Style

Adâncuri pline de comori naturale, ape învolburate sau terenuri verzi, perfecte. Sunt doar câteva din „cadourile” pe care le găsim în cele mai frumoase destinaţii din lume pentru pasionaţii de sport

04 feb 2018 571 afişări de Mădălina Panaete
Din aceeaşi categorie

Iubitorii de sporturi de iarnă abia aşteaptă an de an să cadă prima ninsoare ca să meargă să cucerească pârtiile şi culmile din Elveţia, Austria, Franţa şi chiar România. Pentru ei, ianuarie şi februarie sunt sinonime cu schiul sau placa şi abia aşteaptă să îşi ia porţia binemeritată de zăpadă. Există însă şi aceia pentru care „iadul alb“ este fix asta. Un iad. Aşa că evadează în ţările calde unde merg să se dea cu placa, doar că pe nisipul fierbinte, sau să joace golf sub razele soarelui. Departe de negativul din termometre.

„Când vine vorba despre cele mai căutate destinaţii în care poţi îmbina relaxarea cu sportul, favoritele sunt Costa Rica, Maldive sau Sri Lanka. Aici adrenalina este garantată. Cât despre relaxare, este de ajuns să intri în decorul fascinant al acestor destinaţii şi efectul este cel căutat“, spune Sorin Stoica, CEO şi coproprietar al agenţiei de turism Eturia. Sorin Stoica este şi unul dintre oamenii pentru care lumea este acasă şi care nu a numărat niciodată în câte ţări a călătorit. Dar cum să lucrezi în turism şi să nu-ţi doreşti să vezi măcar o bucăţică din acest univers?

Lumea întreagă este şi casa pasionaţilor de sporturi, fie ele pline de adrenalină aşa cum este surf-ul, scuba diving-ul sau sailing-ul, fie cele precum yoga sau golful unde deconectarea este la rang de artă. Pe scurt, „Mecca relaxării“.

Şi cu cât mai departe se află destinaţia de iarna grea din centrul şi estul Bătrânului Continent, cu atât mai bine. Adâncuri pline de comori naturale, ape învolburate sau terenuri verzi, perfecte, sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le oferă cele mai frumoase destinaţii din lume pentru pasionaţii de sport. 

„Noi le recomandăm românilor pasionaţi de sporturi de vară să evadeze în Republica Dominicană, Cuba, Mexic, Dubai, Bali sau Thailanda“, afirmă Daniela Ţoncu, head of leisure în cadrul Happy Tour, una dintre cele mai mari agenţii de turism de pe plan local. Republica Dominicană este ideală pentru surf şi alte sporturi nautice, mai ales în zonele Punta Cana şi Las Terrenas. Punta Cana este, de asemenea, una dintre destinaţiile din Caraibe cu cele mai bune terenuri de golf. Infinite şi verzi, acestea îi fac pe pasionaţi să uite de rapoarte financiare, de şedinţele de la birou. De toate.

Acest sport este atât de puţin înţeles de neiniţiaţi şi chiar considerat de mulţi plictisitor. Cei care l-au încercat s-au lăsat răpuşi însă de „microb“, ba chiar golful este văzut ca sportul antreprenorilor de top şi al executivilor, multe şedinţe şi întâlniri de business având loc pe teren.

Şi dacă totuşi marea infinit de verde de pe terenul de golf nu este suficient de atrăgătoare, mările turcoaz din Cuba pot fi oricând o opţiune. Cu un peisaj subacvatic impresionant, această insulă este ideală pentru snorkeling şi scuba diving, în timp ce Mexic excelează la toate capitolele. Şi la golf, şi la snorkeling şi scuba diving, lăudându-se cu un parc naţional de recifuri de corali în Cozumel.

