Ceasuri & Bijuterii

„The little black dress“ din lumea bijuteriilor este brăţara tennis. De unde provine numele acestei piese şi care este legătura cu tenisul?

24 nov 2022 298 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Micuţa rochie neagră sau The little black dress este acea piesă iconică ce nu trebuie să lipsească din nicio garderobă pentru că are capacitatea de a se adapta oricărui eveniment şi oricărui moment al zilei. Făcând o paralelă în lumea nestematelor şi a metalelor preţioase, primul meu gând a fost că nu există nimic mai reprezentativ pentru industria de bijuterii decât un solitar. Dar el este, înainte de toate, un simbol, aşa că privirea mi-a căzut, mai departe, asupra unei brăţări elegante, simple, dar de efect - brăţara tennis, aşa cum este ea cunoscută astăzi. Anterior era supranumită însă eternity. Care este istoria ei şi cum a ajuns să fie considerată etalonul bunului-gust?

„Cunoscute iniţial ca eternity bracelets sau line diamond bracelets, brăţările compuse din şiruri de diamante şi-au câştigat numele actual în anul 1978, la US Open, când celebra jucătoare americană Chris Evert şi-a pierdut pe teren o astfel de bijuterie. Jocul s-a oprit, spectatorii şi telespectatorii din întreaga lume urmărind căutarea brăţării cu diamante, care din acel moment s-a numit tennis bracelet“, spun reprezentanţii Stil Diamonds.

Brandul românesc Stil Diamonds a prins contur în acest an, după ce două nume cu greutate au fuzionat, este vorba despre Stil şi Exquisite Diamonds. Punând laolaltă tradiţia şi istoria îndelungată a primului şi viziunea creativă şi rafinamentul celui din urmă retailer, a rezultat o companie care a preluat şi care duce mai departe tot ce e mai bun din cele două lumi. Grupul are operaţiuni integrate de design, producţie şi retail, realizând in-house toate piesele, inclusiv cele din colecţia Tennis.

Brăţara clasică tennis este astăzi, din SUA până în China şi din Australia în România, „the little black dress“ a bijuteriilor, o piesă pe care orice femeie modernă trebuie să o deţină, spune Anda Jurcă, global sales director în cadrul Teilor, un brand autohton, prezent pe patru pieţe europene unde deţine peste 60 de magazine. Dintre acestea, cele mai multe sunt acasă, în România.

„Brăţara tennis este preferată de tot mai multe femei datorită echilibrului creat între eleganţa transmisă şi uşurinţa purtării.“ Ea poate fi uşor asortată ţinutelor de zi, dar şi de seară, celor casual, dar şi elegante, fiind un simbol al distincţiei şi, de ce nu, al puterii feminine, adaugă Anda Jurcă.

Ea mai spune că, recent, se poate remarca un interes tot mai mare şi în rândul bărbaţilor în a achiziţiona şi purta brăţări tennis. Tocmai de aceea, Teilor a lansat şi prima colecţie de bijuterii dedicată în exclusivitate domnilor, iar printre piese se regăsesc şi patru modele de brăţări tennis.

„Codul cromatic all black devine, astfel, preferinţa bărbaţilor, prin îmbinarea aurului negru şi a diamantelor negre.“

În ceea ce priveşte doamnele, brandul Teilor a avut încă de la începuturile sale, acum circa 25 de ani, acest tip de brăţară în portofoliu.

„În 2015, am introdus pe piaţa din România, în premieră, brăţările tennis cu aur roz şi diamante negre. Ulterior, de-a lungul anilor, ne-am lăsat conduşi de spiritul curajos şi am introdus în colecţii stiluri de brăţări tennis cu pietre colorate, cu diamante tăietură fancy şi chiar modele cu un design nonconformist.“

O piesă tennis devine aproape indispensabilă din colecţia oricărei femei pasionate de bijuterii, crede Malvina Cservenschi, fondatoarea brandului Malvensky.

„Structura sa dinamică şi maiestuoasă permite brăţării să se mişte în ritmul trupului şi permite diamantelor să reflecte fiecare rază de lumină, pentru a da strălucire unor contururi fluide, fine.“

Toate bijuteriile au puterea de a fascina, dar câteva piese au forţa de a scrie istorie şi influenţează modul în care ne simţim, ne mişcăm, ne exprimăm în fiecare zi, adaugă antreprenoarea.

„Acestea se numesc «The classics». O piesă tennis este acea bijuterie specială pe care odată ce o porţi, te seduce necondiţionat, atrăgându-te prin farmecul atemporal şi alura sa hipnotizantă.“

Ea este atât de versatilă încât complimentează subtil o ţinută elegantă de seară, dar reuşeşte să adauge o notă rafinată şi unei cămăşi albe, purtată alături de o pereche de jeans.

