Ceasuri & Bijuterii

Rolex, Patek Philippe, Chanel, Chopard şi Tudor părăsesc Baselworld, târgul unde se dă ora exactă în orologeria de lux. Cele cinci case lansează un nou eveniment de profil la Geneva

17 apr 2020 1083 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Cinci dintre cele mai cunoscute orologerii ale lumii - Rolex, Patek Philippe, Chanel, Chopard şi Tudor – se retrag de la Baselworld, unul dintre cele mai importante evenimente din lume pentru industria orologeriei, locul unde se consideră că se dă ora exactă în industrie. Cele cinci case de top îşi unesc forţele cu Fondation de la Haute Horlogerie pentru a lansat un nou eveniment de profil la Geneva.

Prima ediţie va avea loc la începutul lui aprilie 2021 la Palexpo, în acelaşi timp cu târgul Watches & Wonders.

„Decizia de a ne retrage vine ca urmare a unor decizii unilaterale luate de managementul Baselworld fără a ne consulta. Printre acestea se numără şi amânarea evenimentului din acest an până în ianuarie 2021. De asemenea, aşteptările brandurilor  nu au fost îndeplinite”, se arată într-un comunicat de presă comun emis de cele cinci orologerii.

Noul show al Rolex, Patek Philippe, Chanel, Chopard şi Tudor va fi asociat celui organizat de Fondation de la Haute Horlogerie, mai exact Watches&Wonders. Alte branduri se vor putea alătura acestei iniţiative, termenii asocierii urmând a fi definitivaţi.

Evenimentul se va adresa cu preponderenţă retailerilor, presei şi clienţilor VIP.

„Participăm la Baselworld din 1939. Din păcate, modul în care evenimentul a evoluat şi deciziile recente ale grupului MCH ne-au determinat să ne retragem în pofida atasamentului pe care îl avem faţă de acest eveniment”, spune Jean-Frédéric Dufour, CEO al Rolex SA şi membru în boardul Montres Tudor SA.

El adaugă că a fost o decizie naturală să creeze un nou eveniment alături de pateneri cu care împărtăşeşte aceeaşi viziune şi alături de care sprijină industria orologeră elveţiană.

Thierry Stern, preşedintele Patek Philippe, spune la rândul său că decizia de a nu mai participa la Baselworld nu a fost una facilă dat fiind că el reprezintă cea de-a patra generaţie a familie Stern care lua parte la acest eveniment anual de tradiţie.

„Viaţa evoluează constant, lucrurile se schimbă şi oamenii se schimbă şi ei, fie că vorbim de cei implicaţi în organizarea târgului, de reprezentanţii brandurilor sau de clienţi. Trebuie să ne adaptăm constant şi să punem sub semnul întrebării ceea ce facem pentru că ce era corect ieri e posibil să nu mai fie valabil astăzi. În prezent, viziunea Patek Philippe nu mai e similară cu cea a Baselworld’s, au fost prea multe discuţii şi probleme nerezolvate, nu mai există încredere.”

El adaugă că orologeria trebuie să răspundă nevoilor retailerilor, clienţilor şi presei din toată lumea. Fiecare dintre aceştia era obişnuit să găsească laolaltă, în cadrul aceluiaşi spaţiu şi în acelaşi timp, cele mai noi modele ale orologeriei elveţiene.

„La fel ca partenerii săi, casa Chanel se remarcă prin independenţa sa şi prin dorinţa de a proteja şi promova valorile, know-how-ul, calitatea şi precizia industriei orologere din Elveţia. Această iniţiativă marchează un punct de cotitură în istoria diviziei de ceasuri a casei, a cărei activitate a debutat în 1987. Această nouă expoziţie ne va permite să prezentăm toate creaţiile noastre într-un mediu care îndeplineşte standardele noastre”, spune Frédéric Grangié, preşidentele Chanel Watches & Fine Jewellery.

Karl-Friedrich Scheufele, co-preşedintele Chopard et Cie SA, afirmă că brandul Chopard a participat la târgul de la Basel din 1964.

„După ce a analizat atent, familia noastră a decis să susţină iniţiativa Rolex de a se retrage de la Baselworld. E o decizie dureroasă pentru noi.” Crearea unui târg orologer la Geneva, în paralel cu Watches & Wonders, va permite Chopard să deservească mai bine partenerii din industrie şi clienţii.

„Prin asociere, marile case din industrie vor reuşi să colaboreze pentru a promova valorile şi interesele orologeriei elveţiene.”