Inovaţie și excelenţă în medicină

Cum contribuie investiţiile operatorilor medicali privaţi la schimbarea peisajul sănătăţii din România

31 mai 2024 239 afişări de Proiect special
Din aceeaşi categorie

Într-o radiografie succintă a sistemului naţional de sănătate, România prezintă încă multe lacune, de la infrastructura deficitară de asistenţă medicală ambulatorie la investiţiile limitate, lipsa personalului, a dotării corespunzătoare a unităţilor medicale de stat şi a digitalizării. În 2022, România avea a treia cea mai scăzută speranţă de viaţă în rândul statelor Uniunii Europene, cu 5,4 ani sub media regiunii, potrivit unui raport al Comisiei Europene. În acest context, demersurile de dezvoltare a pieţei medicale locale sunt absolut necesare, iar eforturile comune şi constante stat-privat sunt cheia către obiectivul de a avea un sistem de sănătate mai performant, care să răspundă cât mai bine nevoilor pacientului.

Operatorii privaţi dau tonul schimbării în piaţa locală, prin investiţiile realizate în echipamente medicale, digitalizare, dezvoltarea unităţilor medicale, pregătirea medicilor şi nu numai, pentru a se oferi servicii la standardele economiilor din Vest. În ultimii ani, au adus în România tehnologii şi softuri de ultimă generaţie, multe dintre acestea chiar în premieră la nivel de regiunie, paşi care ne îndreaptă uşor-uşor spre alinierea la nivelul statelor europene.

Eforturi susţinute pentru creşterea accesului la servicii medicale în ţară

Nevoile nesatisfăcute în materie de asistenţă medicală în România (în rândul a 4,9 % din populaţie) erau, la nivelul anului trecut, de peste două ori mai mari decât media UE (2,2 %), mai arată raportul Comisiei Europene anterior menţionat. În plus, în 2021 (ultimul pentru care există date disponibile) România a fost ţara cu cele mai mici cheltuieli în materie de sănătate din UE (1.663 versus 4.028 de euro per capita), reprezentând 6,5 % din PIB, comparativ cu media UE de 11%.

Problema accesului la servicii medicale de calitate este deopotrivă în atenţia autorităţilor, dar şi a mediului privat. Mihai Marcu, CEO şi Preşedinte MedLife, este de părere că „deşi au trecut 20 ani de la startul investiţiilor în unităţile private de sănătate din România, niciunul dintre operatorii de calibru nu a reuşit să aibă acoperire în toate zonele istorice, cu atât mai puţin în toate oraşele cu peste 250.000 de locuitori. În calitate de lider al pieţei de servicii medicale private ne-am propus  atingem acest obiectiv şi să devenim primul operator medical cu acoperire naţională”.

El a adăugat, de asemenea, că MedLife e singurul operator care acoperă toate oraşele de peste 150.000 de locuitori, iar în prezent, orice pacient poate ajunge într-o unitate din reţea în aproximativ o oră de mers cu maşina, indiferent de zona în care se află, ceea ce reprezintă un avantaj extrem de important în facilitatea accesului la servicii medicale de calitate. Astăzi, MedLife numără peste 700 de locaţii proprii şi partenere, în zona de clinici, ambulatorii şi laboratoare, compania fiind lider naţional.

Investiţiile în tehnologie duc la creşterea calităţii serviciilor medicale

Un act medical de calitate înseamnă astăzi un parteneriat între om şi tehnologie. Medicii au astăzi la îndemână aparatură cu care pot avea mult mai multă siguranţă în procesul de diagnosticare sau în cadrul actului chirurgical, ceea ce, pentru pacient, înseamnă grăbirea procesului de vindecare şi îmbunătăţirea mai rapidă a calităţii vieţii sale. În ultimii ani, au fost aduse în ţară tehologii şi echipamente de top, mediul privat având o contribuţie semnificativă la acest capitol.

De pildă, când vine vorba de procesul de diagnosticare, imagistica este aproape indispensabilă, în majoritatea specialităţilor. În ultimii ani, investiţiile operatorilor privaţi în această direcţie au fost masive, pe de o parte înţelegând nevoia pacienţilor de a beneficia de un diagnostic precis, mai rapid, iar pe de altă parte, oferind medicilor instrumentele de care au nevoie pentru un act medical de calitate. Spre exemplu, MedLife are la momentul actual una dintre cele mai dezvoltate reţele de imagistică din ţară, cu un număr de 15 mamografe, 23 de RMN-uri şi peste 300 de ecografe.

