Style

Cazinoul de 100 de ani

06 iun 2008 1723 afişări
Din aceeaşi categorie
Cazinoul de 100 de ani
In 1911 avea loc inaugurarea oficiala a uneia dintre cele mai moderne cladiri ale secolului 20, Cazino Constanta. Faleza era probabil inundata de elita acelor vremuri - barbati cu baston si joben, doamne si domnisoare invelite in dantele si crinolina, adapostite de soare sub umbrelutele brodate manual. La aproape un secol, Cazino Constanta urmeaza sa fie inaugurat din nou.
Cladirea situata pe faleza peninsulei din sud-estul orasului Constanta este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Romania. Construit din bani publici in perioada 1903-1910 de catre Daniel Renard, arhitect roman de origine elvetiana, Cazino Constanta se numara printre putinele cladiri in stilul Art Nouveau din Romania. Inginerul Anghel Saligny i-a realizat structura de rezistenta, iar receptia lucrarii a fost facuta de o comisie formata din arhitectii Ion Mincu si Dimitrie Maimarolu, precum si inginerul Elie Radu.
Pe langa faptul ca impresioneaza prin pozitionarea pe faleza, edificiul cu doua niveluri are un acoperis suprainaltat marcat in cele patru colturi prin volume decorative. Pe vremuri, spatiile generoase din interior erau refugiul ideal pentru domnii si doamnele din inalta societate dornici de distractie, lecturi si conversatie. Parterul gazduia o sala de biliard, o sala cu mese rotunde pentru jocurile de carti si o terasa. Toate inconjurate de cateva terase cu vedere directa la mare. La etaj, sala de bal se transforma din cand in cand in sala de teatru, iar amatorii de peisaje nocturne cu luna care se oglindeste in valurile marii puteau sa admire panorama la lumina lampioanelor de pe terasele de sus.
Atmosfera de odinioara ar putea fi cu greu redata in zilele noastre, cand cazinoul nu mai e nici macar umbra falnicei cladiri de odinioara. O alta atmosfera insa ar putea sa-i ia locul. Una moderna, dar in acelasi stil Art Nouveau. Pentru asta, QLI (Queenco Leisure International Ltd.), o companie specializata in renovarea cladirilor istorice, printre care si Casa Vernescu din Bucuresti, s-a angajat sa restaureze Cazino Constanta. Cu 15 milioane de euro si cativa arhitecti francezi, QLI sustine ca va transforma impunatorul edificiu de pe faleza Marii Negre in cel mai mare cazinou din Romania (25 de mese de joc si 250 de slot machines). In plus, tot aici vor fi si doua restaurante - unul cu specific frantuzesc (Casa Vernescu) si unul cu specific asiatic (SaSaZu), mai multe terase si baruri, precum si o sala pentru spectacole si evenimente.
La acest proiect va lucra o echipa de ingineri si arhitecti din Franta. Arhitectul Cristophe Herbert a contribuit la restaurarea a peste 70 de cazinouri din toata lumea. Povestea sa a inceput in 1987 - "lucram pentru o firma frantuzeasca de amenajari interioare in Marrakech, Maroc, unde principala noastra grija erau confortul si placerea regelui marocan. Am amenajat palate si hoteluri peste tot in tara. Asa am ajuns sa redecorez cazinoul din Marrakech". Acela a fost primul cazinou dintr-un lung sir: Monte-Carlo, Deauville, Nisa, Cannes, San Remo, Londra, Africa de Sud, India si multe altele.
La Constanta, Herbert va reface intrarea principala, casa scarii, terasa exterioara stil "veranda", va schimba candelabrele si mobilierul cu unul contemporan, va adauga un sistem nou de iluminat, un bar cu finisaje rosii si doua restaurante cu vedere la mare, unul asiatic in stil modern si unul frantuzesc clasic. Jocurile de cazinou vor fi dispuse in trei zone distincte, barul va avea perspectiva asupra salonului de joc principal, va exista si un salon VIP de lux, iar elementele de decor vor fi din lemn, alama si cristal - "Vom face totul pentru a-i sarbatori acestei doamne centanarul in 2010", spune Herbert.