Style

Cum a ajuns o monedă de 20 de dolari să coste 7 milioane de dolari?

04 sep 2011 5765 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Cum a ajuns o monedă de 20 de dolari să coste 7 milioane de dolari?

Cea mai valoroasă monedă din lume e expusă în holul Băncii Rezervelor Federale din Manhattan, New York. E denumită Exhibit 18E, e protejată de un paznic şi păstrată într-o cutie antiglonţ cu sistem de alarmă performant.


1933 Double Eagle este considerată una dintre cele mai mari şi mai frumoase monede din America. E inscripţionată pe faţă cu valoarea de 20 de dolari însă costă 7.6 millioane de dolari. Double Eagle a făcut parte din ultimul lot de mondede bătute de guvernul Statelor Unite, care nu a fost niciodată pus în circulaţie; majoritatea dintre cele 500.000 de exemplare fiind topite şi transformate în lingouri, în 1937.


Câteva din aceste monede au ieşit totuşi din monetărie şi constituie subiectul unor controverse care durează de 70 de ani. În tot acest timp, Serviciul Secret, responsabil pentru protecţia monedei naţionale, a încercat să recupereze monedele cu o perseverenţă care a dat de gândit amatorilor de teorii ale conspiraţiei..


Câteva dintrea aceste exemplare dispărute au intrat în circuitul colecţiilor de numsimatică încă din anii '40 prin intermediul unui lung şir de dealeri. După o serie de intervenţii din partea Serviciilor Secrete, s-a crezut atunci că toate monedele au fost recuperate, în afară de una care a ajuns într-o licitaţie Sotheby's în 2002 , ca ultima Double Eagle existentă şi singura care putea fi păstrată sub proprietate privată.


La licitaţie un cumpărător anonim a plătit pentru rarul exemplar 6,6 milioane de dolari, dublu decât s-a plătit vreodată pentru o monedă. Banii au fost împărţiţi între guvern şi colecţionarul care a dezvaluit Double Eagle.


Cumpărătorul a împrumutat exemplarul Societăţii americane de numismatică care a expus-o la rândul său la Banca Rezervelor Federale, unde se găseşte şi azi.
La doi ani după licitaţie, o familie americană a mai găsit însă, într-o casetă de valori moştenită, 10 monede 1933 Double Eagle. Guvernul american a confiscat rapid monedele fără a oferi de data aceasta vreun beneficiu proprietarilor care se mai luptă în tribunal şi azi pentru a-şi primi răsplata.


Nu se ştie încă dacă aceste 10 monede au fost ultimele dintre cele pierdute sau dacă vor mai apărea şi altele de-a lungul vremii.