Arts & Design

A transformat imperfecţiunile lemnului într-un business. Care este povestea atelierului de mobilă Romanian Wood: Toate piesele sunt realizate la comandă. Copacii şi implicit lemnul sunt ca oamenii, niciodată nu veţi găsi doi la fel

23 aug 2021 422 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Înlocuirea perfecţiunii comerciale a obiectelor de serie cu imperfecţiunile unice ale lemnului brut reprezintă factorul diferenţiator al atelierului Romanian Wood, lansat în 2019 de Alin Lazăr. Piesele semnate de Romanian Wood sunt astfel o invitaţie la sinceritate, un exerciţiu prin care defectele sunt reevaluate, abia aceste trăsături unice fiind cu adevărat valoroase.

„Romanian Wood a fost deschis la începutul anului 2019, dar de fapt atelierul în sine datează din 2000. Noi l-am preluat cu tot ce era în el, aşa că investiţia în echipamente nu a mai fost necesară“, povesteşte Alin Lazăr, un antreprenor de 33 de ani din Cluj-Napoca.

Atelierul de mobilă a venit să completeze o pasiune existentă pentru natură şi s-a alăturat unui alt business legat de aceasta, mai spune Alin.

„Proiectul Romanian Wood este o completare a ceea ce facem noi de peste 25 de ani, mai exact ne bucurăm de ceea ce ne oferă natura. Pot să spun că antreprenoriatul m-a ales pe mine, deoarece m-am «trezit» cu acest statut fără să îmi dau seama“, completează el.

Celălalt business în care este implicat antreprenorul îl reprezintă colectarea ciupercilor şi a fructe­lor de pădure, iar prin proiectul Romanian Wood Alin în­cearcă să salveze pădu­rile/natura pentru a putea beneficia de tot ceea ce oferă ele.

Natura este astfel esenţa pieselor Romanian Wood, în contextul în care singura materie primă folosită în produsele create de atelier este lemnul recuperat din demo­lări, din gospodăriile oamenilor sau din resturile rămase pe marginea drumului. „Scopul nostru este de a salva cât mai mult lemn“, adaugă proprietarul atelierului de mobilă. Unitatea de producţie a Romanian Wood se află la circa 20 de kilometri de Cluj-Napoca, în localitatea Liţeni. „Echipa de producţie este formată din trei oameni. Noi ne ocupăm de partea de lemn şi colaborăm cu un atelier de confecţii metalice pentru partea de picioare şi suporturi metalice. În ceea ce priveşte online-ul, avem o echipă minunată care ne promovează şi ne aduce în casele voastre.“ În comparaţie cu alte ateliere, Romanian Wood nu are produse pe stoc, deocamdată totul fiind realizat alături de client.

„Toate piesele noastre sunt realizate la comandă, în funcţie de nevoia clientului, adaptate la spaţiul pe care o să-l ocupe.“

În plus, mai există un diferenţiator, mai important decât orice, şi anume promovarea unei estetici a naturalului, în care grija pentru valorificarea imperfecţiunilor lemnului este mai importantă decât standardizarea acestei materii prime.

Obiectele împrumută astfel ceva din spiritul viitorilor proprietari-părinţi de obiecte unice în contextul în care orice om este la rândul său o sumă de perfecţiuni şi imperfecţiuni.

„Copacii şi implicit lemnul sunt ca oamenii, niciodată nu veţi găsi doi la fel“, completează fondatorul Romanian Wood.

Pornind de la această idee de unicitate pe care o regăsim în natură, pasiunea pentru lemn şi aprecierea pentru obiectele învechite a fost canalizată într-o activitate creativă, mai spune Alin Lazăr. Practic, arta prelucrării lemnului în cazul Romanian Wood este tocmai această pasiune pentru conservarea naturaleţii exclusiviste a materialului brut.

„Aici intră în discuţie mai ales delaliile pe care le poartă fiecare bucată de lemn, curburile, «inestetismele» care de fapt oferă valoare, originalitate şi exclusivitate unui produs de design unic în felul său. Consider că aceste obiecte vor ajunge în casele persoanelor care văd frumuseţea în acele detalii care sunt catalogate ca fiind «imperfecte».“

Astfel, Romanian Wood este un proiect dedicat celor care au renunţat la perfecţiunea comercială, celor care găsesc plăcere în atingerea lemnului, celor care se gândesc la povestea şi viaţa continuă a lemnului, a obiectelor reînnoite, recondiţionate, mai spune Alin Lazăr.

Mai departe, aceste imperfec­ţiuni sunt şi motive de inspiraţie, ele fiind de fapt adevărata valoare a pieselor.

„Trăsăturile estetice definitorii sunt imperfecţiunea şi originalitatea fiecărei bucăţi de lemn.“

Iar dacă înainte de 2020 şi de pandemie cu toţii intraserăm pe un ritm fast-forward ce părea de neoprit, inclusiv în zona de amenajări interioare, anul cu totul aparte care a trecut ne-a schimbat pe fiecare dintre noi. Astfel, achiziţiile, mai ales cele de obiecte care să ne populeze casele transformate în refugii, trebuie să spună poveşti.

„Pandemia ne-a ajutat foarte mult spun eu. Noi, ca oameni, simţim nevoia să ne reînnoim constant.“

Iar faptul că au stat în casă foarte mult timp în ultima perioadă i-a împins pe clienţii Romanian Wood să îşi achiziţioneze piese de mobilier, să îşi redecoreze locuinţa sau să îşi completeze spaţiul cu un birou nou ori o masă mai mare, adaugă Alin.

Anul trecut, de exemplu, una dintre cele mai solicitate piese de mobilier a fost chiar biroul, munca de acasă determinându-i pe mulţi să aloce bugete anume pentru obiecte trecute cu vederea în mod normal.

Dezbrăcarea de inutil, cel puţin în cazul produselor care ne populează interioarele, a fost unul dintre cele mai importante câştiguri ale perioadei de pandemie şi ale izolării cu care aceasta a venit.

Acest lucru s-a văzut la nivelul mai multor ateliere de producţie locale care au remarcat cererea în creştere pentru obiecte bine făcute, durabile, în care atenţia la detalii şi calitatea materialelor sunt deasupra elementelor de înfrumuseţare temporare.

Mai mult, la nivelul materialelor se remarcă cererea crescută pentru materii prime brute, cu finisaje domoale, piesele rezultate fiind astfel o expresie a persona­lităţii materialului în sine.

Astfel, chiar şi fără să îşi propună, Alin Lazăr, prin pasiunea sa pentru lemnul pur, a intuit o tendinţă care are toate şansele să se permanentizeze, şi anume alegerea pieselor unice, sustenabile, în detrimentul obiectelor de serie depersonalizate.

„Anul 2020 a fost un an foarte bun pentru noi, cu o creştere foarte mare comparativ cu 2019. Vânzările au fost undeva la 300.000 lei. Ca orice business, ne dorim să creştem de la an la an, lucru care cred că o să se şi întâmple.“

În acest sens, compania lucrează deja la un magazin online, unde să poată lista produse pe care clienţii să le achiziţioneze pe loc, conchide fondatorul Romanian Wood.