Ceasuri & Bijuterii

Cum vrea o tânără antreprenoare să îşi facă loc pe piaţa de bijuterii? Creează piese contemporane, dar din aur solid, astfel încât să poată fi lăsate moştenire. GALERIE FOTO

10 iun 2024 151 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

„Cred că bijuteriile, la fel ca toate formele de artă, sunt transformative. Fiecare piesă pe care o porţi devine o parte din tine, reflectă viziunea ta despre lume, poartă memoria locurilor şi a momentelor trăite.“ Acesta este crezul Deliei Mia Rotaru, fondatoarea brandului de bijuterii Mia Ru.

Mia Ru a apărut la finalul anului 2023, ca un brand de bijuterie contemporană, ce a pus pe piaţă o primă colecţie inspirată de estetica modern-maximalistă, infuzată cu tonurile boeme ale anilor ’60 şi cu elemente retro ce amintesc de anii ’80.

„Când am schiţat medalioanele Mia Ru, m-am gândit la acele piese porte-bonheur care sunt transmise din generaţie în generaţie şi care te însoţesc o viaţă întreagă. Am vrut să creez bijuterii preţioase, din aur solid, dar într-o direcţie casual-luxury, mai exact obiecte pe care să le poţi purta în fiecare zi şi care pot fi combinate în diverse stiluri, pentru momente diferite“, spune Delia Mia Rotaru, al cărei background îmbină experienţa de business de corporaţie cu pasiunea pentru artă, cu studiile în psihologie analitică şi cursurile de la Assamblage Contemporary Jewelry School.

Afirmă că e pasionată de artă în general şi de toate formele de manifestare a creativităţii, iar asta a condus-o către Mia Ru.

„Mi-am început cariera în mediul corporate, iar anul trecut am decis să încep această nouă etapă în viaţa mea profesională şi să lansez un business antrepreno-rial.“ 

Înainte să fondeze Mia Ru, Delia a terminat studiile de formare în psihoterapie analitică,  iar tema lucrării ei de disertaţie, arhetipurile feminine, a devenit inspiraţia pentru prima colecţie de bijuterii.

Colecţia se numeşte Féminité Archétypale şi este formată din patru medalioane din aur solid, împodobite cu diamante, pietre semipreţioase şi perle de cultură, piesele fiind inspirate de cele patru arhetipuri feminine.

„Modelul arhetipurilor pe care se bazează colecţia a fost prima oară detaliat de Tony Wolf, una din marile figuri feminine ale psihoterapiei analitice.“

În colecţia Féminité Archétypale, fiecare medalion este dedicat unui arhetip feminin, care reprezintă un tip de energie şi un fel de a privi lumea la care cu toţii ne putem conecta, indiferent de gen sau de orientarea noastră sexuală, explică Delia.

Medalionul Amour, care este realizat cu detalii subtile şi finisat manual, este inspirat de arhetipul Mamei, cel care simbolizează esenţa iubirii, a cultivării conexiunii şi a vieţii. Medalionul Muse s-a născut din ideea că fiecare dintre noi este un artist, fiind inspirat de arhetipul Hetairei, cea care traduce lumea interioară în formă artistică.

Modelul Athéna are ca sursă de inspiraţie arhetipul Amazoanei, înţeleaptă şi independentă. El reprezintă echilibrul dintre natura noastră solară, puternică, şi liniştea tăcută a nopţii, care simbolizează puterea vulnerabilităţii. Nu în ultimul rând, medalioanele Inari sunt inspirate de Medială, cea care pune întrebările adânci despre lumea spirituală.

Piesele au o estetică retro, cu subtonuri moderne şi au fost gândite să poată fi combinate între ele. Fiecare medalion are un sistem special de prindere, care îi permite să fie ataşat oricărui tip de lanţ, fie singur, fie împreună cu celelalte medalioane, explică Delia.

Cele trei lanţuri ale brandului Mia Ru, care completează colecţia, sunt realizate în Vicenza, Italia.

„De la strălucitorul Forzatina la maximalistul Bold Chain, care este surprinzător de uşor şi comod de purtat, sau la colierul de perle Anima, cu închizătoarea lui de aur în stil art-deco, fiecare lanţ  este gândit să completeze perfect medalioanele şi să permită stiluri versatile.“

Mai exact, piesele pot fi purtate independent, ca bijuterii statement, sau împreună, pentru un stil maximalist.

Bijuteriile Mia Ru sunt lucrate în aur solid şi citrin, peridot, cuarţ roz şi cuarţ fumuriu.

