Style

Cum arată primul club de polo călare din România

02 dec 2010 1321 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

"Deşi tradiţia spune că primii doi proprietari ai clubului de polo dau faliment, urmând ca abia al treilea să aibă profit, condiţiile speciale din România au făcut ca această regulă să fie încălcată", spune proprietarul Selas, Cătălin Beciu. Selas Golf&Polo Club de lângă Bucureşti este primul din Europa de Sud-Est.

Clubul a presupus o investiţie de aproximativ 1,6 milioane de euro în zona Ciolpani-Potigrafu, investiţie făcută în plină perioadă de criză cu sprijinul companiei industriale Selas asupra căreia "efectul recesiunii a fost nul", spune Beciu. "Facem parte dintr-o piaţă în care oamenii îşi pot permite apartenenţa la un astfel de club şi în care cei care nu-şi mai permit sunt rapid înlocuiţi de către alţii", spune Cătălin Beciu.

Acesta a început în urmă cu 6 ani să pregătească terenul, la propriu, pentru primul teren de polo. S-a asociat cu Bogdan Beciu - partenerul şi fratele său - şi au făcut primul pas - achiziţia spaţiului pentru construcţie. "Am cumpărat terenul de la zeci de proprietari, fireşte din ce în ce mai scump. Ulterior am construit terenul de golf de 18 cupe şi terenul de polo călare. Am încheiat recent lucrările pentru ultimele 9 cupe şi sistemul de irigaţii, sistem complet automatizat care este realizat exclusiv cu componente fabricate în Statele Unite". La început nu existau decât 9 cupe de golf şi terenul de polo. Între timp afacerea a crescut cu 300% şi cuprinde un clubhouse, teren de tenis, piscină şi alte facilităţi. "Selas era calibrat iniţial pentru 100-150 de membri. Între timp am depăşit dublul capacităţii. Din acest motiv a fost necesară extinderea. Avem în portofoliu companii cu câte zece membership-uri şi membri individuali". Un abonament anual costă 780 de euro şi vizează mai mult golful. Pentru polo este nevoie de ceva mai mult. În primul rând amatorii au nevoie de cunoştinţe foarte solide de călărie. "Imaginaţi-vă că jucaţi rugby şi golf în timp ce călăriţi în galop nebun dirijând calul cu o singură mână. Este cel mai spectaculos şi mai periculos sport din lume, cu o rată a mortalităţii foarte ridicată. La fiecare meci suntem supravegheaţi de un serviciu medical de urgenţă. Eu însumi am fost victima unor accidente de acest fel. După 2-3 operaţii îţi dai seama că nu este de glumă", spune Beciu. O echipă de polo are patru jucători, iar meciul se desfăşoară pe durata a patru reprize (chukka), fiecare având şapte minute. Pauzele au trei minute, iar cea mare are cinci. "La primul meci organizat în 2007 atmosfera a fost aceeaşi ca şi cea de la Londra sau din Buenos Aires. Românii au rezonat imediat cu acest sport. Parcă participau la astfel de evenimente de zeci de ani. Presa din Londra a remarcat acest eveniment şi ne-a acreditat ca fiind organizatorii primului meci de polo călare din această parte a continentului", spune Beciu. Selas este înfrăţit cu celebrul Ham Polo Club din Londra iar ambele cluburi îl au ca Preşedinte de Onoare pe ASR Prinţul Paul.

Chiar dacă a venit sezonul rece, terenul de polo va fi în continuare populat în fiecare weekend de jucători. "Anul acesta sunt invitat la Cartier Polo World Snow Championship în St. Moritz. Se joacă pe un lac îngheţat. La întoarcere vom organiza şi noi o cupă pe zăpadă", încheie Cătălin Beciu.