Zilele astea, lumea se uită cu mai mare atenţie ca oricând la prognoza meteo, rugându-se pentru o iarnă blândă. În anii trecuţi, sub ameninţarea încălzirii globale (care în 2022 a trecut în plan secund, cel puţin în clasamentul grijilor imediate), oamenii visau la iernile de demult, cu troiene care se conturau peste zi ori peste noapte până dincolo de fereastră şi cu ninsori ca-n poveşti.
Acum, criza energiei ne face pe toţi să urmărim prognoza meteo cu sufletul la gură mai ceva ca un film de suspans reuşit şi tot ea ne îndeamnă să visăm la o iarnă tropicală, preferabil pe o plajă exotică şi cu un cocktail în mână, sub o umbrelă care ţine razele soarelui departe, dar totuşi nu le temperează dogoarea.
Dar, din păcate, pentru cei mai mulţi dintre noi, o iarnă care e ca vara (unde mai pui şi exotică) e doar un vis. Aşa că rămâne să ne uităm în continuare atent la „ştirile“ despre vreme – care au devenit la fel de palpitante ca şi cele despre situaţia economică locală şi mondială – şi să ne încălzim cu gândul că au mai rămas doar şapte luni până vine vara, aia continentală.
În acelaşi timp, putem să încercăm să căutăm soluţii mai mult sau mai puţin realiste pentru a avea în iarna asta un pic mai multă căldură. De la pături mai groase sau dintr-un anumit tip de lână la sisteme de încălzire mai performante, totul se „poartă“. Chiar şi locurile cozy din oraş sau din ţară pot deveni o opţiune în zilele de iarnă când vrem să evadăm din cotidian, dar totuşi să şi lucrăm. Iar dacă nici asta nu merge, atunci trebuie să ne mulţumim cu ceva mai multă căldură sufletească şi cu gândul că iarna cea mai lungă nu e nesfârşită.
Ştiţi că lumea zice că stepele din Kazahstan sunt nesfârşite sau infinite? Şi, culmea e că nici măcar ele nu sunt. Se termină acolo unde încep munţii semeţi, canioanele adânci şi lacurile alpine. Despre Kazahstan ca destinaţie turistică am povestit mai multe în această ediţie, dar trebuie să recunosc că nu este o opţiune tocmai bună pentru la iarnă pentru că vremea nu e cea mai prietenoasă. Dar măcar ei au petrol şi gaze cât să nu simtă muşcătura frigului la interior.
Iar dacă totuşi rămânem acasă sau în oraş, pentru o iarnă „mai lungă decât veacul“, avem şi alte propuneri.
Caloriferele decorative, despre care a scris colega mea Alina în această ediţie, se găsesc la graniţa dintre estetică şi funcţionalitate, între formă şi fond. Când gradele din termometru se tot împuţinează, vine să salveze situaţia armata de „ajutoare“, indiferent că ele se cheamă pături sau haine mai groase. Când circumstanţele devin chiar mai grave, intră în scenă caloriferele, dar nu de orice fel, după cum v-am spus deja.
Dacă nici aşa locuinţele nu devin acele cuiburi primitoare unde să ne putem refugia de frig, ploi ori ninsori, evadăm în câteva locuri noi sau cool din oraş, începând cu AM. Social Space care, după cum îi spune şi numele, e mai mult decât o cafenea, e un spaţiu de co-working şi co-living. Şi tot din seria conceptelor disruptive de pe scena Capitalei, colega mea Roxana a identificat unul abia inaugurat, ESHTE, amplasat undeva în inima Bucureştiului. Este un spaţiu-capsulă care ocrotESHTE o parte din România creativă contemporană. ESHTE este practic un cocon. Şi ce e mai bun decât un cocon protector în aceste vremuri?
Dincolo de aceste câteva exemple, ediţia de noiembrie a După Afaceri Premium vă aşteaptă cu mult mai multe poveşti, gata să vă încălzească măcar sufleteşte în următoarea lună. Asta până când ne revedem, în decembrie!
Lectură plăcută!