Style

Se apropie Crăciunul şi i-am întrebat pe oamenii de afaceri ce cadouri le-au rămas în minte ani la rând. Ce-am aflat?

05 dec 2019 1428 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!"este, probabil, una dintre expresiile - folosite în mediul de business, dar nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfoară în ţară şi îi pune pe reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

Cadourile sunt făcute să ne bucure pe moment, doar cele excepţionale reuşind să ne rămână în minte ani la rând, poate o viaţă întreagă. Asupra celor din urmă ne-am concentrat atunci când am întrebat oameni din lumea de business care sunt darurile - primite şi făcute - care au supravieţuit trecerii timpului. Aşa am ajuns să colecţionăm cadouri - şi răspunsuri - de pus în ramă. Vă lăsăm să trageţi cu ochiul mai jos.

Mădălina Stoica Blanchard, fondatoarea parfumeriei Jul et Mad Paris

Având o familie foarte „internaţională“, care locuieşte în cele patru colţuri ale lumii, Crăciunul nu este atât despre cadouri, cât despre a ne regăsi acasă, la Câmpulung Muscel. Motiv pentru care celebrarea este în mod principal despre emoţie, despre iubire, despre tradiţie, despre a fi împreună pur şi simplu.

Însă ştiu un cadou care a marcat în mod special. A fost primul nostru parfum, „Stilettos on Lex“, oferit mamei mele, în anul lansării pe piaţă a casei noastre, Jul et Mad Paris. A fost atât de emoţionată şi de mândră încât nu a reuşit să deschidă cutia (după opt ani, este încă sigilată), spunând că are impresia că o parte din sufletul meu este conţinut în sticluţă şi îl va păstra intact pentru totdeauna. În felul acesta, mă va avea acasă cu dânsa tot timpul.

Pentru mine, un cadou memorabil a fost prima mea pereche de pantofi Manolo Blahnik, pe care mi i-am oferit singură. Ştiu că poate pare superficial sau nesemnificativ, însă pentru mine a marcat o nouă etapă a vieţii. Acest lucru se petrecea acum mulţi-mulţi ani, în anii studenţiei în New York. Crescând, am învăţat să fiu independentă, să nu depind de nimeni şi să am încredere în forţa şi în capacitatea mea de a reuşi tot ceea ce-mi propun. Cu muncă, efort şi dedicare, desigur, pentru că nimic nu se întâmplă de la sine. 

După ani de efort şi muncă fără preget, am ajuns la o nouă etapă în care, pentru prima oară în viaţă, am putut intra în magazinul preferat, de data aceasta nu numai pentru a admira frumuseţea pantofilor care mă fascinau, ci pentru a mi-i oferi.

 

Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45

În fiecare an, de Crăciun, fac cadou mamei şi soacrei mele o vacanţă pentru anul următor. Sunt foarte bucuroase de dar şi pleacă foarte fericite în vacanţă. Au fost în Israel, au făcut un circuit prin Franţa, unul prin România. 

Cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată de Crăciun a fost în 1994 şi a fost vestea că voi fi tată. Din anul următor, de fiecare Crăciun, ne bucurăm de sărbătoare împreună cu Ioana, care între timp s-a făcut mare, are 24 de ani. Acum familia este extinsă, Ioana a studiat la Londra şi la Paris, dar s-a întors în România, are propriul ei business, un bistro în Bucureşti în care îşi arată priceperea de chef de patisserie, dar lucrează şi la Paralela 45 şi, între timp, s-a logodit.

 

Anca Bidian, CEO şi fondator KIWI Finance

Eu am o adevărată pasiune să fac cadouri memorabile, însă nu pot să realizez un clasament. Ca să fie memorabil, un cadou trebuie să fie o surpriză, un gând ascuns sau o dorinţă a cuiva drag pe care o reţii şi, cu cât e mai puţin probabilă, cu atât surpriza e mai mare. Iar pentru mine totdeauna memorabile sunt surpriza şi bucuria celor cărora le fac cadouri. Crăciunul este sărbătoarea mea preferată, cel mai mult îmi place să fiu şi să ofer bucurie.

 

Cristina Huzum, director general adjunct al hotelului Sheraton din Bucureşti

Sunt construită în spiritul lui a oferi mai mult decât a primi. Caut emoţia în primul rând, motiv pentru care cel mai memorabil cadou oferit este şi cel mai recent şi îmbracă forma unui calendar caritabil  Chasing Sunsets  creat împreună cu echipa de la Sheraton şi gândit ca un cadou de Crăciun pentru copiii din cadrul asociaţiei SOS Satele Copiilor România.

Cel mai frumos cadou primit rămâne tot în sfera experienţelor, şi nu a obiectelor. Este vorba despre un eveniment caritabil al asociaţiei Tiberius, pe care l-am găzduit la Sheraton Bucharest Hotel, chiar de ziua mea de naştere, în apropierea Crăciunului, în urma căruia 400 de copii din centre de plasament s-au putut bucura de spiritul Crăciunului în cadrul hotelului.

 

Andrei Borţun, CEO al fundaţiei The Institute, iniţiatorul proiectelor Cartierul Creativ, Romanian Design Week şi altele

Cele mai frumoase cadouri primite sunt, cu siguranţă, desenele şi scrisorile fetelor mele  Matilda şi Zoe,  pe care mi le dau de Crăciun şi la care ataşează cadouri cum ar fi lucruri pe care eu le am deja, dar lor le plac foarte mult şi ele cred că şi mie îmi sunt foarte dragi. Le împachetează cât şi cum pot ele mai bine. Desigur, desenele şi scrisorile vin să completeze gândul din spate: dacă aş putea să-ţi fac un cadou, ar fi acesta. Este, probabil, esenţa dăruirii unui cadou aceea de a face pe cineva fericit. 

Cel mai frumos cadou dăruit a fost atunci când mi-am cumpărat prima mea maşină nouă şi le-am arătat-o părinţilor mei. Au fost atât de surprinşi, mândri şi bucuroşi pentru mine încât nu ştiu ce alt cadou făcut de mine a mai stârnit, de atunci, atât de multă emoţie. Este oare ciudat că atât cel oferit, cât şi cel primit îmi aparţineau deja?