După Afaceri

RETAIL O'CLOCK. Mai mult decât shopping

05 mai 2025 59 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Piaţa mallurilor din România e în continuare foarte ofertantă, având un potenţial ridicat de creştere, iar asta datorită densităţii centrelor comerciale, care este încă sub nivelul altor ţări din regiune. Totodată, românilor le place să îşi petreacă timpul liber în centre comerciale, pe care le văd şi ca locuri de socializare şi în care caută experienţe inedite, un mix cât mai diversificat de branduri şi spaţii de foodcourt moderne, în care designul joacă un rol important. În acest context, numărul de retaileri e şi el în creştere, tot mai multe branduri internaţionale intrând pe piaţa locală sau manifestându-şi intenţia de a veni în România, spune Marius Barbu, group asset director în cadrul NEPI Rockcastle.

„Credem că există spaţiu semnificativ pentru intrarea de noi branduri, în special în pieţele unde infrastructura e deja solidă, comportamentele de consum sunt urbanizate, iar deschiderea către mărci internaţionale e mare – România fiind, din aceste puncte de vedere, una dintre cele mai atractive destinaţii din regiune“, explică executivul.

NEPI Rockcastle are o viziune de ansamblu asupra Europei Centrale şi de Est (CEE), dat fiind că operează 57 de proprietăţi comerciale în opt ţări, cu o valoare a portofoliului de aproape 8 miliarde de euro.

„Grupul aduce branduri internaţionale, dintre care numeroase în premieră, în România şi în regiune. Spre exemplu, Lefties (marcă a grupului Inditex, ce deţine, printre altele, şi Zara) a venit în CEE când a deschis, în 2023, la Promenada Craiova, primul său magazin. A urmat, în septembrie 2024, o nouă unitate, la Ploieşti Shopping City.“

Şi Sports Direct, cel mai mare retailer de sport din Marea Britanie, a intrat în premieră în România în 2024, în Promenada Craiova. Similar, brandul Rituals a venit local pentru prima dată în Mega Mall, în septembrie 2024, urmând o nouă inaugurare în Promenada Mall Bucureşti în vara acestui an.

„Chic Chic şi Murmur sunt branduri locale de top prezente de puţină vreme în Promenada Mall. Iar dintre noutăţile din centrele noastre comerciale aş mai aminti şi deschiderea buticului Longines în Promenada Mall şi inaugurarea unei unităţi Victoria’s Secret în Mega Mall în 2024. Şi mai urmează.“

Spre exemplu, gigantul suedez H&M va aduce în Promenada un concept nou, un format actualizat de magazin, adaptat la noile tendinţe internaţionale. De asemenea, în primăvara acestui an lanţul american de restaurante Wendy’s îşi va face intrarea pe piaţa locală în Mega Mall, spune Marius Barbu.

„Urmează mai multe deschideri importante în perioada următoare. Aducerea de noi chiriaşi în centrele comerciale pe care le deţinem rămâne una dintre priorităţile noastre. Ne dorim cât mai multe mărci în premieră, fie că vorbim despre premieră într-un oraş, la nivel de ţară sau chiar de regiune, cum a fost cazul Lefties.“

Executivul adaugă că, pentru a te menţine în top, este important să inovezi în permanenţă, să ştii să te adaptezi nevoilor clienţilor şi chiar să încerci să le depăşeşti aşteptările. Brandurile cu notorietate joacă un rol esenţial în atragerea şi fidelizarea oamenilor. Iar mărcile noi generează trafic suplimentar şi menţin interesul consumatorilor existenţi.

„Centrele comerciale ale NEPI Rockcastle sunt mai mult decât spaţii de cumpărături, ele au devenit locuri de socializare, de petrecere a timpului liber, de participare la evenimente relevante din lifestyle şi cultură urbană.“

Spre deosebire de comerţul online, unde achiziţia este planificată, mallul stimulează cumpărăturile spontane şi experienţele multisenzoriale.

„Românii caută în mall-uri nu doar oportunităţi de shopping, ci şi zone de divertisment, restaurante şi spaţii de socializare, transformând centrele comerciale în adevărate hub-uri comunitare.“

Disponibilitatea unei game variate de branduri şi produse într-un singur loc, alături de facilităţile moderne reprezintă argumente-cheie în alegerea lor ca destinaţii. În plus, organizarea de evenimente culturale, expoziţii şi activităţi pentru toate categoriile de public – de la familii la Gen Z sau segmentul de cumpărători mai sofisticaţi - atrage suplimentar vizitatorii, oferindu-le motive în plus să petreacă timp în centrele comerciale.

„Principalele direcţii în care dezvoltăm calendarul de evenimente urmăresc, în general, patru categorii: entertainment (concerte, spectacole de stand-up comedy, teatru etc.), sport (găzduim numeroase întreceri sportive – în parcările sau pe terasele centrelor noastre comerciale - sau susţinem evenimente sportive cum sunt maratoanele etc.), tehnologie (mişcări cum ar fi esports sau competiţii de robotică sunt prezentate în cadrul centrelor noastre comerciale, un exemplu fiind Esports Kings) şi CSR.“

Gradul mediu de ocupare al portofoliului NEPI Rockcastle este de 99,5%. Totuşi, Marius Barbu spune că, chiar şi într-un context de ocupare aproape completă, grupul găseşte constant soluţii pentru integrarea de branduri noi, prin relocări ale chiriaşilor existenţi, prin reducerea suprafeţei (downsizing) pentru anumiţi retaileri, prin extinderi sau reconfigurări de spaţii în funcţie de potenţialul comercial sau prin creşteri de suprafaţă (upsize) pentru mărci care performează foarte bine.