„Brăţările tennis cu diamante, pietre preţioase colorate sau cubic zirconia pot fi asortate aproape oricărei ţinute. Sunt piese atemporale, care vor completa cu succes atât un look casual, cât şi unul formal“, confirmă şi reprezentanţii Stil Diamonds.

Designul minimalist le conferă acestor bijuterii o eleganţă aparte, caracterul versatil captivând atenţia celor din jur. Aceste piese, ce reprezintă accente de preţiozitate, pot fi purtate atât singure, cât şi în combinaţie.

„În portofoliul nostru se regăsesc, în acest moment, sute de bijuterii de tipul tennis sau eternity: inele, brăţări sau coliere formate din şiruri nesfârşite de diamante, pietre preţioase colorate sau cubic zirconia.“ Ele compun colecţiile Tennis Match, Spectrum şi Exquisite. 

Bijuteriile se remarcă prin varietatea de nuanţe, atât în ceea ce priveşte culoarea metalului preţios, cât şi cea a pietrelor incrustate în monturi. Diamantele au tăieturi diverse – de la round cut la princess sau emerald cut.

„O piesă spectaculoasă Stil Diamonds este colierul tennis din aur alb de 18k, cu diamante round brilliant de 2.42ct şi safir albastru de 2.84ct.“

De la clasicii cercei studs la brăţări cu diamante negre în montură de aur roz, inele şi coliere basic şi graduate, colecţia Tennis a Malvensky pune în valoare cele mai senzuale părţi ale arhitecturii feminine, afirmă Malvina Cservenschi. Dimensiunea pietrelor variază de la 1 carat la 10 carate. Mai mult, atât cerceii, cât şi colierele şi brăţările pot fi realizate pe comandă.

„Piesele tennis sunt unele dintre cele mai căutate şi achiziţionate bijuterii cu diamante deoarece reprezintă un clasic în garderoba fiecărei femei, dar şi pentru că se completează şi se îmbină perfect cu celelalte piese-semnătură din colecţiile noastre.“

Şi în cazul Stil Diamonds, bijuteriiletennis sunt printre cele mai populare piese, brăţările situându-se pe primul loc în topul preferinţelor, fiind urmate de coliere.

„Brăţara tennis este o bijuterie care nu poate lipsi din portofoliul unei femei. Ea este splendidă datorită notorietăţii şi designului clasic, fiind unul dintre cele mai căutate modele“, completează Anda Jurcă, global sales director în cadrul Teilor.

Cele mai multe modele de acest tip au un singur rând de geme, însă există şi unele cu două sau mai multe şiruri de pietre preţioase. Montura şi tăietura nestematelor este, de asemenea, variată - de la cea brilliant (cel mai des întâlnită) până la tăietură în formă de inimă a pietrelor montate în model channel, prong sau bazel.

„De-a lungul timpului, în colecţiile de brăţări tennis ale Teilor s-au regăsit piese de High Jewellery cu pietre rare, precum tanzanite, smaralde, safire, rubine, dar şi nelipsitele diamante, aici mizând pe măiestria bijutierilor care au realizat brăţări cu diamante fancy.“

În tendinţe, acum, sunt brăţările tennis cu aur negru şi diamante negre, adaugă Anda Jurcă.

Nu e nimic surprinzător aici, mai ales că ştim deja, de la James Bond, că diamantele sunt pentru totdeauna („Diamonds are Forever“). 

 

Anda Jurcă, global sales director în cadrul Teilor: „Brăţara tennis este preferată de tot mai multe femei datorită echilibrului creat între eleganţa transmisă şi uşurinţa purtării.“

„În 2015, am introdus pe piaţa din România, în premieră, brăţările tennis cu aur roz şi diamante negre. Ulterior, de-a lungul anilor, ne-am lăsat conduşi de spiritul curajos şi am introdus în colecţii stiluri de brăţări tennis cu pietre colorate, cu diamante tăietură fancy şi chiar modele cu un design nonconformist.“

Malvina Cservenschi, fondatoarea brandului Malvensky: „O piesă tennis este acea bijuterie specială pe care odată ce o porţi, te seduce necondiţionat, atrăgându-te prin farmecul atemporal şi alura sa hipnotizantă.“

„Structura sa dinamică şi maiestuoasă permite brăţării să se mişte în ritmul trupului şi permite diamantelor să reflecte fiecare rază de lumină, pentru a da strălucire unor contururi fluide, fine.“