După Afaceri

Cine este noul master al Metaxa şi ce planuri are el pentru brandul cu o istorie de 130 de ani? "Un brand stabil are nevoie să-şi menţină calitatea gustului"

29 dec 2023 112 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Pentru Metaxa, brand cu o istorie de 135 de ani, anul 2024 vine cu o premieră şi cu o predare de ştafetă unică în arhiva de poveste care a acompaniat una dintre cele mai importante mărci de băuturi din sud-estul Europei. Constantinos (Costas) Raptis, cel care a fost master al brandului în ultimele trei decenii, îi va preda acest rol lui Konstantinos (Kostis) Kalpaxidis, un tânăr pe umerii căruia stau următoarele capitole ale brandului din grupul Rémy Cointreau. Care este viziunea celui de-al şaselea master distiller al Metaxa şi ce aduce el nou pentru licoarea care are la bază muscat aromat din insula grecească Samos?

„Vreau să continui consistenţa gustului, este foarte important. Un brand stabil are nevoie să-şi menţină calitatea gustului. Dar, în acelaşi timp, vreau să aduc factorul de sustenabilitate mai puternic în companie, pentru că astăzi trebuie să fim conştienţi de impactul pe care îl avem. Sunt fericit că echipa şi grupul susţin acest efort, care implică timp şi bani. În acelaşi timp, vreau să explorez şi să extind Metaxa, o să fie mult experiment şi, apoi, culegerea celor mai bune rezultate din această testare“, a povestit  pentru După Afaceri Premium, Konstantinos (Kostis) Kalpaxidis, care va deveni în august 2024 cel de-al şaselea master (maestru) al distileriei Metaxa.

El lucrează deja de şapte ani în companie, începând mai întâi în producţia de vin, iar apoi acceptând propunerea de a prelua ştafeta de master, acesta fiind cel mai important titlu dintr-o firmă producătoare de băuturi. Kostis urmează a fi cel care are grijă ca gustul Metaxa să rămână acelaşi în fiecare sticlă. Tot el va avea misiunea să creeze licori noi, dar va avea şi grijă ca reţeta creată în urmă cu mai bine de un secol să rămână aceeaşi şi să fie predată generaţiei următoare. Cei doi maeştri ai celui mai faimos brand de băuturi din Grecia au lansat cu ocazia acestei schimbări Metaxa Private Reserve Orama, care îi aduce un omagiu lui Costas Raptis şi îi spune bun-venit noului master distiller. Noua licoare are note de stafide, caramel şi ardei.

Kostis Kalpaxidis preia astfel ştafeta de la Costas Raptis, care a fost master Metaxa timp de mai bine de 30 de ani, perioadă în care casa a cunoscut o evoluţie importantă, astăzi brandul fiind prezent pe mai bine de 40 de pieţe.

„Am început să lucrez pentru Metaxa în 1984, după ce am terminat facultatea, specializându-mă în chimie şi enologie. Primii mei paşi în companie i-am făcut alături de Ilias Metaxas, nepotul lui Spyros Metaxa (fondatorul casei – n.red.), de la care am aflat toate secretele acestui brand. După şapte ani, am fost numit al cincilea master Metaxa“, a povestit Costas Rapsis, prezent în cadrul unui eveniment care a avut loc în Hamburg (Germania). El a vorbit despre primii săi ani în cadrul companiei şi despre visul de a include brandul în lista băuturilor premium.

„Am vrut să menţin stilul unic al Metaxa, dar să propun creaţii sofisticate pentru cunoscătorii de băuturi fine.“

De altfel, el a lansat toate ediţiile premium ale mărcii (12 stele, Private Reserve, Angels Treasure şi AEN). „Toate sunt creaţiile mele. Îmi plac toate, sunt copiii mei până la urmă. Însă cel mai aproape de inima mea este Metaxa Private Reserve, care a fost prima mea creaţie în timpul primului an în care am devenit Metaxa Master. A fost prima dată când mi-am folosit cunoştinţele pentru a crea o băutură mai complexă sub brandul Metaxa“, a precizat Costas Raptis.

Practic, schimbarea master-ului Metaxa s-a făcut, atât istoric, cât şi acum, printr-o colaborare între cele două generaţii. Iar rezultatul actual este Metaxa Private Reserve Orama, care poartă semnătura ambilor maeştri. Povestea celor doi seamănă, având în vedere că amândoi au avut şapte ani de „ucenicie“ în companie, înainte de a deveni maeştri.

