Style

Despre stilul de manager la feminin şi viaţa de după afaceri: Din vorbă-n vorbă cu Lucia Costea, managing partner şi cofondator Secom, despre lume şi viaţă

11 mai 2020 6959 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Doamnele businessului românesc au fondat sau conduc unele dintre cele mai puternice afaceri locale. Lucrează în banking, advertising, comunicare, avocatură sau în domeniul cosmeticelor. Conduc echipe de sute sau chiar mii de oameni. Semnează dealuri care au puterea să reconfigureze domeniul în care activează sau economia în ansamblul său.

Cei mai mulţi le cunosc doar prin prisma businessului şi al carierei, rezultatele fiind cele care au vorbit de la sine, fie că a fost vorba de cifre, de campanii, contracte, lansări sau tranzacţii.
Ceea ce fiecare dintre ele a reuşit profesional reprezintă însă doar o parte din ceea ce le reprezintă, doar câteva capitole dintr-o carte mult mai stufoasă şi interesantă.
Ce am vrut să aflăm noi este însă cine sunt ele după afaceri, după ce pleacă de la birou. Am întrebat şi am aflat despre timp liber şi vacanţe, despre pasiuni şi stil. Ce am descoperit, aflaţi în paginile ce urmează!

Partenerul nostru în această incursiune după afaceri este Bijuteria Teilor, o companie fondată în anul 1998 în Piteşti, odată cu deschiderea primului butic pe strada care i-a împrumutat numele şi aerul romantic şi preţios. Despre diamante, rubine sau smaralde s-au scris cărţi, tratate şi chiar cântece care, nu fără motiv, le-au ridicat pe piedestalul pe care se află astăzi.
Ce a făcut Teilor a fost să continue să creioneze poveşti în jurul acestor geme strălucitoare. Fiecare colecţie spune o nouă poveste, fiecare capitol fiind redactat de artizanii bijutieri cu fiecare piesă nou-creată. Cea mai importantă şi longevivă colecţie a Teilor este Pure Diamonds, care după cum îi spune şi numele este creionată în jurul diamantelor, considerate nu fără motiv cele mai bune prietene al fetelor.
În paginile ce urmează, artizanii Teilor au ales cu migala care îi caracterizează o bijuterie statement pe care ei o consideră potrivită pentru fiecare dintre doamnele alese cu la fel de mare atenţie de După Afaceri Premium.

Cum ne-a venit ideea acestei asocieri? De la o afirmaţie recentă a CEO-ului Teilor. “Am observat că în vremuri incerte oamenii fac achiziţii pentru tezaurizarea banilor. Bijuteriile sunt văzute ca investiţii”, fiind adevărate opere de artă, piese ce pot fi lăsate moştenire din generaţie în generaţie.

Alături de soţul său, Andrei Costea, Lucia a fondat compania Secom, specializată în importul, distribuţia şi comercializarea de suplimente alimentare, ceaiuri şi cosmetice naturale. Când erau încă studenţi, cei doi antreprenori au acceptat provocarea părinţilor lui Andrei de a dezvolta un business în domeniul fitoterapiei ştiinţifice, business început în 1997. Apoi, în 2004, în urma unei analize a activităţii afacerii de la acea vreme, Lucia şi Andrei Costea au constatat că produsele existente pe piaţa din România nu generau rezultatele scontate, aşa încât au luat decizia să importe suplimente alimentare de la producători internaţionali, cu renume şi experienţă de zeci de ani în acest domeniu. Aşa a apărut Secom, care astăzi este o companie cu afaceri de peste 25,5 de milioane de euro şi 190 de angajaţi. Cele 470 de produse ale Secom sunt vândute în peste 8.000 de farmacii şi magazine cu profil naturist la nivel naţional, în magazinul propriu online şi în reţeaua proprie. Lucia Costea a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine,  specializarea Germană – Rusă, în cadrul Universităţii Bucureşti şi a participat la o serie de cursuri de dezvoltare şi formare profesională, atât în România, cât şi în afara ţării. În prezent, Lucia este implicată în proiectul The EY Entrepreneurial Winning Women.

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă este... crema de mâini. Iubesc să am mâini îngrijite şi catifelate.

Cartea pe care o citesc acum este... „Dream Teams“, de Shane Snow.

Pasiunea mea este... cititul. Ador să citesc şi să mă relaxez cu o cană de ceai şi câteva bucăţi de ciocolată. Îmi place să alternez cărţi de business, dezvoltare personală, parenting şi puţină beletristică. În ultimii ani am descoperit câteva sporturi de care mă ataşez din ce în ce mai tare.

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este... Toscana, în primul rând pentru gelaterii, apoi pentru tumultul artistic, pentru peisaje şi vinuri. Italia în general este o destinaţie pe care o prefer, o destinaţie cu care am reuşit să am o conexiune, care mă ajută să mă desprind de rutină, să mă conectez cu cei dragi şi să construim amintiri deosebite.

O descoperire recentă din Bucureşti este... Maison des Crêpes, locul ideal în care îţi doreşti să te răsfeţi şi, unde, imediat după, te gândeşti deja la un motiv ca să revii pentru o nouă recompensă.

Ceasul pe care îl port la mână este... Longines. Ceasurile nu sunt obiectele mele de bijuterie preferate.

Parfumul meu preferat este... Xerjoff, Alexandria II, ador aromele orientale.

Beau întotdeauna cu plăcere... limonadă cu soc, îmi aminteşte de copilărie.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... îmi place să mă plimb pe jos pentru a simţi oamenii şi locul.

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este... Claude Monet, în special peisajele marine.

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt... tenisul, schiul şi mersul pe bicicletă.

Restaurantul meu preferat este... Mesogios, mâncarea grecească este preferata mea.

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... pădurea de palmieri şi plaja Vai din insula grecească Creta.

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna... măsline.

Obiectele mele preferate din garderobă sunt... cămăşile albe, rochiile şi boyfriend jeans pentru weekend.

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt… cele de business-antreprenoriat, dezvoltare personală şi parenting.

 

Eleganţă atemporală

Există puţine lucruri care să respire eleganţă. Pură, în cea mai simplă formă a sa. Iar diamantele sunt unul dintre acestea. Fie că este vorba de un solitar sau de o piesă îmbrăcată în diamante, aceste pietre preţioase sunt epitomul bunului-gust. Iar puse împreună, pe o brăţară simplă şi elegantă, ele îşi potenţează strălucirea şi frumuseţea mai degrabă decât să şi-o umbrească.