După Afaceri

A apărut noul număr al revistei După Afaceri Premium. Iată ce puteţi citi în ediţia din iunie: On the move

02 iun 2017 471 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

On the move

 

„Douăzeci de mii de leghe sub mări“ şi „Ocolul pământului în 80 de zile“ sunt două dintre cărţile pe care le-am ocolit cu multă îndemânare toată copilăria. Nu-mi plăceau aventurile altora, poate şi pentru că încă nu mă aventurasem eu însămi în afara zonei mele de confort.

Prima oară m-am urcat într-un avion acum mai bine de zece ani şi-mi amintesc că număram norii mai degrabă decât să mă gândesc la câte mii de leghe (ca să rămân în registrului lui Jules Verne) deasupra pă­mântului mă aflu. Asta venind de la cineva care are teamă de înălţime. Pe primul zbor transcontinental am devorat o carte şi un film şi am lăsat somnul să mă cucerească pentru nu mai mult de 20 de minute. Nu ştiu dacă entuziasmul era pentru că urma să ajung la New York, în oraşul care nu doarme niciodată, sau pentru că eram pe primul meu zbor peste ocean. Cred că „adevărul“ este undeva la mijloc.

Nu ştiu câte mile am strâns în sutele de zboruri pe care le-am adunat de-a lungul anilor, dar cred că suficiente cât să fa şi eu ocolul pământului. Îmi place să cred că într-o altă viaţă am fost pilot de avion. Pe de-o parte pentru că sunt dependentă de călătorii. Pe de alta, pentru că-mi place sentimentul de libertate pe care mi-l dă zborul.

Aceeaşi libertate o invocă şi Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, când vor­beşte despre pasiunea lui pentru „bestii pe două roţi“. Nu este dependent de viteză şi de adrenalina care vine odată cu aceasta, ci mai degrabă de plimbarea în sine. „Primăvara, o muzica bună (în căşti - n.red.), cerul senin de deasupra şi vântul pe care-l simt pe motocicletă, toate mă fac să mă simt «viu» şi relaxat“, spune el.

Pentru Mihai Marcu, acţionarul Medlife, cel mai mare operator privat de sănătate din România, vântul în velele pline acompaniat de „orchestra“ valurilor care se sparg de barcă este muzica preferată. Pentru el, marea este o a doua casă. Se simte la fel de bine şi pe uscat, şi pe apă în lupta cu furtunile sau din contră, încercând să înainteze pe o mare liniştită ca o oglindă. Recunoaşte că îi place să navigheze şi pe vreme care îl provoacă. Nu caută neapărat furtuna, dar se bucură când are ocazia să îşi testeze limitele. La fel face şi Viorel Ognean, însă la bordul unor „monştri“ desprinşi parcă din filmul Transformers cu care participă la competiţii locale şi internaţionale de off road unde se luptă cu „mări“ de noroi, cu terenuri accidentate sau, de ce nu, cu dunele de nisip.

În final, indiferent dacă suntem „pământeni“, „aerieni“ sau oamenii mărilor, fiecare călătorie este personală şi este, mai întâi de toate, o incursiune către sine.

cristina.rosca@zf.ro

Cristina Roşca este editor-şef După Afaceri Premium