Style

I-am provocat pe antreprenorii locali să ne spună cum va arăta în acest an, în plină pandemie, masa de Crăciun, cu cine vor petrece, unde şi ce nu va lipsi. Ce ne-au răspuns?

25 dec 2020 341 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Cu puţin timp înainte de sărbători, i-am provocat pe antreprenorii locali să ne spună cum va arăta în acest an, în plină pandemie, poate cea mai aşteptată perioadă din an. Vor mai fi Crăciunul şi anul nou ocazii perfecte pentru a sta alături de cei dragi la poveşti sau formula va fi restrânsă în 2020 la doar familia apropiată? A schimbat COVID-19 multe pe lume, dar a schimbat şi meniul de sărbători? Şi asta am încercat să aflăm. Nu de alta, dar avem nevoie de un strop de normalitate.

 

Matei Ladea, coproprietar al businessului de costume bespoke Sarto şi al Loake Shoes România

„Dat fiind că se încheie un an MARATON cu surprize, o cursă cu obstacole în viaţa privată şi de business, sărbătorile le vom petrece în linişte, căutând relaxarea. Suntem recunoscători pentru că suntem toţi bine şi sănătoşi, familia, prietenii şi colegii şi ne bucurăm că business-ul nostru este în continuare în creştere.

Poate nu ne vom vedea personal cu toţi cei apropiaţi, spre binele tuturor, însă le vom trimite câte o felicitare scrisă de mână în loc de tradiţionalele SMS-uri şi cadouri fără mesaj, întrucât anul acesta ne-a reamintit de necesitatea interacţiunii personale şi de importanţa celor din jurul nostru. Parcă singuri, în izolare cu device-uri, ne pierdem din umanitate.

Toată lumea încearcă să fie politically correct când vine vorba de izolare şi pandemie ñ totul până la piftie şi cozonaci. Personal sunt un mare fan al salatei de boeuf şi al afumăturilor - la farfurie şi la pahar :). De reţinut este însă, că sănătatea noastră nu ţine doar de viruşi, ci şi de alimentaţie şi de obiceiurile de consum dezvoltate în timp. În concluzie vom fi cât mai light pe masă pentru a fi cât mai safe în jurul ei.“

 

Teodora Burz, fondator al brandului de modă Styland

„În fiecare an, sărbătorile le-am petrecut acasă, în România. Şi anul acesta vom face la fel, probabil în Bucureşti sau alături de familie, lângă Timişoara, asta dacă nu vom avea restricţii.

Când vine vorba de masa de sărbători, ce pot să zic e că nu va fi diferită. Masa noastră este ornată pe tot parcursul anului, pentru că fiecare cină acasă are un rol important. Desigur că în perioadă Crăciunului ea este îmbogăţită cu câteva elemente decorative specifice perioadei. Meniul conţine mereu preparate făcute de mine, fiind incluse toate sortimentele noastre preferate. Supa cu tăiţei de casă şi pătrunjel verde este nelipsită, dar şi prăjitura copilăriei «Albiniţa»“.

 

Sebastian Mîndroiu, cofondator al biroului de arhitectură Picktwo Studio

„Dacă vorbim de planuri, ce pot să zic e că în acest an, cu siguranţă, vom sărbători acasă! Nu cred că e o perioadă bună pentru călătorii, şi chiar dacă vom merge să vizităm prieteni sau rude, cu siguranţă va fi pentru o perioadă foarte scurtă de timp şi respectând toate măsurile de protecţie - mască, distan­ţare. Nu vrem să riscăm să mergem la munte sau în altă vacanţă. Cred că cele mai sigure planuri pentru acest an sunt: Crăciunul pe Netflix şi Revelionul pe HBO GO :).

În acest context, nelipsit pe masa de sărbători cred că poate fi doar vinul. :) Pentru că în trecut petreceam sărbătorile în familie, mama se ocupa de preparatele tradiţionale. La noi în familie, pregătirile durează în mod normal 5-7 zile (în cel mai bun caz), şi bifăm toate produsele must have: sarmale, friptură, cozonac, salată boef. 

Acum, dacă vom săr­bători acasă, cred că vom încerca să gătim fără carne. Probabil vom încerca să facem sarmale vegetariene şi sperăm să ne iasă un cozonac bun! 

