Travel

Din vorbă-n vorbă cu Roxana Ilinca, general manager al TMC Group, despre pasiunea pentru lectură, cărţi pe hârtie, Delta Dunării şi scena culinară din Bucureşti

11 iul 2023 250 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Are 17 ani de experienţă în domeniul turismului, iar astăzi conduce agenţia de corporate travel TMC Group, care se ocupă totodată şi de organizarea de evenimente corporate, de lansări de produse ori de congrese naţionale şi internaţionale. Când nu coordonează activitatea agenţiei pe care a fondat-o, Roxana Ilinca călătoreşte, citeşte sau descoperă noi locuri din Bucureşti.


Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă este... telefonul mobil. Face parte din viaţa mea, din existenţa mea. Are legătură cu munca mea, clienţii mă sună şi trebuie să fiu disponibilă. A livra servicii de calitate înseamnă disponibilitate, dedicare şi pasiune.

Cartea pe care o citesc acum este... Citesc în paralel două cărţi. Dacă am avut o zi grea, merg pe ceva mai lejer. Acum e vorba de „Istoria şi arta ceaiului“, scrisă de Laura C Martin. E perfectă pentru serile de vară. A doua carte de pe noptieră este „Cuvinte care schimbă minţi“ de Shelle Rose Charvet. 

Pasiunile mele sunt... Pasiunea mea este munca mea şi tot ce ţine de ea. Totodată, având în vedere că la bază sunt filolog, lectura rămâne o pasiune şi asta de la şase ani, de când am învăţat să citesc. Iubesc poveştile tuturor creatorilor de modă clasici, citesc despre piesele iconice care au marcat întreaga istorie a modei. Îmi place şi să descopăr destinaţii noi pentru scufundări şi să citesc despre fauna şi flora din adâncuri. Descopăr lumea prin experienţele trăite şi simţite. Sunt extrem de fericită când sunt aproape de mare, de apă în general. Îmi place enorm să înot. Plus că fac sport minimum de trei ori pe săptămână.

O descoperire recentă din Bucureşti este... Sunt de fapt două, Muzeul de Artă Recentă (MARe) şi Muzeul Zambaccian.

Cel mai mult îmi place în România… să merg în Deltă. Am descoperit Delta Dunării acum mai bine de 10 ani şi de atunci merg în fiecare an, de minimum două ori. Merg în locuri diferite, în zone diferite şi nici acum nu am reuşit să văd tot ce are de oferit. Nici măcar localnicii nu cunosc întreaga Deltă, care se întinde pe hectare întregi - peste 400.000 de hectare. Sunt îndrăgostită de zona aceasta, de poveştile localnicilor, de mâncarea tradiţională, de cultura lipovenilor, de biodiversitatea acestui ţinut magic.

Ceasul pe care îl port la mână este... Momentan nu port ceas, pe de-o parte pentru că în ultimii ani mi-am impus o disciplină prin care mi-am contorizat altfel timpul. Pe de altă parte, pentru mine ceasul este o bijuterie importantă, trebuie să reflecte vârsta şi atitudinea fiecăruia. Am câteva pe care le-am purtat în fiecare etapă profesională a vieţii. În curând voi purta un ceas Cartier, care este pentru mine sinonimul eleganţei şi care va fi în acord cu stilul meu vestimentar, de cele mai multe ori clasic.

Parfumul meu preferat este... Baccarat Rouge 540 de la Maison Francis Kurkdjian. Nu este un parfum, ci o emoţie pură. L-am descoperit în urmă cu cinci ani şi de atunci este parfumul meu semnătură. E o creaţie olfactivă pe care o ador, îi ştiu povestea, am vizitat şi zona din Franţa unde se produce cristalul cu acelaşi nume.

Beau întotdeauna cu plăcere... un gin tonic. Mă bucur şi de o şampanie bună sau de un prosecco sec. Şi savurez cafea de bună calitate, atât la birou, cât şi acasă. Cafeaua o cumpăr din magazine specializate, ascultând sfatul specialiştilor.

Muzeul pe care îl vizitez mereu cu plăcere este... Vizitez de fiecare dată ceva nou, îmi place să mă bucur de ceea ce descopăr în călătoriile mele. Totuşi, mă încântă mereu MNAR şi Prado (Madrid).

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este... Cu bucurie l-am admirat şi am câteva  obiecte semnate de Sorin Adam. Regret enorm dispariţia marelui artist. Mi-aş fi dorit să am şi câteva piese de Constantin Piliuţă. Nu este timpul trecut.

Restaurantul meu preferat este... E greu să aleg. Sunt câteva unde merg mereu cu plăcere, precum Ublo Café, Grano, Biutiful by the Lake, Cuccina, dar şi altele din Bucureşti.

