Style

Cum arată casa antreprenoarei care mobilează reşedinţele celor mai bogaţi oameni din România: "Toate piesele de mobilier sunt atât de importante pentru mine încât o să le las moştenire copiilor mei". Galerie FOTO

24 ian 2016 4414 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Pentru Loredana Preda, cea care alături de soţul ei deţine retailerul de mobilă de lux Noblesse Interiors, lemnul şi piesele din esenţe tari sunt personajele principale din decorul perfect. Ce rol joacă însă aceşti actori pe cea mai importantă scenă din universul Loredanei Preda, propria casă?

Departe de agitaţia Bucureştiului, Loredana Preda şi-a adunat cele mai dragi piese de mobilier din cataloagele designerilor spanioli sau francezi, dar şi obiecte de decor vechi în casa din Pipera în care s-a mutat în anul 2009.

Un scaun din secolul al XVIII-lea cumpărat din Italia, două păpuşi din Olanda, „sosiile“ din porţelan ale celor două fiice sau tablourile din goblen realizate de mama Loredanei Preda, sunt doar câteva dintre piesele care pun suflet între pereţii casei din Pipera.

„Casa este locul în care trebuie să te regăseşti. Trebuie să găseşti în ea lucrurile dragi, iar eu am strâns multe obiecte de suflet acasă, de la piese de mobilier la poze de familie, albume sau piese de anticariat sau de design. Această casă am transformat-o practic într-un loc drag prin lucrurile pe care le-am adăugat“, povesteşte an­tre­prenoarea, care deţine două showroomuri de mobilă în Bacău şi Bucureşti.

Palatul Noblesse din Bucureşti a fost deschis în acest an după o investiţie de circa 2 milioane de euro. Familia Preda a cumpărat o casă monument istoric din zona Pieţei Rosetti din centrul Capitalei, a renovat-o şi a transformat-o într-un showroom cu mobilă de lux. Casa a fost construită la începutul anilor 1880, iar planurile palatului au fost desenate de Alexandru Săvulescu, cel care a realizat şi schiţele Muzeului Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte a timpului o petrece aici, în centrul Capitalei, unde lucrează, însă a dus o parte din Palatul Noblesse şi acasă.

„Eu am practic două case. Una în care mă simt foarte bine, dorm noaptea şi mă retrag şi una în care mă simt la fel de bine, dar în care şi lucrez. Sunt o norocoasă din punctul acesta de vedere. Casa din Pipera îmi dă mai multă relaxare, este un spaţiu al nostru, al familiei, e foarte privat, dar la Palatul Noblesse mă simt foarte bine socializând alături de echipă şi de clienţi“, spune Loredanda Preda, care are acasă şi piese de mobilier care sunt expuse în Palatul Noblesse, iar stilul de amenajare este asemănător.

Familia Preda este „legată“ de zona Pipera prin faptul că cele două fiice urmează o şcoală privată în zonă. Speră însă că se va putea muta în câţiva ani în centrul Bucureştiului, acolo unde este mai multă „acţiune“.

„Bucureştiul şi mai ales centrul oraşului au frumuseţea şi avantajele lor. Ai atâtea posibilităţi să te plimbi, să te distrezi, să vizitezi. Ne-am gândit să ne mutăm aproape de centrul Capitalei, dar nu am reuşit să găsim o şcoală care să concureze cu cea actuală la care merg fetele. Am considerat că educaţia este mult mai importantă pentru ele şi am preferat să rămânem acolo deocamdată. Dar în vi­itor ne vom muta în centru“.  Deocamdată însă continuă să locuiască în Pipera, locul unde mulţi oameni de afaceri sau corporatişti au fugit pentru a-şi găsi liniştea.

Deşi au o experienţă de peste zece ani în industria mobilei, soţilor Preda le-a fost greu să aleagă piesele de mobilier pentru propria casă.

