Style

Pregătiţi-vă pentru cea mai mare furtună solară. Daunele totale aduse la nivel global s-ar putea ridica la 2.000 de miliarde de dolari

21 feb 2011 224 afişări de Adrian Voicu
Din aceeaşi categorie
Pregătiţi-vă pentru cea mai mare furtună solară. Daunele totale aduse la nivel global s-ar putea ridica la 2.000 de miliarde de dolari

Oamenii de ştiinţă din mai multe ţări precum SUA, Marea Britanie şi Suedia atenţionează că Pământul ar trebui să se pregătească pentru o furtună electromagnetică ce ar putea aduce economiei globale pierderi de 2.000 de miliarde de dolari, informează Financial Times.

"Trebuie să analizăm foarte serios problema meteorologiei spaţiale", a declarat John Beddington, om de ştiinţă britanic, în cadrul întâlnirii anuale a Asociaţiei Americane pentru Avansul Ştiinţei. "Soerele se scoală după o lungă perioadă de linişte, iar vulnerabilitatea noastră a crescut puternic de la ultima astfel de furtună solară (din 2000 - n.r.)".

Furtuna solară de săptămâna trecută a fost cea mai puternic din 2007 până în prezent, fiind însă destul de scăzută la nivel istoric.

Conform publicaţiei, aceasta a cauzat probleme comunicaţiilor radio şi a afectat aviaţa civilă, multe avioane trebuind să îşi schimbe cursul pentru a evita regiunile polare.

O furtună de o putere mai mare ar putea opri comunicaţiile sateliţilor timp de mai multe ore sau chiar să distrugă componente ale acestora. La nivel terestru, asemenea fluctuaţii magnetice pot afecta liniile de electricitate ducând la oprirea reţelelor, aşa cum s-a întâmplat cu reţeaua electrică a Quebecului în 1989.

Conform oamenilor de ştiinţă ciclul activităţii solare de 11 ani este variabil, actualul ciclu având o întârziere destul de mare, următorul maxim fiind aşteptat în 2013.

O furtună electromagnetică începe cu o erupţie de gaze de pe suprafaţa solară, 20-30 de ore mai târziu particule încărcate electric lovind atmosfera pământului şi afectând toate aparatele eletrice sau electronice.

Cea mai puternică furtună solară din istorie a fost înregistrată în 1859, la acel moment fiind afectată o mare parte din reţeaua globală de telegraf. O furtună precum cea din 1859 ar putea în prezent distruge toate sistemele de comunicaţii şi electricitate, costul estimat fiind de 2.000 de miliarde de dolari.