Dacă în alţi ani se vorbea despre linişte şi reflecţie în perioada sărbătorilor, cred că acum nu avem nicio scuză să nu abordăm o gândire introspectivă şi să analizăm anul care se încheie, să vedem cum am gestionat provocările şi unde am putea să facem mai bine.“

 

Alexandru Piţigoi, fondator al bistroului şi magazinului de brânzeturi Mesange Fromagerie

„Deocamdată nu am planificat ceva concret pentru sărbători, dar cel mai probabil voi sta acasă cu familia, ca de obicei de Crăciun.  Vom pregăti meniul obişnuit şi cu siguranţă nu vor lipsi brânzeturile, pentru că ne şi plac foarte mult, pe lângă faptul că am o afacere în domeniu!  E dificil de spus însă ce brânzeturi vom alege, pentru că avem în magazin peste 100 de sortimente şi nu aş putea de acum să ştiu pentru ce voi opta, mai ales că toate îmi plac la fel de mult!“

 

Diana Staicu, proprietară a Scandinavian Design House, care grupează activitatea magazinelor de mobilier şi decoraţiuni BoConcept, Fleximo şi Vox

„Uitându-mă în urmă, pot spune că pentru mine anul 2020 a fost un an intens pe toate planurile, dar şi un an în care am început să mă descopăr pe mine însămi, să mă analizez mai bine şi să învăţ să mă trec pe „lista de priorităţi“. La final de an, mi-am propus să-mi petrec sărbătorile în linişte, alături de persoane dragi mie, să mă deconectez total. Voi face Lego cu băieţelul meu care deja visează la cadoul de la Moş Crăciun. Şi probabil că filmele şi cărţile bune vor fi delicatesa mea de sărbători!

Iar când vine vorba de această perioadă, nu putem să uităm gastronomia, aşa că preparatele tradiţionale cu siguranţă vor fi vedetele, dar fără excese. Eu le asociez cu copilăria, cu vacanţele de iarnă la bunici şi cu sărbătorile de iarnă alături de toţi cei dragi. Nu-mi pot imagina un Crăciun fără miros de cozonac făcut în casă, mere coapte şi scorţişoară. Ar fi ideal să avem şi puţină zăpada.“

 

Emil Munteanu, proprietarul hotelului Atra Doftana

„Anul acesta este unul imprevizibil, în care cu toţii, indiferent de domeniul de activitate, ne aflăm într-o mare dificultate când vine vorba despre a face planuri. Desigur că preocuparea pentru a avea continuitate în ceea ce facem ne dă şi motivaţia şi curajul de a răzbi în această pandemie.

Cu toate aceste riscuri pe care le împărtăşeşte întreaga industrie a ospitalităţii, în oaza noastră izolată şi liniştită de la Atra, departe de aglomeraţia zonelor comerciale tradiţionale, vom crea o atmosferă intimă, caldă şi plăcută, cu foc în şemineu, decoraţiuni şi muzică în surdină, foc de seară şi vin fiert cu scorţişoară, şampanie şi artificii, fără petreceri somptuoase. De asemenea, vom pregăti pentru comercializare coşuri cu bunătăţi din Cămara Atra by Chef Ionuţ Gagiu, care vor oferi delectare celor norocoşi să primească un astfel de dar.   Intimitatea spaţiului şi a atmosferei va fi completată de un mare răsfăţ gastronomic. Aici nu avem bariere! Şi doar cu scopul de a vă stârni imaginaţia şi de a vă provoca senzorial, vom celebra sărbătorile cu: sfeclă coaptă (din grădina Atra), păstrăv afumat de noi (achiziţionat din păstrăvăriile din Valea Doftanei) şi cremă de brânză (de la fermierii locali), cotlet de mangaliţă cu mămăligă prăjită în mălai cu urdă şi ciuperci de pădure culese de Leontin din Munţii Baiului, piept de porumbel cu piure de gutui (din curte de la colega noastră Cristina) şi sos de vin cu cătină (culeasă din pădure). Nu va lipsi prăjitura de ciocolată cu îngheţată de busuioc făcută în casă, dar şi multe altele care aşteaptă să fie descoperite şi savurate.“