Gadget

Care este legătura dintre un gigant chinez din domeniul tehnologiei şi unul dintre cele mai romantice şi fotogenice oraşe din Europa?

13 iun 2018 859 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Există puţine locuri în lume atât de fotogenice precum Parisul. Şi există puţine atracţii turistice mai cunoscute ca Turnul Eiffel sau ca muzeul Louvre. Parisul a fost supranumit - şi nu degeaba - oraşul iubirii şi al luminilor. A inspirat scriitori, cântăreţi şi artişti mai mult ca nimeni altul. Fotografii - profesionişti sau amatori - merg la Paris pentru a imortaliza nu doar monumentele, arhitectura şi oamenii, ci şi ceea ce lumea numeşte aerul parizian. În acest context, decizia Huawei de a-şi lansa aici cele mai noi modele de telefoane, seria P20, cu vârful de lance P20 Pro, nu mai necesită explicaţii. Mai ales că modelul P20 Pro se remarcă tocmai datorită camerei foto care îi ajută pe amatori să devină „Pro“fesionişti.

 

Primul telefon mobil l-am primit cadou de la părinţi când aveam 17 ani, deci acum vreo 14 ani. Avea clapetă şi era argintiu. Era perfect pentru bip-uri şi nu avea cameră foto. Am avut o relaţie lungă, de câţiva ani. Apoi au urmat altele, de fiecare dată mai performante. Şi relaţiile cu ele au devenit mai scurte.

Nu mai ştiu care a fost primul telefon cu cameră foto şi nici când a devenit aceasta mai importantă decât orice alt atribut al unui smartphone. Cert este că astăzi camera cântăreşte cel mai greu în procesul decizional, genţile de astăzi sunt deja îngreunate de laptop, tabletă, kindle şi alte device-uri pentru a mai purta în permanenţă o cameră foto după tine. (Nu, nu cred că a apus era lor, ci doar că nu sunt indispensabile zi de zi aşa cum a ajuns să fie telefonul.)

Mai mult, trăim într-o lume unde reţelele sociale află întotdeauna primele ce se întâmplă. În acest context, telefonul a devenit mai mult decât doar atât, iar camera foto a ajuns să fie deja o prelungire a propriei mâini, fie că pozăm peisajele din vacanţă, mâncarea din farfurie sau că facem un selfie.

„Circa 80% din pozele pe care le vedem astăzi sunt făcute cu telefonul, nu cu camera“, spunea Richard Yu, CEO-ul Huawei Business Group, în timpul prezentării noilor modele de telefoane Huawei P20 de la Paris. De altfel, el a pus accent în prezentare tocmai pe camera foto a telefoanelor nou lansate care se remarcă prin nişte specificaţii impresionante. Mai exact, camera frontală are 24 Megapixeli - mai mult decât avea o cameră principală a unui telefon acum câţiva ani. Iar pe spate, sistemul denumit „Leica Triple Camera“ este fix ce-i spune numele, un sistem format din trei camere foto - dintre care una RGB de 40 Megapixeli - dezvoltat împreună cu producătorul german Leica.

Dar aceste cifre au nevoie să fie „traduse“ în anumite cazuri, aşa că portalul DxOMark - o referinţă la nivel global în ceea ce priveşte performanţele camerelor foto, obiectivelor şi, în ultimii ani, şi în ceea ce priveşte camerele foto ale telefoanelor mobile - susţine că modelul P20 Pro oferă în acest moment cel mai bun sistem de camere foto pe telefon de la nivel global.

„Mulţi dintre cei care folosesc camera foto a telefonului utilizează modul auto“, explică Richard Yu decizia de a paria pe dezvoltarea acestui element cheie. Camera foto dispune şi de modul „pro“ unde utilizatorul poate seta, la fel ca în cazul unui DSLR, timpul de expunere, apertura şi ISO-ul.

Şi în acest context, care este viitorul camerelor foto? Ei bine, unul dintre executivii Leica prezenţi la Paris la lansarea Huawei a sumarizat foarte bine relaţia dintre DSLR-uri şi camerele foto ale smartphone-urilor. „Este la fel ca în muzică. Vioara convieţuieşte fără probleme cu sintetizatorul (un instrument muzical electronic care poate produce o varietate de sunete prin generarea şi combinarea semnalelor de diferite frecvenţe). Imaginaţi-vă că DSLR-ul este vioara şi camera foto a telefonului este sintetizatorul.“

Şi, pentru că a venit vorba despre muzică, una dintre cele mai populare forme de artă, trebuie să mă întorc la Paris şi evenimentul de lansare a telefoanelor Huawei din seria P20.

