Arts & Design

Cand muzeele fac cumparaturi

20 iun 2008 166 afişări
Din aceeaşi categorie
Cand muzeele fac cumparaturi
Colectionarii sau societatile specializate ofera spre vanzare lucrari, iar muzeele liciteaza. Dupa multa vreme acest lucru s-a intamplat si la Muzeul National de Arta al Romaniei, care, in 2007 si in prima parte a anului 2008, a cumparat 71 de lucrari din epoci diferite, in valoare de aproximativ 1 mil. euro in total.
Muzeul s-a imbogatit astfel cu peisaje din tara (Gh. Petrascu - "Targ la Sighisoara", J. AL Steriadi - "Peisaj cu geamie", A. Verona - "Peisaj"), din strainatate (I. Andreescu, Peisaj din Franta, Theodor Pallady - "Peisaj din Franta", E. Stoenescu - "Venetia dupa ploaie"), portrete (N. Livaditti - "Familia Stolnicului Constantin Bo-beica" sau, printre cele mai valoroase, "Portretul Imparatului Iosif al II -lea al Austriei", realizat de atelierul pictorului Martin van Meytens). In plus, icoane din secolele XV, XVI, XVII si XIX, patru lucrari de arta decorativa, carnete cu schite si insemnari de Nicolae Vermont (care a studiat cu Theodor Aman), doua gravuri de Leon Lebegue, ilustratii la volumul Fetes Galantes de Verlaine (1913) si un volum bibliofil: Theodore Duret, "Histoire des Peintres Impressionnistes", care include gravuri originale de Renoir.
Manuscrisul talismanic, una dintre cele mai valoroase piese, este un manuscris de mici dimensiuni, cu functie protectoare, realizat in secolul al XVIII-lea, in Imperiul Otoman, fiind un obiect inedit si foarte rar. Contine inscriptii religioase, mai multe nume ale lui Allah, semne cabalistice si legende si a fost achizitionat de la o societate care vinde bunuri culturale.
"Unul dintre criteriile esentiale de achizitionare a pieselor este tocmai valoarea si calitatea lor, deoarece intentia manifesta a reprezentantilor muzeului este de a imbogati patrimoniul cu lucrari care sa fie incluse in expunerea permanenta, oferind publicului o imagine cat mai completa asupra istoriei artei romanesti si universale", precizeaza Angelica Iacob, sefa Biroului de educatie. Majoritatea operelor abia sosite in fostul Palat Regal nu au avut nevoie de interventii, doar de o pregatire pentru expunere pe termen lung. Doar tabloul intitulat "Familia Stolnicului Bobeica de Livaditti" si manuscrisul talismanic vor avea nevoie de restaurare, adauga Iacob.
Dintre lucrari se mai remarca Francisc Sirato - "Fetita cu rochie albastra", Stefan Luchian - "Casa cu gard", Marcel Iancu - "Curtea de rufe" si Alexandru Ciucurencu -"Calcatoreasa", dar si desenele lui Octavian Smigelschi, artist de la inceputul secolului XX, care a pictat numeroase icoane si iconostase. De asemenea, atrage atentia tabloul lui Nicolae Petrescu - Gaina care il prezinta pe Alexandru Bogdan Pitesti cu un sceptru si o femeie goala in brate.
Miniaturi de Domenico Bossi si Augustin Christian Ritt completeaza colectia. De altlfel, un numar destul de mare dintre artistii prezentati sunt straini. De pilda, italianul Niccolo Livaditti (1804-1860), care s-a nascut la Triest si a venit la Iasi impreuna cu o trupa de actori francezi in 1830. El a devenit portretistul nobilimii moldovene si a dat lectii particulare de pictura. Livaditti este cunoscut in pictura romaneasca in special datorita portretelor de grup pe care le-a realizat. Printre acestea se numara, pe langa "Familia Stolnicului Constantin Bobeica", lucrare recent achizitionata de MNAR, si "Familia vornicului Vasile Alecsandri" (in care sunt reprezentati tatal poetului Vasile Alecsandri, mama Elena, sora Catinca si fratele Iancu).
Cu exceptia "Portretului imparatului Iosif
al II-lea al Austriei", care este deja expus in Galeria de Arta Europeana si a altor 3 piese, toate celelalte lucrari achizitionate sunt prezentate in expozitia "Achizitii 2007- 2008". Expozitia este insotita de o brosura care prezinta lucrarile achizitionate de Muzeul National de Arta al Romaniei si dureaza pana la sfarsitul lunii iunie. Dupa aceea lucrarile vor intra in Galeria Nationala, Galeria de Arta Europeana si cea de Arta Deocrativa Europeana si Orientala.