locul preferat de întâlnire al pescarilor, al marinarilor şi al proprietarilor de iahturi. De aceea, numărul de bărci îl depăşeşte cu mult pe cel al caselor sau al locuitorilor, care sunt doar 100.

Octombrie este considerată a fi cea mai bună lună pentru a merge la vânătoare de trufe albe, acele delicatese înrudite cu ciupercile, dar al căror preţ depăşeşte şi 10.000 de euro kilogramul. De altfel, la finalul anului trecut casa de licitaţii Sotheby’s a vândut o trufă de circa 1,9 kilograme, considerată una dintre cele mai mari din lume, cu 61.250 de dolari. Pentru o astfel de aventură culinară, cel mai bun loc din lume este considerat a fi oraşul Alba, din nordul Italiei, unde curioşii pot însoţi un „vânător caninî pregătit special pentru a putea mirosi aceste delicatese ascunse printre rădăcinile copacilor.

 

Dacă totuşi vă e dor de soare şi de mare, Bali este o destinaţie potrivită pentru tot timpul anului. În octombrie, deşi este posibil să plouă, vremea este perfectă pentru sporturi de apă, precum scuba diving sau surfing. Mai mult, în Bali rar plouă pentru mult timp, aşa că soarele îşi va arăta faţa des, iar templele îşi aşteaptă vizitatorii cu porţile deschise indiferent de vreme. Odată ajunşi în insula zeilor, pierdeţi-vă pe străzile din Ubud, mergeţi la un spectacol tipic balinez şi ascultaţi liniştea templelor.