Ceasuri & Bijuterii

Seriozitate, cuvântul de ordine în moda de afaceri din 2012. Vedeţi aici ce se poartă în sezonul primăvară-vară 2012

26 nov 2011 809 afişări
Din aceeaşi categorie

Coliere inspirate de "gulerele albe", bijuterii cu mesaje personalizate şi geometrii inspirate din natură, sunt câteva dintre tendinţele internaţionale în materie de bijuterie contemporană, care au ajuns şi în Bucureşti.

"În materie de bijuterii tendinţele sunt o prelungire a preocupărilor designerilor legate de criză, de ecologie, de nostalgia unor vremuri pe care le-am trăit (anii 90) şi pe care dorim să le resuscităm ...", spune Ioana Nicolescu, consultantul de stil de la Code Noir.

"Gulere albe", din porţelan

Poate pentru că recesiunea îndeamnă la mai multă seriozitate colecţiile primăvară- vară 2012 semnate de designeri precum Jason Wu, Celine şi Dior, au prezentat pe podium elemente precum gulere albe, clasice, în linii curate şi grafice, aflate la polul opus de gulerele victoriene pretenţioase, cu camee şi funde.

La rândul lor, designerii de bijuterii au reinterpretat în manieră proprie gulerele, transformându-le în coliere ce înconjoară baza gâtului în linii la fel de curate ca cele din garderobă.

La Autor, primul târg de bijuterie contemporană din România, care a avut loc la începutul lunii, designerii români au prezentat propria variantă a trendurilor internaţionale. Astfel, Raluca Buzura a expus propriile "gulere" din ceramică. "Prefer pentru bijuteriile mele fineţea porţelanului şi sobrietatea lutului negru în combinaţie cu diferite inserţii metalice, ultima descoperire fiind aurul coloidal (pelicula fină de aur aplicată pe suprafaţa porţelanului glazurat)

Cel mai exclusivist produs din colecţia designerului este un colier realizat din lut negru glazurat, ce poate fi purtat în două moduri: fie pe umeri, fie faţă/spate (600 lei).

Code Marin şi ecologic

O altă tendinţă din bijuteria contemporană este Code Marin, cum a denumit-o Ioana Nicolescu special pentru cei care au participat la târgul Autor şi care au fost interesaţi de previziunile pentru viitor în materie de bijuterii. Code Marin înseamnă preocuparea pentru mări şi oceane, un mediu foarte ameninţat în ultimii ani. "Formele bijuteriilor cât şi culorile vor împrumuta din fluiditatea şi strălucirea naturii, folosind perle, inspirându-se din formele marine, din geometriile diverselor scoici. Nuanţele vor bate în gri metalizat şi nisip, argintiu sau auriu (ton foarte prezent în accesorii) şi totul va fi îmbrăcat într-o sobrietate care aminteşte de minimalismul anilor '90", spune consultantul de stil.

În colecţia sa actuală designerul Alis Lalu a folosit perle şi câteva varietăţi de coral, ambele fiind produse de organisme vii care trăiesc în mările şi oceanele lumii. De aici şi numele colecţiei: Biogenic. Toate piesele sunt create de designer, sunt unice şi manufacturate fără folosirea vreunei tehnici de turnare, sau alte procese utilizate în producţia de serie.

Despre mesaje ecologice vorbeşte şi cea mai recentă colectie a designerului Ioana Matei, care se numeşte "Efectul razelor gamma asupra crăiţelor"(după filmul cu acelaşi nume). Creaţiile vorbesc despre nocivitatea, distrugerea unor elemente naturale, prin interveneţia unor femoneme de transformare a mediului în care trăim. Materialele alese pentru redarea acestor idei sunt neoprenul, siliconul şi argintul, partea textilă fiind realizată din fire de bumbac (goblen lucrat manual). "Partea inedită aici, constă în folosirea siliconului (care este un material foarte uzitat în contexte accesibile, dar mai puţin adus în zona designului de obiect) în alăturare cu goblenul" (400 lei).

În stil personal

Într-o căutare de sine necesară în perioade de criză, produsele personalizate sunt din ce în ce mai populare. La fel ca în cazul genţilor sau al colecţiilor de haine, bijuteriile personalizate devin o extensie a personalităţii celui care le poartă, fie că e vorba de o brăţară de la Pandora care poate fi îmbogăţită pe măsură ce trece timpul cu accesorii diferite, fie că gusturile merg spre avangardă şi "charmurile" realizate de Catherine Michiels, care se găsesc la magazinul Hobirama, în Hanul cu Tei.

Şi designerul român Andreia Popescu a realizat o colecţie care dezvăluie ceva despre purtător. Constellations conţine 12 piese inspirate de semnele zodiacale, pentru care designerula folosit aur si pietre preţioase şi semipreţioase naturale. "Provocarea a fost transpunerea simbolurilor zodiacale într-o formă de inel atipică, inedită şi temperamentală, aparent imposibil de purtat dar păstrând o formă anatomică". Fiecare inel este îmbogăţit cu piatra specifică zodiei.

Spiritual, în Code Tribal

"Tendinţa pe care am denumit-o Code Tribal înseamnă întoarcerea la valorile fundamentale şi redescoperirea sursei lor. Gândul se îndreaptă spre Africa, de exemplu, care e considerată leagănul civilizaţiei.... Tribal este o temă unde amestecurile şi inovaţiile sunt surprinzătoare, culorile sunt vii, spontane, predomină galbenul, negru, verdele şi din nou aurul sau argintul.

Brandul Living en bermudas, prezent la târgul Autor, iniţiat de doi tineri care călătoresc prin lume în căutarea inspiraţiei, realizează piese care par rupte din pământ negru şi fertil pentru pietre şlefuite. Materialele din care sunt lucrate bijuteriile sunt aţa cerată, împletită magic de artişti, şi pietre semipreţioase şlefuite artizanal. Uneori realizarea unei piese durează săptămâni sau luni de zile, în căutarea celei mai bune forme

Code Tribal înseamnă şi evoluţia temei rock într-o bijuterie cu formă mai spirituală, mai aproape de natură. De exemplu capul de mort, stilul rock prin excelenţă, devine un detaliu într-un colier budist din noua linie de bijuterii a lui Jade Jagger, iar Camille Micelli de la Dior reinventează un colier african din plexiglas alb. Şi designerul român Alina Băncilă prezintă în colecţia sa de bijuterii un medalion în formă de cap de mort, prietenos, în culori azure.

În magazinul Hobirama se găsesc şi piese din colecţia pentru bărbaţi de la Catherine Michiels care a realizat printre altele Bob Ring , un cap de mort, cu ochii din diamante, purtat de celebrităţi ca Lenny Kravitz, Johhny Depp sau Brad Pitt. Toate bijuteriile sunt realizate din argint.

De altfel, despre argint se spune că este materialul cel mai folosit de bijutierii avangardişti în momentul de faţă, pentru că în criză economică, aurul e prea instabil.