
Exporturile au continuat să crească în martie stimulate de cererea externă şi au atins un maxim lunar de puţin peste 4 mld. de euro, însă ritmul anual de creştere s-a atenuat comparativ cu primele două luni ale anului, la 35%.
În februarie încasările din exporturi totalizaseră 3,5 mld. euro, cu 36,4% peste nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, după ce în ianuarie avansul accelerase până la 47,8%.
Creşterea exporturilor a fost robustă în primul trimestru, însă unii analişti au pus ascensiunea rapidă şi pe seama majorării preţurilor la materii prime, nu numai a suplimentării volumelor exportate. De altfel, luna martie a consemnat o scădere de 0,8% a producţiei industriale. În primul trimestru exporturile au totalizat 11 mld. de euro, cu 39,4% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce importurile au urcat cu 24,8%, la 12,4 mld. euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În martie, importurile au fost de 4,9 mld. euro, ritmul de creştere fiind de 23,7% faţă de aceeaşi lună de anul trecut.
Deşi exporturile României au înregistrat un avans considerabil, se observă o diminuare a ritmului de creştere al acestora în februarie şi martie, mai ales la nivelul partenerilor comerciali din UE, unde analiştii întrevăd o încetinire a economiilor.
Totuşi, deficitul comercial a continuat să se diminueze, în condiţiile în care cererea internă nu stimulează importurile. În condiţiile unei creşteri mai accelerate a exporturilor faţă de importuri, deficitul comercial a scăzut în primul trimestru cu 31,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, la 1,4 mld. euro. În martie, deficitul comercial a scăzut cu 13,2%, la 806 mil. euro.
În opinia celor mai mulţi analişti, exporturile vor rămâne şi anul acesta principalul motor de creştere al economiei. Însă potenţialul exporturilor este limitat având în vedere ponderea redusă a acestora în PIB, de circa 30%.
Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au avut maşinile şi echipamentele de transport (42,9% la export şi 34,2% la import) şi alte produse manufacturate (32,8% la export şi respectiv 30,1% la import).
