Style

Ce se poartă iarna aceasta în materie de pantofi? Saboţi şic, tocuri „statement“, încălţări de tip loafers, cizme peste genunchi şi platforme de înălţimi aproape imposibile

27 nov 2022 482 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Saboţi şic în loc de clasicii sneakers, tocuri „statement“ în varii forme şi culori – inclusiv atemporalele tocuri cui –, încălţări de tip loafers, dar preferabil cu un twist – fie cu un look retro, fie cu un toc gros –, cizme peste genunchi şi platforme de înălţimi care aproape par imposibile. Acestea sunt doar câteva dintre trendurile sezonului de toamnăiarnă. Balerinii, încălţările sport şi accesoriile sunt şi ele în tendinţe. Pornind de la aceste idei, am vrut să vedem dacă retailerii prezenţi în România sunt conectaţi doar la tendinţele de pe podium sau îşi adaptează oferta şi în funcţie de preferinţele consumatorilor autohtoni.

„Clasicul la putere maximă – aşa putem rezuma tendinţele din sezonul toamnă-iarnă 2022“, spun reprezentanţii grupului CCC, unul dintre cele mai importante nume din piaţa locală de încălţăminte.

Designul atemporal şi formele simple sunt elementele definitorii ale colecţiei CCC, care astfel este gândită pentru a putea fi integrată în orice ţinută, indiferent de stil şi de ocazie. Există însă şi un element surpriză. Sau mai multe.

„Culorile şi materialele sunt simple, neutre, minimaliste, aliniate cu designul clasic, atemporal.“ Negru, tonuri medii şi deschise de maro, bej, caramel, nude, bordo, verde închis, auriu şi albastru pastelat, toate se regăsesc în colecţia din această toamnă. Nu lipseşte nici very peri, culoarea anului conform Pantone.

„Nuanţa very peri nu spune altceva decât că e vremea schimbării, dar şi a regăsirii. Iar cromatica ţinutelor arată că moda anilor ’60 şi ’70 revine în forţă, alături de elemente preluate de la începutul anilor 2000.“

Istoria modei este rescrisă şi adaptată la timpul prezent prin elemente precum fuste mini din denim, bluze largi, decoltate şi saboţi, explică reprezentanţii CCC.

„Anul acesta este clar anul diversităţii (în modă - n.red.), cu imprimeuri extravagante şi ţinute pline de personalitate. Acum, mai mult ca niciodată, creativitatea joacă un rol-cheie şi ne provoacă simţul artistic.“

Saboţii au revenit în forţă, fiind foarte confortabili, ideali în combinaţie cu rochii sau fuste lejere şi în culori vesele. Cu toc gros sau subţire, cu sau fără baretă la spate şi în toate culorile curcubeului, ei dau personalitate unei ţinute, explică reprezentanţii CCC.

Lor li se alătură încălţămintea sport cu platformă, care poate fi purtată şi la o ţinută casual, dar poate completa şi un look urban.

„Hainele şi încălţămintea sport revin şi ele în trend, tocmai pentru că ne place mixul dintre confort şi eleganţă.“ De asemenea, pantofii cu tocuri în forme neobişnuite, în nuanţe precum auriu, argintiu sau verde neon sunt în vogă.

„Designul este, în general, liniar şi simplu, însă cu forme şi elemente atipice.“

În ultimii ani, moda a devenit extrem de permisivă şi ofertantă, cred oficialii Benvenuti, un brand românesc cu istorie îndelungată pe piaţă.

„În acest sezon, deşi putem vorbi despre un mix de structuri propuse de designeri, în lumina reflectoarelor sunt, cu precădere, tălpile supradimensionate şi volumele generoase“, confirmă şi ei tendinţele ce pornesc direct de pe podiumuri.

Elementele de design care atrag privirile, cum ar fi lanţurile, cataramele metalice şi  fermoarele de dimensiuni mari, decorative sau funcţionale, sunt şi ele în trend în acest sezon, dar coexistă cu modelele minimaliste, construite în jurul unui singur punct de interes precum talpa groasă, canelată.

„Piesele elegante, construite pe tocuri subţiri, îşi fac şi ele simţită prezenţa în tendinţele sezonului, fie că vorbim despre atemporalii pantofi stiletto, fie de botine şi cizme, ca o alternativă de styling extrem de elegantă şi feminină.“

Reprezentanţii Benvenuti adaugă că remarcă în cazul acestora din urmă un minimalism elaborat, care pune accentul pe fineţea şi bogăţia intrinsecă a materialului din care sunt realizate încălţările. Dincolo de tendinţe însă, care sunt relevante şi un punct de pornire, contează şi confortul sau versatilitatea, „elemente“ dictate de consumatori.

