Pentru iubitorii de accesorii care au menirea de a da anonimatul la o parte, AUTOR este bucăţica de rai de care au parte deja de 14 ani, de când Dan Pierşinaru tot pune constant la cale câte o nouă ediţie. Anul acesta, evenimentul a avut loc în primul weekend din mai şi a avut ca scenă de prezentare Sala de Bal a Palatului Oscar Maugsch din centrul Bucureştiului. Pentru a avea temele făcute pentru următoarea ediţie, am aflat mai multe detalii din culisele acestui eveniment care concurează îndeaproape cu alte câteva similare de la nivel mondial.
Incursiunea lui Dan Pierşinaru în lumea bijuteriei a început imediat după liceu, când a studiat Designul, timp de un an, în Timişoara. Atunci şi acolo a cunoscut o creatoare de bijuterii – Mihaela Tarhuna –, alături de care a participat la montarea unei expoziţii de profil. Experienţa i-a deschis apetitul şi a continuat s-o aprofundeze în cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca.
„În 2004 am ajuns în Bucureşti şi am început să lucrez pentru Doina Levintza (creatoare de modă - n. red.), contribuind la ceea ce ţine de grafică, video şi imagine pentru proiectele ei de film şi teatru“, povesteşte antreprenorul.
Un an mai târziu, cu experienţa deja acumulată, i-a propus Mihaelei Tarhuna să organizeze o expoziţie cu bijuteriile ei de autor în Capitală, adunând în acelaşi loc şi alţi creatori. Ideea s-a concretizat într-o galerie de 200 de metri pătraţi, în care, îşi aminteşte Dan, oamenii abia mai aveau loc să se înghesuie.
Următoarea ediţie a fost abia trei ani mai târziu, în 2008, la subsolul Cărtureşti Verona, un loc emblematic din Bucureşti pentru amatorii de manifestări culturale. Acestea au fost primele tatonări în lumea organizării de evenimente cu bijuterii pentru Dan Pierşinaru.
„În aprilie 2009 am făcut pentru prima dată târgul cu numele AUTOR. Nu am avut nicio strategie, niciun plan de afaceri, totul a fost doar intuiţie. Am fost one-man-show de la început.“
De-a lungul anilor, locurile care au găzduit târgul au variat, pe măsură ce şi amploarea evenimentului a suferit transformări. Aşa că AUTOR a pus în valoare şi a primit, la rândul său, însemnătate de la locuri precum Institutul Francez, Casa Universitarilor, Sala Dalles, Grand Hôtel du Boulevard, foaierul Teatrului Naţional Bucureşti şi, anul acesta, la fel ca anul trecut, Palatul Oscar Maugsch.
Treptat, AUTOR a devenit o piesă dintr-un puzzle mai amplu, pe care fondatorul l-a creat adăugând mai multe evenimente. Astfel, o dată pe an, el mai organizează târgul MATERIA, cu obiecte confecţionate exclusiv din piele, ediţia din acest an urmând să aibă loc în octombrie. Tot o dată pe an, mereu în decembrie, are loc târgul NOËL, dedicat cadourilor pentru Crăciun care poartă semnătura unui designer. Din 2023, la „colecţia“ de evenimente se mai adaugă două: COSMIC, un festival cu antreprenori din lumea wellnessului şi a frumuseţii, şi CIRCUIT, un târg care aduce la un loc designerii care dau sens ceramicii şi lemnului.
Înapoi la Târgul Internaţional de Bijuterie Contemporană AUTOR însă, acesta a reunit în mai 60 de designeri din 23 de ţări. Peste 40 dintre ei au fost străini, din Italia, Grecia, Ucraina sau Anglia, iar cele peste 3.000 de piese expuse cu scopul vânzării s-au aşternut cu delicateţe şi sinceritate în faţa vizitatorilor, pe mese meşterite de Radu Abraham, la rândul lui un artist în universul lemnului, originar din Cluj-Napoca.
„Ideea mea este să creez contextele necesare astfel încât artiştii participanţi să se cunoască între ei cât mai bine. Cam jumătate dintre ei sunt artişti noi, iar jumătate sunt participanţi de la ediţiile anterioare“, spune Dan Pierşinaru.
Modul de organizare este mereu acelaşi: se lansează o sesiune de aplicaţii la care artiştii se pot înscrie, urmează o perioadă de jurizare, iar fiecare creator primeşte la final un punctaj în funcţie de care este ales sau nu. Juriul este internaţional, format din cinci membri, Dan fiind singurul de origine română.
