Inovaţie și excelenţă în medicină

Cele Mai Inovatoare Companii din România în 2023: MedLife foloseşte drone în transportul probelor biologice

09 mai 2024 357 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

MedLife şi-a întărit poziţia pe harta inovaţiei româneşti, devenind, anul trecut, primul operator medical privat din Europa Centrală şi de Est care a adus în ţară sistemul de transport cu drone pentru probele biologice de laborator. O colaborare strânsă cu compania australiană Skyy Network a făcut posibil acest salt impresionant în domeniul medical românesc.

Uniunea Europeană a deschis drumul inovaţiei în operaţiunile cu drone prin adoptarea Regulamentelor 2019/945 şi 2019/947, creând un cadru legal favorabil. MedLife a fost printre primii care au explorat această oportunitate, în parteneriat cu Skyy Network, cunoscând pe deplin potenţialul pe care îl aduce această tehnologie în sectorul medical.

Astfel, cu avizul autorităţilor româneşti şi parteneriatele strategice stabilite, MedLife a lansat proiectul său la finele anului 2023. Primele rute de zbor au fost create între judeţele Bihor şi Arad şi conectează punctele de recoltare din localităţile bihorene Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta cu laboratoarele MedLife Oradea şi MedLife Arad. Mai exact, probele colectate în punctele de recoltare sunt transportate cu drona atât în laboratorul MedLife Oradea, cât şi în Laboratorul MedLife Arad, în funcţie de tipul şi complexitatea analizelor. Sistemul de transport are la bază trei drone Swoop Aero Kite, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie şi softuri performante, care permit transportul probelor în condiţii depline de siguranţă. Aeronavele sunt complet autonome, un singur pilot fiind. capabil să monitorizeze simultan mai multe drone. Factorul uman mai intervine doar pentru încărcarea şi descărcarea probelor, iar în acest sens, echipele medicale locale MedLife au fost instruite corespunzător de specialiştii certificaţi din echipa Skyy Network.

Odată cu lansarea transportului cu drona pe traseul Oradea – Arad, care a avut o lungime de 120 km, MedLife a adus România pe harta inovaţiei, prin crearea celei mai lungi rute de zbor cu drona pentru logistică medicală, la nivel european, acest segment fiind parcurs în mai puţin de o oră.

Printre beneficiile implementării transportului cu drone a se numără:

 

Extinderea şi Perspectivele Viitoare

MedLife urmăreşte să revoluţioneze întregul sistem de transport al probelor medicale prin extinderea proiectului către mai multe judeţe. Planurile au în vedere includerea punctelor de recoltare din judeţele Arad, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Timiş şi Caraş-Severin. Acest efort va reconfigura complet logistica medicală din regiunea respectivă.

Proiectul MedLife reprezintă un exemplu de inovaţie în domeniul medical românesc, deschizând noi orizonturi în logistica şi serviciile medicale. Cu perspectiva extinderii la nivel naţional şi diversificarea gamei de produse transportate, medicina viitorului pare mai aproape, aducând beneficii tangibile pentru pacienţi şi mediu.