Style

Cum a ajuns un antrenor de box, care a studiat filosofia la Universitatea Sorbona din Paris, unul dintre cei mai cunoscuţi parfumieri ai lumii

09 aug 2016 1588 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

N-ai crede că un pasionat de box poate fi, în acelaşi timp, îndrăgostit de filosofie, dar şi iscusit în crearea parfumurilor. În toate, David Frossard, directorul artistic al casei franţuzeşti Frapin, vede o artă şi pe toate încearcă să le armonizeze cum ştie el mai bine. Familia Frapin, stabilită în sud-vestul Franţei în secolul al XIII-lea, s-a dedicat producerii brandului de coniac cu acelaşi nume, până când a început să creeze şi parfumuri inspirate din aroma coniacului. Continuând cultura şi istoria franceză, Frapin produce esenţe în serii limitate, tocmai pentru a nu face rabat de la calitate, iar Frossard este fericit să spună că aici poate crea parfumuri care să reflecte libertatea lui de exprimare, chiar şi când inspiraţia lui este boxul.

David Frossard a lansat recent parfumul Orchid Man, despre care spune că este reflecţia violenţei combinate cu eleganţa, rezultând într-o esenţă care inspiră putere, stil, virilitate şi prospeţime. Orchid Man este disponibil în Beautik Haute Parfumerie.

Ce v-a inspirat în crearea parfumului Orchid Man?

Orchid Man este inspirat dintr-o artă nobilă, boxul. Sunt antrenor de box în Paris, am fost totdeauna fascinat de acest sport, un simbol al omului care luptă împotriva lui însuşi ca să devină din ce în ce mai bun. Boxul este o reprezentare foarte bună a vieţii. Sursa mea de inspiraţie a fost boxerul francez Georges Carpentier, pentru că el nu era agresiv, ci mai degrabă artist, dar, totodată, şi unul dintre cei mai buni luptători din toate timpurile. N-a fost doar boxer, ci şi un erou de război, ca pilot în armata franceză în timpului Primului Război Mondial. A fost o celebritate ca sportiv în anii ’20, în Statele Unite, dar şi în industria filmului de la Hollywood. A avut o viaţă plină de aventură şi sete de cunoaştere şi tocmai de aceea el a fost cel care m-a inspirat cel mai mult pentru Orchid Man.

Cui se adresează acest parfum?

Este un parfum inspirat din anii ’20, când bărbaţii erau foarte eleganţi şi stilaţi şi se îmbrăcau la patru ace chiar şi când mergeau să vadă un meci de box. Se adresează unor gentlemeni moderni şi conţine esenţe aromatice vechi, precum Pour Monsieur.

Aţi vrut să deveniţi profesor de filosofie şi chiar aţi urmat Filosofia la Universitatea Sorbona din Paris. Cum se face că aţi devenit parfumier?

Din întâmplare. Unchiul meu vindea parfumuri în Africa şi, la un moment dat, m-a chemat la el. M-a atras spiritul aventurier pe care l-am găsit pe acest continent şi, odată cu asta, şi ideea de a intra în industria parfumurilor. Dar, în orice caz, parfumurile şi filosofia au o mulţime de lucruri în comun, iar cel mai important este că ajută oamenii să interacţioneze cu lumea imaterială, aceea care se găseşte undeva la graniţa dintre ştiinţă şi magie.

Aţi avut un mentor în alegerea parfumeriei ca profesie?

Ca francez, ai un mare avantaj în această meserie, pentru că parfumurile sunt foarte mult legate de trecutul nostru. Noi, francezii, ne amintim exact ce parfum avea bunicul sau tatăl nostru. Este ceva ce ne rămâne în memorie. Aşa că eu doar am moştenit această cultură a parfumurilor şi încerc să contribui şi eu la consolidarea ei. Totuşi, am cunoscut câţiva oameni minunaţi, precum Jean-Claude Ellena, Marie Dumont (deţinătoarea Artisan Parfu­meur), Chantal Roos (Dear Rose), Marc Antoine Corticchiatto (Parfum d’Empire), Philippe Di Méo (Liquides Imaginaires), Lorenzo Villoresi. De la ei am avut multe de învăţat.

Care este parfumul cu care asociaţi cea mai frumoasă amintire din viaţa dumneavoastră?

Ca aromă, pot să mă refer la cea a începutului de vară în Corsica, iar ca parfum mă gândesc la Pour Monsieur, de la Chanel, pentru că era parfumul bunicului meu, un bărbat foarte elegant şi plin de şarm. Dar e de la sine înţeles că cel mai frumos parfum, acela care îţi rămâne pentru totdeauna în minte, este cel al femeii pe care o iubeşti, atunci când îl simţi pe pielea ei.

Care sunt parfumurile dumneavoastră preferate?

Cele creative, elegante, nobile, care se disting de orice altceva. Nu-mi plac aromele ieftine şi vulgare, acelea care se regăsesc în majoritatea parfumurilor pentru bărbaţi în zilele noastre. Eu port Orchid Man, L’Humaniste, Bello Rabello de la Liquides Imaginaires sau Ambre Russe de la Parfum d’Empire.

Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?

Sunt director artistic mai mult decât parfumier, dar fiecare zi din viaţa mea e diferită, de aceea îmi iubesc meseria, deşi nu pot să spun că-mi petrec toată ziua mirosind parfumuri şi bând coniac.

Mă trezesc la şase dimineaţa, fac antrenamente de muay thai boxing de cinci ori pe săptămână, îmi duc copiii la şcoală şi apoi lucrez la birou până seara la ora opt.