„Strategia noastră de asset management este orientată spre optimizare continuă, astfel încât să răspundem cererii ridicate din partea brandurilor internaţionale şi locale care doresc acces la pieţele din regiune.“

În România, numeric, din totalul portofoliului de clienţi al NEPI Rockcastle, circa 40% sunt branduri autohtone. „Interesul nostru este ridicat pentru ambele categorii.“ În ceea ce priveşte mărcile autohtone, explică executivul, acestea aduc mai multă autenticitate şi completează oferta brandurilor internaţionale.

Există însă în continuare nume străine care nu sunt prezente local. Există chiar unele care au pătruns pe piaţa din Polonia deja, dar România nu e încă pe harta lor. Printre acestea se numără Uniqlo, Flying Tiger, TK Maxx sau Van Graaf. Totodată, şi grupul H&M a adus în această ţară şi alte mărci decât cele din România, şi anume Arket, &Other Stories. Nu în ultimul rând, există grupuri poloneze care testează acasă concepte noi. Spre exemplu, CCC Group are WorldBox în Polonia.

„Dorinţa de expansiune diferă. Sunt preferate pieţele mature, din punctul de vedere al sectorului de retail comercial, şi dens populate. În portofoliul nostru, există un interes mare din partea mai multor chiriaşi de a-şi face intrarea pe piaţa românească.“

El consideră că motivele pentru care România prezintă interes sunt mai multe. Pe de-o parte, e vorba de dimensiunea mare a pieţei şi de puterea de cumpărare în creştere a populaţiei. Pe de altă parte, dinamica pozitivă a indicatorilor macroeconomici atrage atenţia. Simultan, portofoliului extins al NEPI Rockcastle (28 de proprietăţi în România) oferă o platformă solidă pentru expansiune în centre comerciale situate în mai multe oraşe.

„Vedem şi companii poloneze, de dimensiuni mai mici sau mai mari, care iau în considerare extinderea pe piaţa românească, precum Medicine, Tatuum, Patrizia Aryton, Kodano etc.“ De altfel, interesul companiilor din această ţară pentru piaţa locală nu e nou, existând deja nume mari şi cu greutate în România.

Acest dat este justificat şi prin faptul că românii sunt receptivi la branduri internaţionale şi la noutate, sunt ataşaţi de experienţa fizică din mall, caută diversitate şi experienţe, explică Mariu Barbu. Consumatorii locali sunt foarte activi în segmentul fashion şi beauty, dar au un interes crescut şi pentru wellness şi produse naturale. Spre comparaţie, polonezii sunt mai raţionali în decizii şi mai axaţi pe preţ. Au un interes crescut pentru sustenabilitate şi funcţionalitate. Totodată, ei preferă centre comerciale mari, de proximitate, iar segmentul de food & convenience joacă un rol important în decizie.

„Shoppingul e perceput mai pragmatic decât în România. Local, consumatorii sunt printre cei mai receptivi din regiune la noutăţi, atât în materie de branduri, cât şi de experienţe.“

Astfel, NEPI Rockcastle continuă dezvoltarea pe plan local, dar nu numai. Strategia grupului are la bază o combinaţie între extinderea portofoliului prin achiziţii de proprietăţi, dezvoltarea unor proiecte greenfield, precum şi optimizarea activelor existente prin modernizări şi reconfigurări. Spre exemplu, în România, pe segmentul de noi dezvoltări, grupul are în derulare Galaţi Retail Park – aflat în faza de autorizare. În paralel, compania investeşte activ în refurbishment-uri şi reamenajări ale centrelor deja funcţionale. Local, e vorba de extinderea Promenada Bucureşti şi Shopping City Deva. Iar printre proiectele importante finalizate în 2024, Marius Barbu aminteşte de extinderea Shopping City Ploieşti.

„Gestionăm anual între 1.200 şi 1.400 de contracte de închiriere, ceea ce ne oferă acces constant la viziunea de business şi la planurile brandurilor.“

Brandurile de renume, cunoscând deja piaţa, aduc concepte noi în categoriile unde observă o competiţie limitată. În plus, e vizibilă o direcţie tot mai clară înspre concepte orientate preponderent către atragerea clienţilor atât din punctul de vedere al prezentării, cât şi al integrării tehnologiei

online/offline.

„Piaţa centrelor comerciale din România şi Europa Centrală şi de Est (CEE) continuă să ofere un potenţial considerabil de dezvoltare“, conchide executivul.


„Retail O’Clock“ este o rubrică editorială lansată anul trecut care urmăreşte să surprindă pulsul industriei de retail real-estate. Dacă în prima ediţie au fost aduse în prim-plan vocile unora dintre cei mai importanţi chiriaşi din spaţiile comerciale deţinute de NEPI Rockcastle (Cărtureşti, GRID, B&B-Kultho), în 2025 seria continuă cu o nouă direcţie: punem accentul pe brandurile în premieră şi pe conceptele exclusive aduse în România şi în regiune de cel mai mare dezvoltator de centre comerciale din CEE – cu 57 de proprietăţi comerciale în opt ţări şi cu o valoare a portofoliului de aproape 8 miliarde de euro.