Gastronomie

Cele mai bune vinuri româneşti conform ghidului Gault & Millau 2019: Vinul cu cel mai mare punctaj a obţinut 94 de puncte din 100

27 nov 2018 70402 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

România este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa şi chiar la vârful clasamentului mondial (locul 13), însă dincolo de graniţele ţării, numele nu are acelaşi ecou ca pe piaţa locală. Mulţi consumatori de vin nu ştiu prea multe despre România şi locul său în industria licorii lui Bacchus, iar cei care ştiu, percep piaţa locală ca pe un producător ieftin şi de volum. Prea puţini sunt cei care ştiu istoria vinului românesc sau faptul că în ultimii ani au apărut tot mai multe crame butic, cu vinuri premium, vinuri ce pot sta la aceeaşi masă cu nume internaţionale. România face parte din lumea foarte veche a vinului, alături de state precum Georgia care şi-a creat deja un renume mondial.

Pentru a duce vinurile româneşti dincolo de graniţe şi pentru a promova licorile locale peste hotare, compania franceză Gault & Millau a lansat un prim Ghid - “2019 Ghid de vinuri româneşti”.

Gault & Millau este în lumea gastronomică o etichetă similară numelui Michelin. Compania lansează ghiduri atât pentru restaurante, dar şi pentru vinuri, ciocolată sau rom, în funcţie de specificul pieţei pe care activează. În România grupul a intrat în acest an şi a lansat atât ediţia celor mai importante restaurante, cât şi un ghid al vinurilor româneşti. 

Era începutul anilor ’60 când jurnaliştii francezi Henri Gault şi Christian Millau de la Paris-Presse puneau primele pietre la temelia ghidului gastronomic care le poartă astăzi numele. În 1962, cei doi au scos pe piaţă primul lor ghid gastronomic. Şapte ani mai târziu, cu o echipă extinsă, în trei camere dezor­donate de pe strada Montmartre din Paris, printre sticle goale de vin, a luat naştere ideea unei reviste gastronomice lunare, ca o extensie a catalogului. În 1972, a apărut primul ghid sub numele actual de Gault & Millau, care a scos gastronomia franceză din starea de letargie.

Treptat, ghidul a devenit cunoscut în jurul lumii, fiind lansate ediţii similare celei din Franţa şi în Ungaria, Australia, Polonia, Canada. În total, douăzeci de ţări din toată lumea s-au înscris pe harta Gault & Millau, iar România este printre cele mai noi nume.

Pentru ghidul vinurilor româneşti, Gault & Millau a pornit de la peste 1.000 de vinuri de la peste 80 de crame locale. În final au fost selectate 219 etichete pentru degustare, iar din echipa responsabilă cu notarea au făcut parte cinci experţi - români şi străini - dintre care doi master of wine şi un master sommelier. În final, au fost incluse în Ghid 152 de vinuri de la 63 de crame. Au fost alese pentru degustare vinuri care sunt reprezentative pentru soiurile lor, vinuri de la crame mari şi mici, care sunt disponibile pentru a fi achiziţionate. Au fost notate atât vinurile din soiuri locale, cât şi internaţionale. Degustarea s-a făcut în semi-blind, cunoscându-se soiul şi anul de pe etichetă. Au fost incluse în Ghid vinurile care au primit peste 80 de puncte, cele evaluate între 80 şi 83 de puncte fiind considerate POP, vinuri tinere, cu un preţ de sub 10 euro. Punctajul maxim obţinut de un vin local a fost de 94 de puncte.

Vinurile premiate de Gault & Millau:

Cel mai bun spumant: Rhein Extra Brut Imperial - Halewood (86 de puncte)

Cel mai bun vin dulce: Transylvanian Ice Wine 2016 - Liliac (93 de puncte)

Cel mai bun rose: Har 2017 - Dagon Clan (90 de puncte)

Cel mai bun vin alb multisoi: Valahorum 2016 - Tohani (90 de puncte)

Cel mai bun Pinot Gris: Lechburg Pinot Grigio 2016 - Lechburg (90 de puncte)

Cel mai bun Sauvignon Blanc: Cuvee Petit 2016 - Avincis (89 de puncte)

Cel mai bun Chardonnay: Anima Chardonnay 2017 - Domeniile Săhăteni, Aurelia Vişinescu (90 de puncte)

Cel mai bun vin alb din soiuri locale: Diamant 2016 - Villa Vinea (89 de puncte)

Cel mai bun vin alb: la egalitate Avincis Crâmpoşie Selecţionată 2017 - Avincis şi Premium Fume 2017 - Budureasca (92 de puncte)

Cel mai bun Shiraz: Origini Shiraz 2015 - Budureasca (89 de puncte)

Cel mai bun Merlot: la egalitate Bauer Merlot 2016 - Bauer, Selene Merlot 2017 - Cramele Recaş (88 de puncte)

Cel mai bun Cabernet Sauvignon: Casa Isărescu Rezerva 2014 - Casa Isărescu (90 de puncte)

Cel mai bun vin roşu multisoi: Cvartet 2016 - 7arts (93 de puncte)

Cel mai bun vin roşu din soiuri locale - Negru de Drăgăşani: la egalitate Price Ştirbey Rezerva Negru de Drăgăşani 2016 - Ştirbey şi Via Marchizului Negru de Drăgăşani 2016 - Viile Metamorfosis (90 de puncte)

Cel mai bun vin roşu din soiuri locale - Fetească Neagră: Cuvee Guy de Poix 2015 - SERVE (92 de puncte)

Cel mai bun vin roşu: Smerenie 2016 - Crama Oprişor (94 de puncte)