Un alt exemplu vine din aria roboticii medicale. În 2022, în România s-au făcut 1.300 de operaţii cu robotul da Vinci, din care 85% în spitalele private şi restul în sistemul public. La nivelul anului trecut, în România existau 13 centre de chirurgie robotică, 10 la privat şi 3 la stat, peste 50 de chirurgi români fiind certificaţi pe chirurgia robotică. MedLife este unul dintre operatorii principali din piaţa de chirurgie robotică, în acest moment  4 spitale ale Grupului fiind dotate cu roboţi chirurgicali da Vinci, în spitalele sale din Bucureşti (MedLife Medical Park şi Nord Provita), Sibiu (MedLife Polisano) şi Cluj (MedLife Humanitas). Alături de acestea, în 2022, compania a adus pe piaţa locală, într-o premieră naţională, şi Brainlab, cel mai performant sistem robotic din lume în chirurgia spinală, implementat la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj.

Şi în ceea ce priveşte segmentul de laboratoare, tehnologia are un aport considerabil în creşterea numărului de probe procesate, asigurarea rezultatelor într-un timp mult mai scurt, dar şi al preciziei acestora. MedLife deţine una dintre cele mai extinse reţele de profil – 40 de unităţi în care se efectuează anual zeci de milioane de teste. Pentru 70% din gama de analize, MedLife asigură azi rezultate în 24h, lucru care este posibil ca urmare a investiţiilor în tehnologie – de la analizoare de ultimă generaţie, la linii automate de procesare şi, mai nou, transportul probelor biologice prin intermediul dronelor.

La toate acestea, se adaugă şi investiţiile în digitalizare, care oferă o experienţă mult mai facilă a pacienţilor, o centralizare a informaţiilor medicale într-un dosar digital, pe care pacienţii îl pot accesa cu uşurinţă prin intermediul aplicaţiei mobile, dar şi posibilitatea de a discuta cu medici de oriunde s-ar afla, prin intermediul clinicii virtuale, lansate în timpul pandemiei.

Medicii pot lucra într-un cadru de lucru performant, în ţară

În ceea ce priveşte personalul medical, dacă la nivelul sistemului naţional existau, în 2021, doar 3,5 medici practicanţi la 1.000 de locuitori – printre cele mai scăzute rate din UE (media UE fiind de 4,1 la 1.000 de locuitori), iar numărul de asistenţi medicali (8 la 1.000 de locuitori) s-a situat, de asemenea, uşor sub media UE (8,5 la 1.000 de locuitori), reprezentanţii MedLife spun că mediul privat poate înclina balanţa. „Foarte mulţi chirurgi, şi nu numai, revin în România, fapt care mi se pare important, deoarece salariile au devenit atractive. Este şi o întoarcere a pacientului către spitalele private. Sunt spitale importante, cu anvergură, care deja fac lucruri complicate la nivel de tratamente”, a declarat Mihai Marcu.

În prezent, MedLife are o echipă de 4.800 de medici şi 2.800 de asistenţi, angajaţi şi colaboratori, fiind cel mai mare angajator medical din domeniul privat. Dincolo de investiţiile în infrastructura medicală, liderul pieţei susţine dezvoltarea medicilor prin programe de învăţare, anul trecut lansând un hub de inovaţie şi învăţare continuă pentru medicii din cadrul grupului, în cadrul căruia au loc constant sesiuni teoretice şi practice, cu specialişti din ţară şi din afară.

Pentru o evoluţie sănătoasă a sistemului medical, în ansamblu, Mihai Marcu reiterează faptul că este necesară o adaptare la vremurile actuale şi de o conlucrare între sistemul medical public şi privat. „Sistemul public trebuie să se ocupe de boli rare, de oamenii care nu îşi permit să aibă cheltuieli mari, să se ocupe de boli cronice, să le prevină. Sistemul public are şi rolul de a fi echitabil, să le dea drepturi tuturor pacienţilor, să se asigure că ţara are back-up în ceea ce înseamnă oncologie, citostatice, radioterapie. O parte din sistemul privat poate să preia ce înseamnă medicina sistemului de viaţă şi monitorizarea sănătăţii. Rolul unui sistem privat este acela de a fi complementar şi mai ales în zona de alternativă de piaţă şi de monitorizare a sănătăţii. (…) Fără sistemul public, o societate nu funcţionează, sunt lucruri pe care sistemul privat nu le va surmonta nicăieri”, a declarat executivul.

Surse extra:

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://health.ec.europa.eu/system/files/2021-12/2021_chp_romania_english.pdf

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.oecd-ilibrary.org/deliver/37ca855a-ro.pdf?itemId=/content/publication/37ca855a-ro&mimeType=pdf

https://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/medical-robotic-systems-market-2916860.html

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10379121/