„Misiunea mea este să continui să construiesc pe moştenirea lui Costas şi să păstrez măiestria şi consistenţa creaţiei unice Metaxa pentru următoarea generaţie. Cu toate acestea, impactul schimbărilor climatice face ca acest lucru să fie mai dificil. Prin urmare, ambiţia mea este să produc Metaxa într-un mod mai durabil“, explică Kostis Kalpaxidis. De altfel, pentru a păstra terroir-ul din insula grecească Samos şi bogata ei biodiversitate, Metaxa a lansat o serie de iniţiative menite a sprijini viticultorii locali în trecerea de la practici agricole convenţionale la unele durabile. În plus, compania, care face parte din grupul Rémy Cointreau, şi-a propus ca toţi strugurii care sunt folosiţi pentru realizarea băuturilor să fie certificaţi durabil până în 2027.

La fel ca predecesorul său, Kostis combină know-how-ul unui vinificator cu cel al unui distilator şi al unui maestru de cramă. Pe deasupra, fiind agronom, Kostis are o pregătire ştiinţifică în cultivarea viţei- de-vie. El aduce astfel o abilitate suplimentară, lucrând îndeaproape cu viticultorii, sprijinindu-i şi consiliindu-i în adoptarea unor practici durabile. În plus, tânărul maestru povesteşte că lucrează propria de viţă-de-vie şi aşa a observat cât de multă presiune pun schimbările climatice pe producţia de vin.

De altfel, Metaxa are la bază struguri din soiul muscat, struguri dulci şi aromaţi, culeşi dintr-o podgorie din Samos, locul unde Spyros Metaxa, fiul unui negustor de mătase, a pus bazele acestei licori. Tot în Samos, o frumoasă insulă din Marea Egee, s-a născut şi Pitagora, astfel că ştiinţa şi pasiunea pentru vinuri aromate nu se puteau împleti mai bine într-un brand care să ducă numele acestui petic de pământ înconjurat de ape la nivel mondial.

De altfel, Kostis Kalpaxidis a vrut să devină om de ştiinţă şi să lucreze într-un laborator.

„Mi-a plăcut foarte mult biologia în şcoală şi decisesem să lucrez în domeniul biotehnologiei. Am intrat la Facultatea de agronomie pentru că atunci când mi-am consultat familia şi prietenii, mi-au spus că voi avea aici mai multe oportunităţi în viitor. Mi-a plăcut (ce am studiat – n.red.), însă nu pot să zic că foarte mult.“ A întâlnit însă un profesor de viticultură care a văzut ceva în el şi l-a îndemnat să meargă pe acest drum. A început să studieze viticultura în Franţa şi Germania, iar apoi să lucreze la crame.

„Am lucrat în cadrul mai multor producători de vin, iar apoi am fost contactat de Kostas, care căuta un ucenic.“

Noul master al Metaxa spune că a fost întotdeauna pasionat de viticultură, deşi a crescut la oraş, în Salonic, al doilea cel mai mare oraş din Grecia. Atunci când le-a spus părinţilor că va lucra în domeniu, aceştia s-au mirat, a povestit el.

„Sunt pasionat şi de ceea ce înseamnă agricultura organică, pentru că am practicat-o chiar eu, şi am văzut cât de multe beneficii aduce produsului final.“

De asemenea, el deţine o diplomă de master în viticultură, enologie şi economia vinului la SupAgro în Franţa şi la Universitatea Hochschule Geisenheim din Germania, precum şi un MBA la ALBA Graduate Business School, Atena. În 2022, a semnat prima sa creaţie originală Metaxa 5 Stars Greek Orange.

Familia lui Kostis consuma Metaxa încă dinainte ca el să lucreze pentru companie.

„Ţin minte că unchiul meu consuma Metaxa de fiecare dată la finalul mesei. El mi-a prezentat gustul acestei băuturi. Metaxa 7 stele a fost preferata lui. În plus, atunci când am ajuns la Metaxa, am văzut pivniţa, am văzut oamenii, l-am întâlnit pe Kostas. Am văzut că mediul este unul de calitate, iar oamenii sunt dedicaţi muncii lor. Aşa că am zis să mă alătur acestei echipe“, a conchis el.