„Cea mai grea alegere este atunci când vrei să găseşti ceva pentru tine. Dacă pentru clienţi îmi este uşor să fac alegeri odată ce am înţeles stilul, pentru mine a fost foarte greu să aleg mobila. Iar soţul meu a reuşit să facă proiectul de bucătărie după şase luni. Ne-a luat un an să decorăm casa . Eu mă regăsesc în atâtea colecţii şi produse pe care le am în showroom încât le voiam pe toate şi bineînţeles că nu aveam cum să le pun pe toate în case.“

Cu toate acestea, au reuşit să creeze căminul pe care şi l-au dorit.

La parter, cei doi soţi au ales un stil clasic şi au împărţit spaţiul în zona de bucătărie, cea de dining şi livingul. De altfel, clasicul este cuvântul care caracterizează aproape în întregime casa din Pipera a proprietarilor Noblesse. În living însă „tronează“ un balansoar în stil clasic care reuşeşte de fiecare dată să atragă întreaga familie.

„Este locul cel mai dorit de către toţi membrii familiei. Este locul în care ne adunăm toţi pentru că este foarte primitor şi încăpător“, spune Loredana Preda.

În acelaşi stil „jucăuş“, dar mult mai contemporan a fost gândit subsolul casei, care a fost transformat în zona de relaxare a familiei. O canapea mare si două fotolii care fac masaj sunt piesele pe care ai vrea să te tolăneşti în faţa televizorului mare şi a Xbox-ului, gadgetul care poate alunga orice griji după o zi apăsătoare la job. 

În plus, cei doi antreprenori au adăugat o masă pentru 12 persoane în stilul Art-Deco contemporan pentru a da un aer mai sofisticat spaţiului de relaxare în care se adună membrii familiei Preda.

La etaj, este locul cel mai cald din casă, aici aflându-se dormitoarele şi practic camerele în care membrii familiei îşi adună gândurile.

„Dormitorul este locul meu preferat din casă. Acolo îmi adun gândurile, îmi place să lucrez pe laptop sau să citesc“.

Ramele cu poze ale familiei Preda nu lipsesc de nicăieri. Fie în camerele din casa din Pipera fie în biroul din cadrul Palatului No­blesse, ramele foto sunt omniprezente.

Pentru a realiza designul casei proprii, dar şi amenajarea caselor clienţilor, Loredana Preda îşi găseşte inspiraţia în albume de design, din cataloagele furnizorilor, din călătorii, din vizitele la târgurile internaţionale de design.

Economist de profesie, Lore­dana Preda a început să lucreze încă din primul an de facultate în cadrul unui producător francez de mobilă care avea activitate la Bacău. A lucrat timp de nouă ani în cadrul acestei firme, perioadă în care era la curent cu târgurile de mobilă şi noutăţile ce aveau să stea la baza dezvoltării propriei afaceri. Primii colaboratori au fost producătorii din Franţa, pe care îi cunoştea cel mai bine, iar apoi vizitele în celelalte ţări de unde acum importă au dus la stabilirea de noi parteneriate.

„ Acum sunt o iubitoare a stilului eclectic, îmi place să combin tendinţe, stiluri, piese de mobilier. Când lucrez pentru un client trebuie însă să identific ce îi place şi ce-l reprezintă.“

Cel puţin o dată pe lună antreprenorii călătoresc, merg fie în vacanţă, fie la târguri internaţionale de design. Chiar şi în vacanţă, Loredana Preda merge şi vizitează showroomuri sau locuri în care ar putea găsi idei pentru viitoarele amenajări interioare. Şi nu pleacă niciodată fără a lua o amintire. Din Veneţia are  mască veneţiană, iar dintr-o vacanţă recentă în Africa şi-a achiziţionat o masă din lemn african.

Antreprenoarea spune că o piesă de mobilă de calitate nu se demodează niciodată şi că va lua fiecare piesă de mobilier atunci când se va muta.

„Eu nu schimb mobila din casă, pot doar adăuga sau schimba decoraţiunile, textilele sau culorile de pe pereţi. Toate piesele de mobilier sunt atât de importante pentru mine încât o să le las moştenire copiilor mei. O piesă de calitate de mobilier nu se demodează niciodată şi nici nu-şi pierde din valoare.“