Style

Este pe jumătate româncă iar la 16 ani a plecat să-şi urmeze visul în Italia. Acum pantofii ei sunt purtaţi de toate vedetele

02 dec 2014 9973 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Amina Muaddi este pe jumătate româncă, jumătate iordaniancă şi şi-a petrecut aproape zece ani din viaţă pe plaiuri mioritice înainte de a pleca în Italia, apoi la New York pentru a se întoarce câţiva ani mai târziu înapoi în Cizmă unde a pus bazele propriului său brand de pantofi, Oscar Tiye.  „Sunt pe jumătate iordaniancă şi pe jumătate româncă. Am locuit în Iordania până la vârsta de şapte ani când m-am mutat cu mama în România“, îşi aminteşte designerul. La vârsta de 16 ani a plecat mai departe în călătoria vieţii ei în Italia, unde a mers la liceu şi la universitate, la Institutul European de Design. A primit apoi un internship la Conde Nast Italia şi a început să lucreze ca fashion assistant şi stilist pentru L’Uomo Vogue. S-a mutat apoi la New York, unde a urmat acelaşi drum în carieră.  „Am lucrat o perioadă în echipa lui Michael Nash, editorul GQ America şi stilistul vedetelor. A fost o experienţă unică, însă m-a ajutat să realizez că eu vreau să îmi îndeplinesc visul de a avea propriul brand de pantofi.“  S-a întors în Italia şi a mers în zona Veneto -Riviera del Brenta cunoscută pentru artizanii din industria de încălţăminte. A lucrat alături de aceştia 3-4 zile pe săptămână pentru a deprinde tehnicile şi secretele producţiei de pantofi.  „Am învăţat să realizez fiecare componentă în parte. A fost o călătorie iniţiatică dificilă, însă m-am simţit ca un copil în magazinul de dulciuri.“ Ulterior Vogue Italia a selectat-o pe creatoarea brandului Oscar Tiye pentru proiectul Vogue Talents, dedicat designerilor aflaţi la început de drum. „Asta se întâmpla anul trecut, iar anul acesta am ajuns în finala competiţiei Who is On Next (Cine urmează - n.red.) organizată tot de Vogue Italia“, îşi aminteşte Amina Muaddi. Astăzi pantofii săi, care se remarcă fie prin culorile puternice, fie prin detaliile sub formă de aripi, urechi de Mickey Mouse sau funde, sunt purtaţi pe covorul roşu de actriţe precum Zoe Saldana sau Hailee Steinfeld (nominalizată la Oscar pentru rolul din filmul True Grit).

Un obiect pe care-l port întotdeauna cu mine şi mă reprezintă…

este o brăţară fină care are ataşat un pandantiv cu un îngeraş. Este un cadou de la prietena mea Malvina Cervenschi.

Cartea pe care o citesc acum …

este „Outliers“ a lui Malcolm Gladwell. Prefer să citesc non-ficţiune.

O descoperire recentă …

este un restaurant numit No Name în Paris. Interiorul este cool, operele unor artişti cunoscuţi decorând localul. Mai mult, mâncarea este deosebită, mai ales specialităţile vegane (şi eu nu sunt vegană). L-am descoperit la ultima Săptămână a Modei.

O descoperire recentă în Bucureşti …

este târgul tradiţional de la Muzeul Ţăranului Român.

Destinaţia preferată pentru vacanţă …

este cea în care nu am ajuns încă. Îmi place să descopăr noi culturi, mă inspiră. De altfel, cel mai frumos suvenir pe care l-am adus acasă din călătoriile mele a fost inspiraţia.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou …

este să mă întâlnesc cu prietenii mei, asta dacă am pe cineva acolo. Îmi place să mă bucur de un oraş şi să îl descopăr ca un localnic. Nu neg însă că aleg şi unele experienţe turistice. Dintre toate oraşele din lume New York-ul este preferatul meu, este un mix cultural şi urban incredibil. Seamănă cu mine din punctul acesta de vedere.

Obiectele mele preferate din garderobă …

sunt pantofii realizaţi de mine. Fiecare dintre ei ascunde în spate o poveste, şi fiecare pereche este specială. Toate colecţiile îmi trezesc anumite amintiri, fie din timplul procesului de creaţie fie dinainte, ducându-mă cu gândul la obiecte sau locuri care m-au inspirat.

Cel mai mare hobby al meu …

îl reprezintă munca mea, procesul de creaţie în sine.

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea …

Mi-ar plăcea să am operele mai multor artişti pe care îi admir, ca spre exemplu unele dintre sculpturile lui Alberto Giacometti, picturile lui Jean Michel Basquiat, dar şi operele prietenului meu Hugo McCloud care este extrem de talentat.

Site-urile pe care le citesc cu plăcere …

nu sunt foarte multe. Când vine vorba de ştiri generaliste aleg New York Times şi Corriere della Sera. Pentru ştirile din industria modei aleg www.businessoffashion.com, www.style.com, www.wwd.com şi Vogue Franţa. Pentru orice alte informaţii merg pe Tumblr.

Parfumul meu preferat …

este Bal d’Afrique de la Byredo.

Beau întotdeauna cu plăcere …

un ceai verde sau un Bel­lini. Depinde de zi.

Cea mai recentă achiziţie exclusivistă …

sunt mai multe bijuterii Ugo Cacciatori. Sunt o colecţionară a pieselor lui.

Un cadou pe care mi-ar plăcea să îl primesc …

ar fi cu siguranţă amintiri deosebite.