Style

Andrei Uleia este arhitect şi a gândit un spaţiu neconvenţional de lucru în Palatul Univer­sul. Mai exact, cu elemente de mobilier modulare, dar şi cu tot felul de trucuri tehnologice, spaţiul poate deveni birou, sală de conferinţe, loc pentru expoziţii sau pre­zentări de modă

27 sep 2018 1146 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Cine spune că trecutul nu-şi poate găsi locul în lumea de azi n-a văzut ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Palatul Universul, o clădire-simbol a Bucureştiului, fostă tipografie transformată acum în hub al industriilor creative. Cafeneaua Beans & Dots, teatrul şi barul Apollo 111, biroul de arhitectură Cumulus, agenţia de publicitate BBDO sunt numai câteva dintre brandurile care împart aceeaşi adresă, cea a Palatului Universul de pe strada Ion Brezoianu. Recent, lor li s-a adăugat un nou nume – The Leading Edge. Pe scurt, AWE. Pe lung, adaptive work environment, unul dintre puţinele medii de lucru adaptiv din România.

„Vinovatul“ este Andrei Uleia, arhitectul de 41 de ani care a gândit şi a creat spaţiul neconvenţional de lucru din Palatul Univer­sul. Concret, folosindu-se de elemente de mobilier modulare şi uşor de mutat, dar şi de tot felul de trucuri tehnologice, spaţiul poate deveni birou, sală de conferinţe, loc pentru expoziţii sau pre­zentări de modă, prezentări de produse... şi cerul este limita. Punctul de pornire a fost însă conceptul de birou, într-o perioadă în care spaţiile de co-working acaparează tot mai mult piaţa de profil.

„Spaţiul din Palatul Universul este rezultatul unei introspecţii asupra modului în care se utilizează astăzi spaţiile de birouri. Toate temele de proiectare pornesc de la acelaşi mod de organizare – birou cu recepţie, open-space, cafeterie, brainstorming room, fun room şi tot felul de birouri care sunt transpuse în practică sub forma unor structuri rigide şi limitative. E nevoie însă ca spaţiul de lucru să fie incitant şi antrenant“, îşi explică demersul Andrei Uleia.

A închiriat spaţiul de la proprietarii Palatului Universul, după ce acolo a funcţionat sediul Apa Nova.

Cei 150 de metri pătraţi pe care îi are încăperea de la parterul Palatului Universul pot acomoda simultan până la 150 de persoane. În august, spaţiul se afla încă în proces de amenajare, dar fusese deja „scena“ unor evenimente precum o expoziţie de artă, una de fotografie, câteva şedinţe foto şi un eveniment de tip pop-up restaurant, organizat de WeDine.

„Vreau să integrăm arta în acest mediu, dar spaţiul va fi folosit pentru diferite funcţiuni, tocmai pentru a arăta capacitatea lui de a fi flexibil. Tinerii refuză să se înregimenteze în spaţii de birouri clasice, rigide, de aceea este nevoie de un spaţiu ca acesta“, spune Andrei Uleia.

De altfel, spaţiul The Leading Edge are ca ţintă generaţia celor născuţi după 2000, pentru că modelele lor comportamentale sunt diferite de ale celor din generaţii mai „cu vechime“. Ei vor să facă simultan mai multe activităţi – ceea ce acest spaţiu le-ar putea permite, prin separarea sa în mai multe zone.

„Locurile în care creăm nu se mai rezumă doar la biroul propriu-zis, pentru că se poate lucra foarte uşor şi din cafenele sau din spaţii de co-working, ca alternative la birourile clasice. Oamenii se bucură să găsească spaţii care nu îi îngrădesc, care îi stimulează şi le oferă posibilitatea de a alege ei înşişi modul în care le folosesc.“

Andrei Uleia are acorduri încheiate cu mai multe companii, care îşi vor trimite echipele să lucreze remote din Palatul Universul. Dacă le place conceptul şi stilul de amenajare, arhitectul spune că poate implementa ideea şi în propriile lor birouri. Deocamdată, spaţiul The Leading Edge nu va produce în sine bani, ci va fi folosit mai degrabă ca un showroom, care să deschidă apetitul celor interesaţi să folosească ideile lui Andrei Uleia şi în alte medii. Arhitectul se gândeşte însă şi la o modalitate de stabilire a unor tarife pentru cei care vor să organizeze diferite prezentări acolo. La fel ca spaţiul, şi preţul va fi flexibil, în funcţie de scopul pentru care este folosit locul.

Experienţa lui Andrei Uleia se leagă de companii aflate în topul dezvoltatorilor imobiliari din România, precum NEPI Rockcastle sau Globalworth, pentru care s-a ocupat de conceptul arhitectural al unor proiecte. Acum, pe lângă proiectul din Palatul Universul, el se ocupă în paralel şi de propriul său birou de arhitectură - DaSein Worldwide Architects and Masterplanners.