„În acest sezon, se poartă curajul de a purta ce îţi place, libertatea şi autenticitatea“, adaugă reprezentanţii Tezyo, retailer din portofoliul grupului local Otter.

Colecţia de toamnă-iarnă a multibrandului Tezyo aduce în prim-plan modele casual şi sport, care abordează stiluri îndrăzneţe, platforme neconvenţionale, blocuri de culoare şi texturi surprinzătoare. Ghetele, botinele şi cizmele se remarcă prin confort şi diversitate stilistică.  Mai mult, colecţia propune o serie de accesorii şi articole de marochinărie care abordează variante actualizate ale unor piese clasice, cu accente moderne şi cool.

„Atenţi la tendinţele momentului, din selecţia Tezyo nu lipsesc interpretări ale celor mai puternice influenţe stilistice, precum platformele, tocurile neconvenţionale sau reinterpretări ale unor piese clasice.“ Astfel, nu lipsesc ghetele şi clasicii mocasini. Botinele cu tocuri joase, forme arhitecturale sau inserţii de lanţuri, alături de tocurile cui, domină selecţia acestei toamne.

Pentru o ţinută office ca la carte, un must-have sunt mocasinii, iar sezonul acesta este dominat de cei cu talpa voluminoasă, spun reprezentanţii CCC, un concept multibrand în portofoliul căruia se găsesc mărci precum DeeZee, Gino Rossi sau Badura. Pentru zilele cu vreme mai neprietenoasă, cizmele simple şi versatile îşi intră în rol. Fie cu talpă plată sau stiletto. Sau cizme lăcuite cu un model foarte simplu. Sau baggeri pe talpa de tractor, pentru un aspect unic. Toate acestea sunt completate de accesorii asortate.

„Piesele cu linii simple, clasice, coexistă în perfectă armonie, în colecţia Benvenuti, cu produsele accesorizate cu elemente metalice sau cu tocuri statement“, explică şi reprezentanţii brandului originar din Oradea.

Nu există o disjuncţie între aceste tipologii de produse, ambele fiind, în acest sezon, atât în preferinţele designerilor, cât şi în cele ale consumatorilor, spun oficialii Benvenuti. „Vedetele sezonului sunt cizmele cu formă impunătoare, cu elemente rock sau punk sau caracter militar, care se poartă în combinaţie cu rochii lejere sau fuste scurte, sau cu blugi şi tricouri sau jachete oversize“, completează oficialii CCC.

Alături de ele se remarcă mocasinii în culori discrete, cu toc jos, din piele naturală de calitate superioară, cu inserţii stil bijuterii – lanţuri sau aplicaţii.

„La CCC tronează şi pantofii cu toc cui sau chiar cu toc foarte înalt, impresionant.“ Toamna aceasta se poartă şi clasicii pantofi sport, sneakerşi din materiale solide, în stilul anilor ’90 sau cei inspiraţi din stilul pantofilor pentru baschet. Lista e completată cu modele de cizme şi boots de toamnă, cu aspect elegant şi feminin, din piele naturală sau lăcuită, piele întoarsă, stofă.

„Cel mai căutat model la CCC rămân boots clasice, cu toc gros, stabil.“

Piesele-cheie sunt cel mai des în nuanţele pamântului, atât de bine asortate sezonului.

„Spectrul culorilor în sezonul de toamnă-iarnă este, întotdeauna, ceva mai sobru comparativ cu cel de vară, predominând nuanţele închise. Există însă, de fiecare dată, şi excepţii, adică tonuri care sparg monotonia şi aduc o pată de culoare şi energie“, confirmă reprezentanţii Benvenuti.

Astfel, în colecţia brandului domină nuanţele de bej, gri sau verde, paleta cromatică fiind vitalizată şi prin accente de roşu intens sau chiar alb. Pielea, în toate variantele ei de finisare - netedă, lăcuită, nabuck sau întoarsă - este elementul central în construcţia articolelor de încălţăminte ale Benvenuti, în primul rând datorită proprietăţilor intrinseci pe care acest material le are - transferul bidirecţional al aerului şi al umidităţii, rezistenţă mare la acţiunea agenţilor externi (umiditate, temperatură, praf) şi rezistenţa în utilizare.

În concluzie, toamna aceasta se poartă aproape orice, moda fiind tot mai permisivă, important e să fie o alegere conştientă şi asumată.