Gigantul chinez Huawei a ales să organizeze acest eveniment la Grand Palais, una dintre clădirile iconice ale oraşului, cunoscută pentru că a găzduit evenimente de modă - prezentări ale casei Chanel, artă - expoziţia Rodin organizată pen­tru a marca un secol de la moar­tea artistului şi chiar concerte. Anul trecut am vizitat Grand Palais pentru că aici avea loc expoziţia Rodin, organizată pentru a marca 100 de ani de la moartea artistului. Circa 200 de opere ale lui Rodin şi alte câteva sute ale altor artişti pe care el i-a inspirat sau chiar influenţat au fost expuse la Grand Palais până pe 31 iulie 2017.

La rândul său, designerul Karl Lagerfeld are o slăbiciune pentru această clădire cu o istorie de peste un secol, mai multe dintre prezentările Chanel, un brand eminamente franţuzesc, având loc aici.

La finalul lunii martie a acestui an, aceeaşi clădire, sală de expoziţii şi muzeu totodată, a adunat câteva mii de oameni din toată lumea pentru un eveniment de tehnologie - lansarea telefoanelor Huawei. Un eveniment al contrastelor. O clădire istorică şi un produs de nouă generaţie. Oameni din toată lumea şi un monument eminamente parizian, realizat în stil Beaux Arts.

Dar „ca-n poveşti“ - bine, nu chiar ca-n poveşti pentru că nu a durat trei zile şi trei nopţi -, evenimentul Huawei a continuat şi seara, la Hôtel Salomon de Rothschild, o altă clădire istorică din inima Parisului, care după cum îi spune şi numele, a fost anterior reşedinţa familiei Rothschild, una dintre cele mai bogate şi influente din lume. Astăzi, pe lângă faptul că găzduieşte Centrul Naţional de Fotografie, este şi spaţiu de evenimente.

Aici, invitaţii au vorbit mai puţin despre specificaţiile tehnice ale telefoanelor Huawei din seria P20. Din această gamă fac parte două telefoane - P20, care beneficiază de un ecran LCD de 5,9“şi P20 Pro, cu un ecran OLED de 6,3”. Printre lucrurile pe care le au în comun cele două telefoane se numără rezoluţia ecranului, de 2,240 x 1,080, rezistenţa la apă şi praf, certificată IP53 pentru P20, respectiv IP67 pentru P20 Pro, un procesor Kirin 970, o capacitate de stocare de 128 GB şi un senzor de amprentă pe partea din faţă a telefonului. P20 Pro se diferenţiază însă prin bateria mai mare, 4000 mAh faţă de 3400 pentru P20, 6GB RAM faţă de 4GB, şi specificaţiile impresionante ale camerei. Telefonul P20 Pro este disponibil în patru variante de culoare - albastru regal, negru grafit, pink gold şi twilight. Da, numele este acelaşi cu al seriei de filme şi cărţi care a cucerit acum câţiva ani toate topurile. La Huawei este numele dat unei noi culori, de fapt un gradient de la violet spre albastru.

M-am lăsat purtată de val, de cifre - întotdeauna mi-a plăcut matematica - aşa că am uitat să spun ce era mai important. Petrecerea Huawei de la Hotel Salomon de Rothschild a avut un invitat special. Unii o numesc Wonder Woman, alţii spun că este una dintre cele mai frumoase femei ale planetei. Este model şi actriţă, fostă Miss Israel şi a fost doi ani în cadrul forţelor armate israeliene unde a fost antrenor de luptă. Cel mai nou „job“ al său este acela de Chief Experience Officer pentru Huawei. Mai exact, Gal Gadot este imaginea brandului, motiv pentru care a fost prezentă la eveniment. Şi da, este la fel de frumoasă şi-n realitate. Din păcate nu am văzut-o live într-o scenă de luptă. Dar niciodată să nu spui niciodată.

Până acum nici Parisul nu-l văzusem în sezonul când înfloresc magnoliile. Iar Parisul este întotdeauna o idee bună, după cum spunea actriţa Audrey Hepburn.