Info

Construirea unei culturi care inspiră: De ce fericirea angajaţilor este cheia pentru succesul în afaceri

08 iul 2025 90 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

Angajaţii din România aspiră la un mediu profesional în care activitatea lor are un scop clar şi o semnificaţie reală. Ei îşi doresc să vadă impactul concret al muncii lor, să se exprime liber într-un climat de încredere, să fie ascultaţi şi să beneficieze de oportunităţi de dezvoltare în carieră. Aceste aspecte contribuie la creşterea nivelului de fericire şi implicare al echipelor, având ca efect o îmbunătăţire semnificativă a calităţii muncii, o productivitate mai ridicată şi o creştere a retenţiei talentelor. Pornind de la premisa că fericirea angajaţilor reprezintă un pilon strategic în susţinerea performanţei companiilor, Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor, a analizat acest indicator-cheie în cadrul studiului „Barometrul fericirii la locul de muncă”.

Aproximativ 11.000 de angajaţi români, cu vârste cuprinse între 19 şi 60 de ani, au format eşantionul pe care s-a bazat acest studiu naţional, fundamentat pe neuroştiinţă şi realizat de Pluxee în parteneriat cu compania britanică de tehnologie The Happiness Index.

Scorurile fericirii şi implicării angajaţilor români la locul de muncă

Nivelul de fericire la job al angajaţilor din România este 7.0, indică rezultatele studiului. Un punct forte în cadrul acestei evaluări este cel referitor la relaţiile de la locul de muncă, percepute pozitiv de angajaţi, cu un scor general de 7.6, reflectând o cultură a colaborării şi a respectului. Scorurile mai reduse privind libertatea la locul de muncă (7.0), siguranţa organizaţională (6.8) şi recunoaşterea (6.4) indică oportunităţi de consolidare a încrederii în companie, de creştere a autonomiei decizionale şi de valorizare mai consistentă a contribuţiilor individuale.

Implicarea angajaţilor este evaluată la 7.1, fiind susţinută în mod special de percepţia pozitivă privind resursele disponibile şi de echilibrul în alocarea sarcinilor, evidenţiate de scorul de 7.9, asociat facilitării. Zonele identificate ca prioritare pentru dezvoltare includ claritatea responsabilităţilor (7.2), sentimentul de a avea un scop în activitate (7.2) şi accesul la programe de învăţare şi avansare profesională (6.5).

„Fericirea şi implicarea angajaţilor sunt rezultatul unui sistem coerent de decizii organizaţionale şi reprezintă un avantaj competitiv pentru orice companie, fiind indicatori de business cu impact direct asupra retenţiei, a calităţii muncii şi a rezilienţei echipelor. Din perspectiva Pluxee, fericirea la locul de muncă reflectă construirea unui ecosistem de condiţii care susţin sănătatea, autonomia şi recunoaşterea angajaţilor. Companiile care înţeleg acest lucru şi adoptă soluţii eficiente care sprijină starea de bine a membrilor echipelor devin mai performante şi mai atractive pentru talentele-cheie. Beneficiile extrasalariale nu sunt doar instrumente de loializare, ci componente esenţiale ale unei organizaţii funcţionale. Ele joacă un rol concret în echilibrarea presiunilor din viaţa profesională, susţin sănătatea fizică şi mentală a angajaţilor şi transmit un mesaj clar: organizaţia investeşte, cu sens, în oamenii săi”, a declarant Gabor Olajos, Country Managing Director, Pluxee România şi Bulgaria.

Importanţa beneficiilor extrasalariale în arhitectura organizaţională este confirmată de Brand & CX Tracker 2025, Studiu Global condus de PLX & Ipsos, în cadrul căruia, 9 din 10 clienţi au declarat că recomandă Pluxee, iar 99% au afirmat că plănuiesc să rămână parteneri Pluxee. De asemenea, 94% dintre clienţi consideră că, în relaţia cu Pluxee, le-au fost confirmate sau depăşite aşteptările pe care le au de la un partener pentru motivarea şi retenţia angajaţilor.

Gradul de fericire şi de implicare al angajaţilor variază în funcţie de vârstă

O tendinţă evidenţiată de studiul „Barometrul fericirii la locul de muncă” este aceea că scorurile asociate fericirii şi implicării angajaţilor variază în funcţie de vârsta acestora. Tinerii profesionişti (cu vârste între 19 şi 30 de ani) au semnalat un nivel redus de satisfacţie şi implicare în ceea ce priveşte rolul profesional şi o percepţie slabă a recunoaşterii interne, generând un decalaj faţă de implicarea ridicată raportată de angajaţii maturi (peste 60 de ani). În paralel, datele colectate prin metodologia Net Promoter Score (NPS) arată că doar aproape o treime (32%) dintre respondenţi ar recomanda compania în care lucrează, faţă de 48% care nu se declară dispuşi să facă o astfel de recomandare, în timp de 20% sunt neutri.

Pluxee le oferă companiilor instrumentul The Happiness Index, pentru măsurarea fericirii şi implicării angajaţilor

Liderii de business pot afla cât de mulţumiţi sunt angajaţii lor cu ajutorul The Happiness Index, un instrument inovator oferit în exclusivitate de Pluxee. Acesta foloseşte neuroştiinţa pentru a măsura gradul de fericire şi implicare al angajaţilor, iar, pe baza datelor obţinute, companiile pot dezvolta strategii eficiente de îmbunătăţire a experienţei de lucru a echipelor, cu impact direct asupra loializării şi retenţiei acestora.

Alături de posibilitatea de a avea acces la informaţii concrete despre ceea ce simt şi gândesc angajaţii, Pluxee pune la dispoziţia companiilor o gamă largă de beneficii extrasalariale, precum cardul de masă Pluxee Gusto, cardul de vacanţă Pluxee Turist, cardul Pluxee Cadou sau cardul Pluxee Cultura, în timp ce platforma de loializare si beneficii pentru angajati MyBenefits se concentrează pe acordarea de beneficii flexibile, personalizate în funcţie de nevoile şi preferinţele fiecărui angajat.