Style

Marile nume din modă au decis: Anul acesta se poartă tonuri nebune de galben sau roz fucsia, ţinute transparente, tricouri cu mesaje puternice şi kitten heels. Galerie Foto

09 feb 2017 2236 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Prin tradiţie, primăvara se asortează cel mai bine cu pastelurile, cu rochiile dantelate şi diafane, cu puloverele din caşmir şi cu pantofii joşi. În acest sezon însă, marile case de modă au decis să îndrăznească, să aleagă tonuri nebune de galben sau roz fucsia, ţinute transparente, tricouri cu mesaje puternice şi kitten heels. Dacă adăugăm o jachetă cu umeri bine conturaţi sau un trench reinventat, o cămaşă albă şi o poşetă în miniatură, garderoba de primăvară e gata.

Cuvântul de ordine al colecţiilor din sezonul primăvară-vară 2017 este diversitatea. Poate chiar un strop de haos le defineşte, dat fiind că până şi bibliile pasionatelor de modă din întreaga lume s-au pus greu de acord asupra a ceea ce se poartă.

Vogue SUA a pariat pe uniformele din vechile fabrici, pe salopetele în tonuri diferite de beige, acolo unde Elle a văzut un trend în culoarea kaki.

Lenjeria intimă la vedere este un trend universal acceptat, doar că Vogue Franţa alege ca desu-urile din dantelă şi piele se fie purtate pe deasupra celorlalte haine, în timp ce în SUA, acelaşi Vogue spune că piesele sunt inspirate de costumele de baie şi sunt de sine stătătoare. Pielea albă ca zăpada îşi dă astfel o primă întâlnire cu iarna.

Totuşi, moda vorbeşte uneori pe înţelesul tuturor, într-o limbă înţeleasă în toate colţurile globului, aşa că rozul şi galbenul sunt universal acceptate ca fiind în tendinţe în această primăvară. Dar nu orice tonuri, nu nuanţe pudrate şi pastelate, ci tonuri tari, îndrăz­neţe. Rozul este mai degrabă fucsia, iar galbenul este parcă bucăţică ruptă de soare.

Este nevoie de puţină culoare într-o perioadă în care lumea întreagă se pregăteşte de Brexit, de primul mandat al lui Donald Trump la Casă Albă şi de alegerile din Germania şi Franţa. De altfel, chiar Parisul este cel care a dictat „Think pink“. Fucsia a apărut iniţial pe podiumul Bottega Veneta sub forma unei pelerine de ploaie, apoi şi-a făcut loc chiar şi în colecţia de regulă cuminte a iconicului Hermes, colorând integral o rochie de seară cu fustă din tul. La Balenciaga rochiile fucsia au fost asortate cu colanţi mov, pe când la Valentino a adăugat un strop de îndrăzneală unor rochii diafane.

„Febra galbenă“ a pornit însă de la New York şi colecţiile lui Jason Wu, ale Creatures of Comfort şi Kate Spade, însă s-a răspândit rapid către Europa, luând cu asalt şi podiumurile de la Paris şi Milano.

Tonurile au fost variate, de la nuanţe de muştar, la galben lămâiţă şi tonuri pe care le găseşti vara timpurie în câmpurile cu floarea-soarelui. O rochie din mătase, cu croi lejer şi mâneci lungi, poate fi perfect asortată cu o pereche de încălţări joase şi o pereche de cercei mari, fie ei chiar în tonuri aurii.  O astfel de ţinută înveseleşte şi o zi ploioasă de primăvară, dar poate face chiar şi soarele să pălească într-o zi senină de mai. E greu de uitat. La fel ca ţinuta lui Michelle Williams de la Oscaruri din 2006. O rochie galbenă semnată de Vera Wang care îşi face loc constant în top zece cele mai frumoase rochii din istoria premiilor Oscar. Nu cro­iul (clasic de altfel), nici decolte­ul (relativ modest) nu au păstrat-o pe aceasta în memoria colectivă, ci culoarea. Acea nuanţă puternică de galben care a contrastat cu buzele sângerii ale actriţei. Galbenul viu şi rozul „turbat“ nu au fost însă singurele elemente de curaj de pe podiumurile de modă din acest sezon. Imprimeurile geometrice şi-au găsit loc alături de rochii şi fuste din tul sau mătase fină care lăsau să se întrevadă pielea ascunsă multă vreme de costumele de schi şi de gecile supradimensionate. Totuşi, „nebunia“ este temperată de clasicele trench-uri (care vin cu un twist) şi de eterna cămaşă albă care nu se demodează niciodată. Pentru cei care preferă alegerile sigure, dar şi pentru cei care vor să îşi completeze garderoba cu piese care nu se demodează niciodată.

