Travel

Un investitor irlandez şi-a reunit sub acelaşi “acoperiş“ pasiunea pentru vin, gastronomie fină şi artă contemporană. Rezultatul? Un chateau în inima Provence-ului. GALERIE FOTO

21 mar 2019 1307 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Paddy McKillen, un investitor irlandez care a pariat pe domeniul hotelier şi pe piaţa imobiliară, a adunat în inima regiunii Provence din sudul Franţei mai multe dintre pasiunile sale sub acelaşi acoperiş.

Mai exact, Chateau La Coste, căci acesta este numele pe care i l-a dat proiectului său, cuprinde mai multe restaurante cu specificuri diferite, un hotel de lux cu 28 de camere (preţul unei vile cu piscină ajunge şi la 2.200 de euro pe noapte în sezon) şi un domeniu viticol cu cramă proprie. Iar alături de acestea se găseşte un mini-muzeu de artă contemporană. Dar de fapt, întregul concept este gândit ca un omagiu şi un muzeu de artă contemporană, astfel că piesele sunt expuse atât la interior, cât şi la exterior, fiind perfect integrate cu natura.

Am ajuns la Chateau la Coste într-o zi caldă de februarie, cu un soare domol care cădea peste opea de artă de la intrare – un păianjen gigant care se reflectă perfect într-o oglindă de apă.

Fiecare piesă, fiecare operă de artă din complex a fost gândită special pentru acest loc, unii artişti fiind găzduiţi la Chateau la Coste săptămâni, luni sau chiar un an pentru a se putea hrăni din natura care să îi inspire să creeze. În permanenţă se pregăteşte ceva nou la Chateau la Coste, fie că este vorba de o nouă expoziţie sau de o creaţie gigant la care se lucrează constant cu macarale pentru a fi gata la deschiderea sezonului de primăvară-vară, când numărul de turişti explodează.

Chiar şi în februarie când am avut ocazia să vizitez domeniul alături de un ghid local, restaurantul Tadao Ando – singurul deschis la acel moment – era plin. Nu doar turiştii vin aici să ia prânzul sau cina, ci şi localnicii pentru care Chateau la Coste a devenit o destinaţie, mai ales de weekend.

Tot aici se organizează şi evenimente corporate sau private – nunţi sau petreceri, dar şi concerte pentru care este amenajată o mică scenă în aer liber. Ce îi atrage pe vizitatori? În afară de preparatele delicioase, ei se lasă convinşi de liniştea pe care o emană acest loc şi de modul în care natura a fost pusă în valoare de artă şi arhitectură. Totul într-un proiect ce se întinde pe 200 de hectare.

Paddy McKillen a descoperit locul unde se găseşte astăzi Chateau la Coste acum aproape două decenii, după ce investise în imobiliare în alte pieţe. Omul de afaceri este născut în 1955 la Belfast şi a investit iniţial în Irlanda şi Irlanda de Nord în sectorul imobiliar - în special pe segmentul de retail. Apoi s-a orientat către pieţele internaţionale. Astfel, de-a lungul anilor el a investit în toată lumea, din Europa în SUA, Asia şi America de Sud, în hoteluri şi proprietăţi comerciale. Chateau la Coste este doar unul dintre pariurile sale, deşi e poate cel mai cunoscut, fiind votat de-a lungul anilor de publicaţiile de specialitate ca unul dintre cele mai frumoase din lume.