„Creatorii participă în general în nume propriu, şi nu cu brandurile lor, fiind relevantă implicarea lor personală ca artişti. Printre ei sunt şi artişti tineri, noi, dar şi unii consacraţi.“ Între numele din acest an şi-au făcut loc Cleopatra Coşuleţ, Andra Lupu, Raluca Buzura, Miruna Belicovici şi Ioana Enache, fiecare aducând un suflu nou paletei de bijuterii care nu pot trece neobservate.
„Raluca Buzura şi Andra Lupu, de pildă, nu au ratat nicio ediţie AUTOR încă de la început, iar recent au expus în Florida, Statele Unite ale Americii, astfel că bijuteriile lor sunt cunoscute şi internaţional.“
Evenimentul de la Bucureşti este o experienţă în sine şi un mod de a obişnui publicul atras de bijuterie cu ceea ce înseamnă vibraţia contemporană. Piesele de la AUTOR vin din altă lume decât cele care se regăsesc în lanţurile consacrate de magazine, apropierea lor de lumea artei fiind mai mult decât evidentă şi creând un univers distinct. Preţul mediu de vânzare al bijuteriilor expuse în acest an a fost de 300 de euro.
„Ce propunem noi sunt bijuterii statement, pe care le poţi purta în anumite contexte, care atrag atenţia, iar o dată pe an, vrem să deschidem uşile pentru ca oamenii să cunoască aceşti artişti care le realizează.“
Una din provocările pe care le are în organizarea AUTOR, spune Dan Pierşinaru, este selecţionarea participanţilor an de an.
„Ca artist, trebuie să-ţi păstrezi identitatea creativă, să nu te diluezi. Dacă pleci pe considerente comerciale, e greu ca apoi să te poziţionezi ca artist. Ce caut eu este acel ADN de creaţie din fiecare.“
Din experienţa sa de până acum, Dan afirmă că, în general, pentru un tânăr artist creator de bijuterie, marja medie de timp până la care poate demonstra dacă merită sau nu să rămână în piaţă este cam de doi ani. Bijuteria, acest accesoriu care poate schimba o întreagă stare sau impresie, îşi câştigă rolul de bijuterie doar atunci când este pe corpul uman, altfel rămânând la stadiul de simplu obiect. Este o extensie a personalităţii purtătorului. Provocarea artistului este să-şi închipuie piesa făcută de el integrată în lumea acestui purtător.
„Noi am pus România pe harta creatorilor de bijuterii de autor, deşi nu avem o istorie în creaţia de acest tip şi nu avem un stil recognoscibil internaţional. În Europa sunt trei mari evenimente de bijuterie de autor, iar unul dintre acestea este al nostru. Celelalte sunt SIERAAD din Amsterdam şi JOYA din Barcelona. Eu mă gândesc să duc la un moment dat AUTOR şi în străinătate, la Londra şi la Los Angeles sau New York.“
De-a lungul celor 14 ani de existenţă a târgului AUTOR şi al celor 20 de ediţii, peste 1.000 de artişti din toată lumea au fost prezentaţi publicului român şi internaţional, atât prin intermediul evenimentului în sine, cât şi prin platforma multimedia care le-a oferit conexiunea cu comunitatea iubitorilor de bijuterie contemporană. Printre designerii români prezenţi încă de la primele ediţii se numără creatori recunoscuţi astăzi la nivel internaţional, precum cei amintiţi deja – Andra Lupu, Raluca Buzura, Cleopatra Coşuleţ, Miruna Belicovici, Ioana Enache, dar şi Maria Paltin, Mihaela Caravan sau Mona Velciov.
De la început şi până astăzi, sursele de finanţare pentru AUTOR sunt în principal aceleaşi două - taxele plătite de artişti pentru participare şi biletele de intrare, care la ediţia din mai anul acesta au costat 25 de lei. În cadrul fiecărei ediţii, artiştii pot primi premii, constând fie în participarea fără costuri la următorul eveniment, fie în participarea la alte evenimente europene.
În ceea ce priveşte vizitatorii, de regulă câteva mii trec pragul locului de desfăşurare a târgului la fiecare ediţie. Dan Pierşinaru spune că, de-a lungul timpului, au fost şi oameni care au recunoscut că vin din afara Bucureştiului special pentru a-şi bucura privirile cu cele mai noi creaţii de bijuterie contemporană şi poate chiar pentru a pleca acasă cu unele dintre ele.
Pentru că AUTOR a devenit o adevărată platformă de promovare a artiştilor din lumea bijuteriei, evenimentul este completat pe tot parcursul anului de o revistă cu acelaşi nume, în limba engleză, un statement în materie de bijuterie creativă, şi o platformă digitală care ţine la curent pasionaţii cu noutăţile din domeniu. La realizarea acestora contribuie oameni care descos de secrete tot ceea ce ţine de procesul de creare a acestor accesorii.