Style

Viaţa în izolare: Cum arată casa unuia dintre cei mai importanţi designeri din România, omul din spatele tuturor colecţiilor Mobexpert, cel mai mare retailer de mobilă local. Galerie Foto

29 iun 2020 1870 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Normalul este confortabil, surprinzător şi plăcut, spune Carolin Ivănescu, omul din spatele tuturor colecţiilor Mobexpert, cel mai mare retailer de mobilă din România. Într-o lume mereu în goană după audienţă, unul dintre cei mai importanţi designeri locali arată cum normalul nu înseamnă lipsit de personalitate, proprietatea-refugiu din Olimp a lui Carolin Ivănescu fiind un manifest pentru naturaleţe.

Carolin Ivănescu a absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti în anul 1997. Cu trei ani înainte, în 1994, el a înfiinţat Accolade, una dintre primele companii de grafică, design şi producţie publicitară de pe plan local, potrivit informaţiilor publicate de Romanian Design Week (RDW), platformă de promovare a comunităţii autohtone de design.

Din 2000 începe colaborarea cu Mobexpert, pentru ca din 2003 să se implice în coordonarea şi în­tocmirea colecţiei de mobilier şi decoraţiuni, ocupându-se astfel de designul mobilierului şi de ima­gine, mai arată profilul său de pe RDW. Pe scurt, Ivănescu devine omul din spatele tuturor colecţiilor Mobexpert, un business care de 30 de ani ascultă, dar, mai ales, modelează gusturi şi tendinţe în materie de living.

Tot Carolin Ivănescu este unul dintre oamenii contactaţi de După Afaceri Premium pentru a vedea, mai ales în această perioadă de restricţionare a mobilităţii, cum aleg oamenii care ne fac casele mai frumoase să-şi amenajeze propriile interioare. Ivănescu ne-a invitat virtual în casa lui din Olimp, de pe malul mării, naturaleţea răspunsurilor la întrebările trimise pe e-mail fiind aer proaspăt într-o perioadă atât de zgomotoasă. Astfel, le redăm aşa cum le-am primit.

 

Ce stil aţi ales pentru amenajarea casei?

În neîncetata goană după stiluri trendy, fusion sau tendinţe actuale în materie de arhitectură şi design, asaltat din toate direcţiile de sfaturi, opinii şi emisiuni televizate care promit reţeta frumosului, de specialişti online, neapelând la arhitect din prea puţină încredere sau din puternică autocunoaştere, beneficiarul pare să găsească tot mai greu calea de mijloc între normalitate, simplism şi exuberantul kitsch. Stilul meu este şi sfatul meu: Be simple. Be normal. Be yourself. Normalul este confortabil, surprinzător şi plăcut, pentru că oferă resurse multiple şi nu este deloc lipsit de originalitate. Naturalul şi firescul sunt definitorii pentru personalitatea fiecăruia dintre noi.

Apoi, locaţia îşi cere naturalul ei. La acest proiect (din Olimp - n.red.) am adoptat ca finisaje doar materiale naturale, specifice zonei. Am mers pe piatră dobrogeană, lemn masiv şi o paletă cromatică lipsită de contrast. Culorile nisipului şi ale mării se regăsesc în cromatica locuinţei.

 

Cât a durat întregul proiect?

Amplasarea este pe plaja Olimp-23 august. Proiectul a fost realizat în perioada 2004-2006.

 

Care sunt zonele care vă plac cel mai mult? Ce le face deosebite?

Zona de zi este complet vitrată, cu o vedere către mare. Şi dormitorul este prevăzut cu o fereastră uriaşă către mare.

 

Care sunt obiectele care au o energie aparte şi la care ţineţi foarte mult? Ce le face atât de deosebite?

Colecţionez nisip din toate colţurile lumii. Din Australia până în Africa de Sud, din Brazilia până în Hawaii. Totul a început prin 2000 cu dorinţa de a avea o amintire şi s-a transformat într-o pasiune. Am adunat circa 50 de astfel de amintiri. Fiecare pumn de nisip îmi aduce aminte de acele locuri, de energia lor şi de naturaleţea acelor destinaţii speciale.

De asemenea, colecţionez pălării de soare, pe care le am păstrate într-un trunchi de copac adus de mare şi devenit cuier special.

 

În această perioadă, care a fost zona din casă care v-a încărcat cu energie?

Am lucrat intens în ultima perioadă, am creat, am desenat, am transformat această izolare într-o eficienţă creativă. Câteodată, pentru creatori, îndepărtarea de mediul urban aglomerat şi zgomotos poate fi soluţia simplă şi firească pentru soluţiile necesare activităţii. De obicei, relaxarea este ceea ce doream în această casă. Acum pot spune că aici lucrul este la fel de relaxant.

 

Care au fost obiectele pe care le-aţi cumpărat în această perioadă de izolare sau la care aţi renunţat?

Nimic:). Aici nu prea am ce să-ţi răspund.

 

Care este cea mai importantă lecţie de business învăţată în această perioadă?

Faptul că firescul şi normalul cotidian pot deveni neaşteptate. Faptul că principiile simple, ca încrederea, respectul şi solidaritatea sunt antidotul oricărei situaţii. Că acest reset ar trebui înţeles ca un moment de reevaluare a modului în care viaţa personală şi profesională ar trebui reechilibrate. Faptul că familia este motorul vieţii.

 

Dar cea mai importantă lecţie de design? Dar de petrecere a timpului liber?

Sigur, ca toată lumea, îmi lipsesc prietenii dragi. Cred că una dintre lecţiile acestei perioade este reanalizarea acelor subiecte necesare organizării întâlnirilor între prieteni. Personal, aş alege conţinutul, nu contextul. Nici nu m-ar interesa unde să mergem, în ce loc, cu ce mijloace şi tot aşa, atâta timp cât sunt împreună cu cei dragi. Oriunde, dar împreună. Şi aş fi fericit. Da, o lecţie de reţinut, învăţată într-un moment de uitat.