Gadgetul meu preferat este... telefonul meu Iphone de care nu mă despart niciodată. Pe locul secund sunt căştile iPods pentru sport, zbor cu avionul şi multe altele. Cam atât, nu am multe.

Aplicaţia din telefon pe care o folosesc cel mai des este... Waze. De departe. Am multe întâlniri, în Bucureşti şi în toată ţara. Apoi Shazam, pentru că sunt mereu în căutare de melodii noi şi bune pentru playlistul meu.

Podcast sau e-book... Niciunul. Citesc cărţi, sunt abonată la reviste. Încă mă bucur de mirosul proaspăt de tipar, de cartea de pe noptieră, de ziarul de la birou savurat la cafeaua din fiecare dimineaţă. Stilul clasic nu se demodează niciodată. Îl păstrez viu. Rar, mai ascult câte un podcast, dar doar dacă este vreo personalitate pe care o admir şi atunci ascult punctual omul.

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... Iordania, cu Petra şi deşertul Wadi Rum. Petra înseamnă istorie şi măreţie. E o adevărată minune a lumii. Wadi Rum este un loc plin de mister şi necunoscut, o imensitate cu văi nisipoase şi stânci roşiatice printre care doar vântul îşi mai face simţită prezenţa. Aici am văzut cel mai frumos cer înstelat, am trăit experienţa beduinilor, am dormit sub cerul liber. Sigur, lângă corturi cu toate facilităţile şi într-o zonă extrem de sigură.

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna... de toate, dar de cele mai multe ori fructe şi legume de sezon, cumpărate din piaţă, de la oamenii pe mâinile cărora se vede truda. Mereu voi avea în frigider şi îngheţată, dar şi brânzeturi diverse şi iaurturi proteice pentru micul dejun luat în grabă. 

Obiectele mele preferate din garderobă sunt... Îmi plac hainele şi o spun extrem de asumat. Unele sunt investiţii. Altele sunt bucurie pură. Port în egală măsură creatori români pe care îi admir enorm, creatori internaţionali, piese atemporale sau piese mass market, dar care trebuie mereu să arate bine, materialul să fie de bună calitate. Dacă ar fi să fac o selecţie, piesele mele preferate ar fi sacoul alb şi negru clasic Chanel, perlele clasice, geanta Chanel 2.55, medie, caviar negru, o rochie Valentino, cămăşile albe în toate formele şi asimetriile posibile de la Acne Studio sau Max Mara Weekend, pantalonii de piele cu diverse culori şi croiuri, în bună parte de la Massimo Dutti. Ador să port rochii, tocuri, piese mereu feminine, culori diverse, branduri mai mult sau mai puţin cunoscute. Garderoba mea este un muzeu în care şi eu mă mai pierd din când în când.

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt... mediafax.ro, Ziarul Financiar, vogue.com şi parismatch.com.

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este... Sunt de fapt trei, sudul Spaniei, Valea Loarei şi Provence. Ele sunt top trei din zeci de locuri care pentru mine înseamnă experienţe şi istorie, artă şi cultură sau poveste.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... să mă cazez. Apoi, îmi iau o hartă a oraşului, una cât mai bună. Şi încep să îl descopăr, de preferat după ce am băut o cafea bună, pentru a avea energie întreaga zi.

Cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată este... de la mama – să fiu mereu independentă din punct de vedere financiar. Tocmai de aceea, muncesc de la 20 de ani. Un alt sfat extrem de simplu şi preţios am primit acum 12 ani pe o plajă din Mauritius. Îmi amintesc perfect momentul şi persoana, de parcă s-a întâmplat ieri. Un localnic mi-a oferit un colier superb de perle naturale. Ador perlele. L-am cumpărat imediat. Erau perle naturale, de cea mai bună calitate, cu forme şi culori rar întâlnite. Am vrut să îi dau mai mult decât cerea, dar nu a acceptat. S-a uitat în ochii mei şi mi-a spus: „Trăieşte viaţa, fii fericită. Eu, cu atât de puţin sunt liber şi fericit“. Am înţeles mult mai târziu despre ce vorbea.

Un lucru pe care l-am învăţat recent este... să nu spui niciodată - niciodată. Viaţa te pune în faţa unor alegeri, unor oportunităţi, depinde de tine ce faci. De multe ori este un bilet doar dus pe care nu ştii dacă îl vei mai primi. Şi atunci trebuie să fii extrem de hotărât, trebuie să evaluezi şi să îţi asumi.

Ultimul lucru pe care l-am cumpărat şi intră în categoria răsfăţ este... o geantă de designer pe care mi-am dorit-o de mult timp şi pe care mi-am făcut-o cadou de ziua mea.