Style

Ştiinţa substituţiilor din fotbal. Când trebuie antrenorii să îi înlocuiască pe jucători

09 feb 2011 51 afişări de Traian Terzianm
Din aceeaşi categorie
Ştiinţa substituţiilor din fotbal. Când trebuie antrenorii să îi înlocuiască pe jucători

Decursul liniştit al unui meci de fotbal creează în general dificultăţi pentru antrenori atunci când vine vorba de substituirea unui jucător, scrie The Wall Street Journal.

Înlocuirea unui jucător în timpul meciului este cea mai complicată decizie. Aici intervine Bret Myers, profesor de manangement şi operaţiuni la Villanova School of Business.

După ce întreaga viaţă a jucat fotbal şi a fost fan al acestuia, acesta s-a decis să ajute antrenorii să facă înlocuirile la cel mai potrivit moment al meciului. Pentru a determina acest moment, Myers a analizat toate substituţiile şi scorurile meciurilor din sezonul 2009-2010 al primei ligi din Marea Britanie, Spania, Italia şi Germania, cât şi meciurile Cupei Mondiale din 2010.

Concluzia la care a ajuns este că cel mai potrivit moment pentru prima înlocuire este în minutul 58, a doua în minutul 73 iar a treia în minutul 79. Echipele care urmează aceşti parametrii îşi îmbunătăţesc scorul cu minim un gol în 36% din cazuri iar cele care nu fac schimbările în timp util îşi imbunătăşesc scorul doar în 18,5% din cazuri. Bret Myers este de părere că această regula arată faptul că antrenorii subestimează semnificaţia oboselii jucătorilor din repriza a doua a meciurilor.

Substituţie Timp
Prima minutul 58
A doua minutul 73
A treia minutul 79

*Şansa de gol când aceşti timpi sunt urmaţi: 36%

*Şansa de gol când aceşti timpi nu sunt urmaţi: 18,5%