Style

Din vorbă-n vorbă cu… Alina Cernătescu, designer de modă, despre simplitatea vieţii, psihologie şi descoperiri recente

15 feb 2024 153 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

De mai bine de un deceniu, viaţa Alinei Cernătescu se împleteşte zi de zi cu lumea modei, un domeniu în care a ales să pătrundă în 2012, atunci când a început să studieze Fashion Design în Bucureşti, la School of Art & Style. Trei ani mai târziu, după mai multe experimente, a lansat brandul care îi poartă numele, sprijinită de sora ei, Elena.

În acelaşi an, a prezentat colecţia de primăvară-vară în cadrul Feeric Fashion Week – eveniment de modă desfăşurat la Sibiu, iar în 2018 a participat la Paris Fashion Week cu o colecţie dedicată aceluiaşi sezon. În 2022, Alina Cernătescu a introdus în businessul ei sistemul „on demand“, eliminând astfel producţia în exces de haine. Are la activ peste 15 colecţii lansate, prezenţa ei fiind vizibilă în magazine din România, dar şi din străinătate.

Ţinutele pe care le semnează includ drapaje elegante şi broderii originale, toate produse în România.  „Ca artist, încerc să aduc fiecare produs la nivel de artă, iar asta se poate obţine doar cu grija şi emoţia lucrurilor făcute de mână“, spune Alina Cernătescu.  Despre rutina şi pasiunile ei, a vorbit cu După Afaceri Premium, într-un exerciţiu de sinceritate croit după stilul ei de viaţă.

 

Primul lucru pe care îl fac dimineaţa este... 

să petrec primele 15 minute în pat, după ce a sunat alarma de dimineaţă. Tind să fiu foarte ancorată în realitate şi, mai ales, în realitatea businessului. De foarte multe ori, acest lucru se traduce în multe detalii de care trebuie să am grijă şi multe task-uri cu care jonglez. Pentru mine, acele 15 minute ale dimineţii sunt modul perfect de a-mi face ordine în gânduri şi de a mă pregăti pentru o nouă zi.

Activitatea sportivă preferată este...

dansul la bară. Sunt o fire sportivă şi mă folosesc de activitatea fizică să mă echilibrez mental şi emoţional. Dintre toate sporturile pe care le-am practicat până acum, dansul la bară mă fascinează cel mai mult. Este un sport extrem de greu, care necesită multă dedicare, dar care m-a ajutat să-mi redescopăr eleganţa şi libertatea de mişcare.

Cafeaua mea preferată este... 

cea din fiecare dimineaţă cu echipa mea. De-a lungul timpului, am creat acest obicei în care ne bem prima cafea a zilei împreună. Este un mod foarte frumos de a mă conecta cu colegele mele şi de a schimba idei într-un mediu relaxat.

Cel mai recent film văzut pe care l-aş recomanda este...

Redeeming Love (2022) de pe Netflix.

Cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată este...

să nu dau sfaturi.

Cea mai inedită experienţă trăită până acum a fost... 

călătoria în Myanmar. A fost momentul în care am putut admira pentru prima dată simplitatea vieţii. Acolo am întâlnit oameni buni şi zâmbitori, de la care am învăţat că nu ai nevoie de posesii materiale pentru a fi fericit. Această experienţă m-a făcut să-mi reanalizez principiile şi valorile şi mi-a dat energia de care aveam nevoie în momentul respectiv.

Îmi plac cărţile despre...

spiritualitate şi psihologie. Acum mai bine de zece ani, am venit în Bucureşti cu dorinţa de a studia psihologia. Mintea umană mi se pare fascinantă şi cred cu tărie că omul este centrul universului. Din această pasiune de a pune omul în centrul a tot ceea ce există, am pornit şi brandul. „Alina Cernătescu“ pune femeia în centrul a tot ceea ce face. Sunt mândră să spun că rochiile noastre sunt făcute de femei şi pentru femei.

Cartea pe care o citesc acum este... 

„Mame pentru băieţii noştri“ de Maggie Dent.

Ultima melodie pe care am ascultat-o pe repeat a fost...

Omah Lay – Soso.

Cea mai mare temere a mea este... 

să mă las îngrădită de tipare limitative.

Primul lucru pe care îl observ la o persoană când ne cunoaştem este...

energia şi felul ei de a fi.

O descoperire recentă din România...

Sunt de fapt două - Mădălina Simion (Preda) şi Maria Pais. Sunt două tinere stiliste cu care am avut plăcerea de a lucra recent. Atât eu, cât şi colegele mele am fost impresionate de seriozitatea şi dedicarea de care dau dovadă, precum şi de modul creativ în care abordează proiectele. Interacţiunea cu ele m-a făcut să-mi reîntăresc credinţa că industria de fashion din România este pe o pantă ascendentă, plină de potenţial.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este...

să-mi opresc toate gândurile şi să intru în mindsetul de vacanţă printr-un scurt moment de meditaţie. Încerc să mă depărtez de tot ce ţine de problemele din viaţa mea reală, de task-urile de business şi să mă transpun într-o realitate mai simplă şi plină de libertate.

Obiectul meu vestimentar preferat este...

Nu am un obiect vestimentar preferat. Prefer să fiu creativă în modul în care mă îmbrac şi să combin funcţionalitatea cu un design mai aparte. Îmi place să experimentez în ceea ce priveşte hainele şi tind să nu mă ataşez de lucruri.