Style

Episodul 2. Se apropie Crăciunul şi i-am întrebat pe oamenii de afaceri ce cadouri le-au rămas în minte ani la rând. Ce-am aflat?

06 dec 2019 1158 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!" este, probabil, una dintre expresiile - folosite în mediul de business, dar nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfoară în ţară şi îi pune pe reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

Cadourile sunt făcute să ne bucure pe moment, doar cele excepţionale reuşind să ne rămână în minte ani la rând, poate o viaţă întreagă. Asupra celor din urmă ne-am concentrat atunci când am întrebat oameni din lumea de business care sunt darurile - primite şi făcute - care au supravieţuit trecerii timpului. Aşa am ajuns să colecţionăm cadouri - şi răspunsuri - de pus în ramă. Vă lăsăm să trageţi cu ochiul mai jos.

 

Georgiana Palaz, proprietara francizei Gerard Darel în România

Iniţial, mi s-a părut simplu să răspund la cele două întrebări fireşti pentru perioada sărbătorilor, când fiecare se gândeşte la cadouri pentru cei apropiaţi şi pentru cei mai puţin apropiaţi. Însă când am început să scriu, lucrurile s-au complicat. Am o experienţă vastă cu cadourile, îmi este greu să aleg doar câte un răspuns.

Îmi place să ofer cadouri şi de fiecare dată încerc să aflu cu mult timp înainte ce îşi doreşte persoana respectivă. Astfel, în ultimii ani, am ajuns să fac cadou un frigider, o pisicuţă, o carte care se găsea într-o veche librărie doar la Londra, un anumit parfum care se vindea doar la Bologna, un curs la şcoala de şoferi sau pur şi simplu am oferit rochia mea cea nouă care a fost atât de mult apreciată de o prietenă şi care era sold out peste tot. În plus, în fiecare an, prin activităţile organizate de şcolile celor doi copii ai mei, pregătim cadouri pentru câţiva copii de la orfelinate. 

În ceea ce priveşte cadourile primite, am fost extrem de fericită în anul 2000, pe 25 decembrie, când soţul, pe atunci doar boyfriend, mi-a arătat biletele de avion şi mi-a spus că a doua zi de dimineaţă urma să plecăm la Paris, ca să-mi aleg poşeta preferată de la Chanel-ul situat pe Rue Cambon.

 

Daniel Tudor, CEO al companiei imobiliare The Concept Real Estate Advisers

Cel mai frumos cadou oferit a fost cel pentru logodnica mea, căreia i-am dăruit o vacanţă de o lună în Asia de Sud-Est. A fost absolut memorabil să trăim experienţe autentice în două ţări pline de natură şi tradiţii, Vietnam şi Cambodgia. 

Iar cel mai memorabil cadou primit a fost un Kindle. De ce e memorabil? Pentru că îl folosesc aproape în fiecare zi de atunci.

 

Teodor Frolu, arhitect

Am fost invitat de fratele meu să fiu Moş Crăciun pentru o gaşcă de copii foarte dezgheţaţi, între trei şi opt ani. A fost cel mai frumos cadou de Crăciun făcut de mine şi, într-un fel, pot spune că a fost şi cel mai memorabil primit. Nu rataţi un astfel de moment! Dar trebuie să vă pregătiţi serios pentru asta pentru că nu este o treabă uşoară.

 

Chef Joseph Hadad, proprietarul restaurantelor Joseph şi Caju din Bucureşti

Anual ofer vouchere de cină la restaurantele pe care le deţin către asociaţia Salvaţi Copiii în cadrul Festiva­lului Brazilor de Crăciun. Iar în ceea ce priveşte cel mai memorabil cadou primit, anul trecut de revelion, m-a sunat cineva care voia să facă o rezervare pentru petrecerea pe care o organizam la Caju. Nu mai aveam locuri, însă el a insistat că vrea să vină să mănânce la restaurantul meu în seara de revelion. La miezul nopţii, DJ-ul a pus melodia Hava Nagila (melodie din folclorul evreiesc), iar eu am început să cânt. Invitatul respectiv m-a întrebat dacă sunt evreu, i-am spus că da, iar el mi-a spus că şi el este evreu, din Ungaria. Apoi mi-a făcut cadou brăţara pe care o purta el la mână, care are inscripţionat, în ebraică, un puternic mesaj biblic. Iniţial nu am vrut să o primesc, dar a insistat foarte mult, spunând că îşi doreşte tare mult să mi-o ofere cadou. Am fost atât de fericit! De atunci nu am mai dat-o jos.

 

Simona Fîrtat, corporate communication and public affairs manager L’Oréal România

Un aparat foto a fost cadoul oferit de mine care a stârnit cele mai mari emoţii. Era un DSLR, e drept, dar nu valoarea lui materială a impresionat, ci cea simbolică. I l-am oferit soţului meu, care descoperise fotografia cu puţini ani în urmă, iniţial ca modalitate de a nu se plictisi într-un stagiu de bursă în Germania. Treptat, fotorgafia a devenit hobby, apoi mod de a se exprima. Obişnuia să fotografieze pe film, ceea ce îl limita. Aşa că un DSLR digital a însemnat pentru el mai multă libertate de a experimenta, dar şi faptul că fotografiatul era o acţiune de familie de acum, mă includea, nu mai era doar modul lui de a-şi omorî plictiseala.

Dintre multele cadouri de Crăciun minunate primite, e unul care şi-a pus amprenta asupra mea pe termen lung: o pereche de cercei. Mi i-a adus Moş Crăciun, prin şcoala primară, în anii ’80. Era prima mea pereche de cercei şi au fost un simbol al feminităţii pentru mine. Pentru că erau simpli, n-aveau fundiţe, gărgăriţe, floricele, copilării. Aveau o bulină şi o toartă. Şi i-am purtat până în ziua nunţii, când i-am schimbat cu unii care se potriveau mai bine cu inelul de logodnă. 

M-au definit cerceii aceia: nu am multe bijuterii, port aceleaşi inele mereu, alternez cerceii foarte rar, însă orice port trebuie să aibă o semnificaţie. Semăn cu mama aici, despre care am aflat ulterior că a avut un rol important în influenţarea lui Moş Crăciun în copilăria mea.