Style

Din vorbă-n vorbă cu Joana Grevers, fondatorul galeriei de artă 418: S-a născut în România, însă în 1974 a emigrat împreună cu familia în Germania. A revenit în 2004 din raţiuni familiale, iar patru ani mai târziu deschidea o galerie de artă

11 sep 2019 811 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Joana Grevers s-a născut în România, însă în 1974 a plecat din ţară împreună cu familia, a emigrat în Germania. A revenit în 2004 din raţiuni familiale, iar patru ani mai târziu deschidea o galerie de artă pe Intrarea Armaşului din Bucureşti. Această galerie a fost închisă în 2017, însă de fapt este vorba de o relocare în localitatea Cetate de lângă Craiova, judeţul Dolj.

Aceasta este prima galerie de artă din zona rurală a României, după cum spune chiar Joana Gre­vers.

Conacul de la Cetate era încă de acum un deceniu folosit ca spaţiu de rezidenţă pentru artişti, dar între timp a preluat şi „rolul“ galeriei din Capitală.

Galeria are două direcţii distincte. Pe de o parte reprezintă artişti ai avangardei din România şi ţările din Est care în timpul realismului socialist încă din anii ’60 au mers în direcţia abstracţiei ori geometrice ori expresioniste, şi pe de altă parte reprezintă artişti tineri emergenţi cu predilecţia sculptură/instalaţie video.

„Tocmai am deschis la Cetate - unde este sediul Galeriei 418 din 2017 şi al Fundaţiei Joana Grevers – expoziţia «Ştefan Radu Creţu - Unknown Creatures» curatoriată de Victoria Dejaco, o cunoscută tânără curatoare de la Viena şi Graz.“

Artiştii vin la Cetate pentru o lună şi petrec timp împreună. În rest, spaţiul este folosit pentru vernisaje. „Am deschis acest spaţiu de rezidenţă pentru artişti acum un deceniu, în 2008, mai ales pentru sculptori. Când m-am întors în ţară, această proprietate era folosită în domeniul agricol, iar eu nu mi-am dorit să fac asta, aşa că am decis să o convertesc. Recunosc că m-a influenţat şi faptul că eu sunt şi istoric de artă, dar şi colecţionar“, spunea ea recent.

Familia Joanei Grevers a avut o afinitate pentru artă, aşa că a crescut înconjurată de frumos. Iniţial, ea a studiat medicina, iar a doua facultate a fost cea de artă. A făcut-o din plăcere, dar după aceea a absolvit şi un doctorat în domeniu, mai exact în zona de artă renascentistă şi barocă era la momentul acela în prim-planul curriculelor.

„De când m-am dedicat artei, şi mai exact de când am revenit în România, am încheiat relaţia mea cu medicina.“

Între timp şi-a concentrat atenţia pe artă contemporană. În afară de activitatea din România, ea are şi la München o galerie privată şi un spaţiu mare de depozitare.

„De peste 10 ani sunt membru în advisory board-ul Peggy Guggenheim, sunt doctor în medicină şi în istoria artei. Trăiesc între München şi Cetate, des însă şi în Italia.“

 

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă... cred că cerceii mei cu cap de berbec, pe care îi port foarte des. Este semnul meu zodiacal. :)

Cartea pe care o citesc acum este... "Just Kids" a lui Patty Smith. Este despre arta din New York în anii ’60-’80, o carte foarte atmosferică şi informativă, autobiografică, plină de nuanţe.

Pasiunea mea este... să ajung la Cetate, pe aleea spre casă. Întâi mă plimb prin parcul de sculptură, e o plăcere de fiecare dată să revăd lucrările. (În 2020 vrem să îl deschidem pentru public în jumătatea mai caldă a anului.) Apoi mă apuc de treabă. Este un loc minunat care însă mereu îşi cere tributul la multe fronturi şi mă bucur de fiecare dată când reuşesc să înfrumuseţez, să ameliorez ceva.

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este... Pentru o dispariţie totală din cotidian, îndepărtată, minunată şi variată aş alege insula Maui (Hawaii). Sau Bora-Bora. Sau câteva din multele insule greceşti, de exemplu Patmos sau Kythera.

O descoperire recentă din Bucureşti este... Simbio, un restaurant cu cafenea, cu de toate, deschis toată ziua. Odată ajuns acolo uiţi de timp, iar tot ce mănânci sau bei este de calitate! Iar locul este realizat cu mult stil şi gust de architecta Eliza Yokina.

Ceasul pe care îl port la mână este... Am mai multe, acum un Vacheron-Constantin.

Parfumul meu preferat este... am câteva favorite, de obicei aromele casei Hermes.

Beau întotdeauna cu plăcere... un pahar de vin Crâmpoşie Selecţionată de la Crama Ştirbey. E alegerea mea atunci când vin în România.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... să mă urc pe turnuri, terase, ca să văd oraşul de sus.

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este... Tizian.

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt... power walking şi tenis, iar când ajung la Marea Mediterană, înotul.

Restaurantul meu preferat este... Harry's Dolci pe Giudecca la Veneţia. Am ajuns recent cu ocazia Bienalei şi m-am bucurat, din nou, de privelişte şi mâncare.

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... Ar fi multe din care să aleg, dar anul trecut am descoperit Porto Venere din Liguria.

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna... iaurt şi ouă.

Obiectele mele preferate din garderobă sunt... rochiile de vară, înflorate, vesele.

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt… art newspaper, Süddeutsche Zeitung, Spiegel online.