Pentru iubitorii de sporturi nautice nimic nu se compară cu zecile de minute petrecute sub apă, admirând bancurile de peşti pictaţi în zeci de culori sau imperiul fragil de corali. Nici adrenalina trecerii de pe un continent pe altul cu o barcă cu vele nu se poate compara cu nimic. Gilles Antoine, executivul care conduce operaţiunile locale ale L’Oreal, a traversat Atlan­ticul în 21 de zile şi a slăbit 8 kg. S-a întâlnit cu balene şi cu delfini, a urmărit seară de seară cum răsare luna, s-a luptat cu valuri de până la şase metri înălţime, a băut circa patru litri de apă pe zi şi a ajuns la destinaţie. Doar că era cu opt kilograme mai slab. Aşa sună rezumatul cursei Transquadra, pe care executivul francez a finalizat-o.

Dar sportul nu este întotdeauna sinonim cu adrenalina, ci şi cu deconectarea de la grijile cotidiene şi cu conectarea la relaxare. În saloanele de masaj din Bali sau Thailanda miroase a frangipani (floare specifică locului), iar mâinile magice ale localnicilor fac ca stresul şi oboseala să se şteargă cu buretele. Iar nuca de cocos proaspătă aşteaptă liniştită pe plaja de lângă, unde plajele au 50 de nuanţe de albastru, cea mai caldă culoare (blue is the warmest color - n. red.), nu? Ah, şi era să uit, retreat-urile de yoga sunt la ele acasă în Asia.

Lumea întreagă este destinaţia perfectă, indiferent de ce tip de călător eşti. Trebuie doar să (îţi) iei zborul.

„Cele mai potrivite destinaţii unde poţi îmbina relaxarea cu sportul sunt Mauritius, Miami şi Caraibe. Mauritius este prin definiţie o destinaţie pentru o vacanţă activă, fiind un adevărat paradis pentru pasionaţii de surf. Cele mai bune zone pentru surfing se află în sudul şi vestul insulei. De asemenea, cu 330 km de plajă protejată de recifuri de corali, Mauritius este un loc potrivit pentru snorkeling“, afirmă Corina Enache, director de vânzări al agenţiei de turism Paralela 45. Ea adaugă faptul că şi Miami este o destinaţie excelentă pentru a îmbina sportul cu relaxarea. Cel mai bun loc pentru surf este cartierul South Beach din Miami Beach, având condiţiile ideale tot timpul anului. South Beach este, de asemenea, locul unde turiştii merg pentru plajă şi pentru viaţa de noapte. Aceleaşi ingrediente sunt disponibile şi în Caraibe pentru o vacanţă în care relaxarea se îmbină cu sportul. Ce noroc că poţi găsi în orice lună a anului un loc în care să transformi o plajă sau un loc în a doua casă, în care ai mai vrea să te întorci măcar o dată.

Însă, există şi câteva destinaţii bune pentru sporturi de vară şi mai aproape de casă, de România.

„Una dintre cele mai bune destinaţii de golf din Europa este Tenerife. Ţinând cont de temperaturile ridicate care se înregistrează în Insulele Canare şi în lunile de iarnă, pasionaţii de golf pot practica acest sport şi în sezonul rece. Cele mai bune terenuri de golf sunt concentrate în zona Costa Adeje, renumită printre jucători“, a spus Cristian Pandel, chairman of the board al Christian Tour.

În plus, multe dintre terenurile din Spania au fost testate de Javier Garcia del Valle, CEO-ul Happy Tour Group, care este un jucător pasionat de golf. Mai mult, el este unul dintre fondatorii Romanian Golf Association alături de alţi executivi de top şi antreprenori.

„Cele mai bune destinaţii din Europa pentru golf, în timpul iernii, sunt Spania (Costa Blanca, Costa Calida, Costa del Sol, Costa de la Luz, Gran Canaria, Mallorca), Portugalia (Algarve) şi Italia. În fiecare dintre acestea există resorturi create special pentru golf, cu terenuri imense şi bine întreţinute“, a spus Daniela Ţoncu, head of leisure în cadrul Happy Tour.

Lumea întreagă are câte un loc potrivit pentru fiecare visător, călător sau sportiv. Iar yoga, tenis, surf, scufundări sau golf sunt doar motivele pentru a face iarna asta să joace în paşi de vară.