Trench-ul este în tonuri clasice de beige, cu materiale care pică uşor pe lângă corp şi îmbrăţişează delicat ţinuta, marcând totodată talia cu cordoane sau catarame mari. Aproape nimic nu mai aminteşte de trench-ul original, o creaţie pentru militari, un mix de haină de iarnă şi pelerină de ploaie, menită să ţină şi de cald, dar şi să protejeze de ploaie. Nicio piesă nu a trecut prin atâtea schimbări de-a lungul timpului.

Pe parcursul a mai bine de un secol am văzut variaţii ale aceluiaşi trench, pe stradă, în filme şi pe podiumurile de modă. Deşi şi-a schimbat utilizarea şi a devenit o piesă-cheie în garderoba fiecărei fashioniste, iar croiul este mai modern şi adaptat celor mai noi tendinţe, timpul nu a reuşit să şteargă cu buretele întreaga moşternire lăsată de perioada militară. Culoarea de bază rămâne un beige-kaki, un ton neutru, ce le permitea atunci militarilor să se camufleze cu uşurinţă şi ce le permite celor care-l îmbracă astăzi să îşi completeze orice ţinută. Ca un prieten vechi şi de încredere.

Audrey Hepburn l-a purtat în Breakfast at Tiffany’s, Brigitte Bardot l-a asortat cu smokey eyes în timpul liber, iar Catherine Deneuve, epitomul chic-ului parizian, l-a popularizat pe platourile de filmare cu o pereche de pantofi cu tocuri mici. Jumătate de secol mai târziu, trench-ul este tot în prim-plan, doar că reinventat. Un croi mai lejer, cu lungimi variabile, aceeaşi culoare.

Tot în acea perioadă a anilor ‘50-’60 şi-au găsit inspiraţie designerii şi pentru un alt trend.

Astfel, în sezonul de primăvară - vară 2017 tocurile au devenit pământene, aşa-numitele kitten heels nu măsoară mai mult de 2-3 cm. După sezoane întregi în care platformele şi tocurile ameţitoare şi-au aşternut lumea modei la picioare, a venit rândul surorii mai mici să strălucească. Franţuzoaicele, avangardiste ca de obicei, s-au lăsat cucerite deja, după ce Prada a prezentat primele modele, iar Chanel a pictat pantofii în două culori şi Celine a optat pentru vârful ascuţit. Au urmat apoi Loewe şi Dior. Şi, pentru ca tocurile mici să devină deja „religie“, nu a fost nevoie decât de Manolo Blahnik, al cărui nume este sinonim pentru mulţi cu pantoful ideal. Designerul a colaborat cu brandul Vetements pentru a crea condurul ideal, iar rezultatul a fost un pantof cu baretă, cu un toc nu mai mare de 2-3 centimetri. Aceste kitten heels au mai încercat de-a lungul anilor să reintre în scenă, însă nu reuşiseră niciodată să scape de aerul prăfuit, învechit. Acum, sub aripa protectoare a lui Manolo Blahnik ele reuşesc să îşi pună în valoare calităţile. Sunt nu doar comozi, ci şi chic. Astfel, Cenuşăreasa nu doar că i-ar putea purta fără probleme la bal, dar chiar nu ar avea probleme să danseze toată noaptea.

Pe scurt, sezonul de pri­măvară-vară 2017 are o singură regulă: îndrăzneşte să mix and match. Nu este nimic care să nu se poarte, nimic nu este prea mult. Less is more e deja passé. Acum more is more!