Style

Cristina Roşca, editor-şef După Afaceri Premium: Cum arată playlist-ul oamenilor de afaceri în 2021? Se pregătesc ei de luptă pe ritmuri de rock sau preferă să se relaxeze cu latino?

05 feb 2021 307 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Nu am avut niciodată talent la muzică. Am tot auzit ideea că nu trebuie să ai voce, că ea se modelează, se cultivă, dar trebuie să recunosc că nu cred asta. Prietenii şi apropiaţii pot să ateste că orice concert live pe care-l dau în maşină este orice numai „muzică pentru urechile lor“ nu.

Spun asta cu mare părere de rău, pentru că încă din copilărie mă visam la cor, unde, sincer, cred că am fost primită prin clasa a treia doar din milă, pentru că rămăsesem singura pe dinafară. Şi m-am bucurat tare mult, nu pentru „faima“ pe care ar fi putut să mi-o aducă, ci pentru că nu voiam să mă despart de prietenii de atunci. Nu am visat să devin artistă (în orice formă a termenului), dar recunosc acum că mi-ar fi plăcut ca măcar să pot participa la karaoke fără să golesc barul. Cert e că nu am talent. Deloc. Poate doar la dans, dar asta e cu totul altă mâncare de peşte. Şi totuşi, deşi sunt complet afonă, nu pot să-mi imaginez viaţa fără muzică. Mă acompaniază când muncesc, când citesc, când mănânc, e partenerul perfect în orice drum. Ce să mai, suntem aproape de nedespărţi eu şi muzica.

Şi nu sunt pretenţioasă, ascult de la k-pop la tango şi de la rock alternativ la blues sau muzică clasică. Deşi nu pot să reproduc linia melodică, sunt o „enciclopedie“ de versuri. Nu am nevoie decât să ascult o dată ca să reţin, deşi nu o să ştiu niciodată (nici după multe repetări) cine e autorul şi cum se cheamă melodia. Ce memorie selectivă!

Apropo de asta, mi-am amintit de ceva ce Murakami a zis într-un interviu: că a devenit scriitor doar pentru că nu avea talent muzical. Un mare iubitor al muzicii, scriitorul japonez are o vastă colecţie şi cultură muzicală. Tocmai de aceea, în toate cărţile lui se pot găsi referinţe muzicale. Iar ca o dovadă în plus pentru afinitatea sa pentru muzică, unul dintre romanele sale se intitulează Dans, Dans, Dans. Tot el, în stilul său inconfundabil, a spus că muzica, la fel ca scrisul, este o călătorie pentru minte (şi suflet aş adăuga eu).

Şi, ţinând cont de părerea lui Murakami, în asentimentul căruia sunt, pentru materialul de copertă al acestei ediţii (prima din 2021) am decis să-i întrebăm pe unii dintre antreprenorii şi executivii locali despre muzică - ce înseamnă pentru ei, ce rol joacă în viaţa lor de zi cu zi, cum îi ajută în business. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că unii aveau studii în domeniu deşi acum lucrau într-un sector cu totul diferit. Alţii au decis să îşi încerce talentul acum, motiv pentru care şi-au cumpărat prima chitară. Mai sunt şi cei pentru care muzica este calea către dans, pasiune pe care au descoperit-o la 50 de ani.

Cert e că indiferent de talent sau pasiune, indiferent de vârstă, studii sau job, părerea unanimă a fost că muzica este un panaceu. Cam ca şampania. O bei cu două ocazii - când eşti fericit şi când nu eşti.