Style

Un român va escalada al treilea vârf din lume, într-o expediţie în Himalaya

03 apr 2012 221 afişări de Mirabela Tiron
Din aceeaşi categorie

Horia Colibăşanu va pleca într-o nouă expediţie în Himalaya pe 5 aprilie pentru a escalada Kangchenjunga, unul dintre cele mai înalte vârfuri din lume. Pentru Horia Colibăşanu, vârful Kangchenjunga ar fi al şaselea optmiar din palmares si a cincea premieră romanească în Himalaya.

Horia va pleca la drum alături de o echipă experimentată, formată din Peter Hamor şi Adrian Vălean, iar întoarcerea lor este programată pentru data de 12 iunie.

Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălţime din lume, după Everest şi K2, cu o altitudine de 8.586 metri. Este considerat a fi cel mai periculos vârf din lume de peste 8000 metri si al doilea ca dificultate dupa K2. Alpiniştii care escaladează vârful, se opresc la câţiva paşi de acesta în semn de respect pentru populaţia locală, Sikkim, care consideră Kangchenjunga un "munte sfânt". Alpinistul nu va folosi oxigen suplimentar (la peste 8000 m concentraţia de oxigen este de 1/3 în comparaţie cu cea existentă în Bucureşti) şi nici suport din partea şerpaşilor, după tabăra de bază, amplasată la 6000 m. Cei interesaţi pot urmări în timp real deplasarea aplinistului pe koyos.ro (un magazin online pe piaţa de distribuţie a echipamente IT&C)

Horia Colibăşanu este primul alpinist român cu 5 optimari în palmares, fiind cel mai cunoscut alpinist din România. Performanţa sa din 2011 a fost declarată cea mai bună ascensiune a anului, de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Totodată, Horia Colibăşanu a fost desemnat sportivul anului 2010.