„Am vrut să lucrez în aur solid pentru că este materialul care m-a atras dintotdeauna. Plus că am vrut să investesc într-o colecţie proprie din aur, dar o mare parte din bijuteriile pe care le găseam pe piaţă nu erau modele unicat, iar estetic nu mă atrăgeau.“

În zona bijuteriilor de fashion, diversitatea stilurilor este mult mai mare, dar problema cu obiectele din alte materiale, aurite sau placate cu aur, este rezistenţa lor în timp, adaugă ea.

„Aşa am decis să creez o colecţie de bijuterii preţioase, confortabile, cu un design unic, pe care să le port în fiecare zi şi care să mă ţină o viaţă întreagă. Iar aurul galben a fost metalul perfect pentru asta.“

Delia Mia Rotaru nu face piese pe comandă, lucrând doar la propriile colecţii.

Talentul şi măiestria cu care bijuteriile din metal preţios trebuie să fie lucrate ca să ajungă la perfecţiune sunt foarte importante, adaugă ea.

„De aceea, pentru mine a fost foarte important să găsesc acei artizani care pot lucra la nivelul de pricepere de care aveam nevoie.

I-am găsit cu multă răbdare şi după mult timp şi sunt foarte fericită că lucrez cu două ateliere extraordinare.“

Lanţurile sunt create în Vicenza, Italia, iar medalioanele sunt lucrate într-un atelier din India, care are peste 40 de ani de experienţă. „Lucrăm doar cu bijutieri certificaţi de Responsible Jewellery Council (RJC), care este instituţia globală de setare a standardelor etice pentru producerea de bijuterii.“

Procesul creator porneşte de la conceptul realizat de Delia, căreia îi place să exploreze, de obicei, prin mai multe moodboard-uri. Apoi, creionează o serie de schiţe succesive. Atunci când designul piesei este final, îl trece într-un prototip digital, numit CAD.

Pe baza acestui model, fiecare piesă este turnată în aur solid în atelierele cu care colaborează antreprenoarea. Lustruirea, mon­tarea pietrelor, sudura şi emaila-rea sunt realizate individual, pentru fiecare bijuterie în parte, care este apoi ştanţată cu marca brandului Mia Ru, marca de titlu pentru aur de 14 karate şi marca de stat de la Direcţia Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley.

Tot acest proces înseamnă că fiecare creaţie are nevoie de una-două luni pentru partea de design, dacă este un model nou, şi de trei-şase săptămâni pentru realizarea sa.

„Avem însă un stoc limitat disponibil în mod curent.“

Bijuteriile Mia Ru sunt produse în serii mici, stocul fiind suplimentat când este nevoie. Colecţia este, în acest moment, compusă din cele patru medalioane care sunt design propriu şi din trei tipuri de lanţuri.

Produsele sunt disponibile spre vânzare pe site-ul propriu şi în concept store-ul multibrand Aparterre din Bucureşti.

„Toate piesele noastre sunt din aur solid şi folosim diamante, perle de cultură şi pietre semipreţioase. Astfel, medalioanele au preţuri ce încep de la 390 de euro pentru modelele Inari cu pietre semipreţioase şi ajung la 980 de euro pentru celelalte variante.“

Lanţurile costă, în funcţie de stil şi greutate, între 280 şi 1.850 de euro.

Clienţii Mia Ru sunt oameni care vor să investească în bijuterii pe care să le aibă o viaţă întreagă, spune fondatoarea mărcii.

„Sunt în general oameni creativi, care se exprimă prin ceea ce poartă şi pentru care estetica este o explorare continuă. Sunt oameni atât din România, cât şi din afară, în special din Europa.“

Antreprenoarea vizează dezvoltarea de noi colecţii - deja lucrează la următoarea, care merge „într-o direcţie colorată şi creativă“ -, dar şi extinderea canalelor de vânzare.

„La anul, sperăm să ne extindem şi să fim prezenţi şi într-un magazin din Europa“, adaugă ea.

Ce o inspiră pe Delia Mia Rotaru să creeze? „Când eram mică, mama avea un bufet din lemn de cireş în care îşi ţinea bijuteriile, iar eu şi sora mea ne petreceam ore întregi admirându-le. Mă fascina în special o pereche de cercei din aur, clasici, cu pietre lungi din citrin, pe care îi primise cadou de la bunicul meu.“

Astfel, fondatoarea Mia Ru crede că există o energie atât în procesul de creaţie, cât şi în modul în care bijuteria este purtată.

„Simţul estetic şi creativitatea există în fiecare dintre noi şi trebuie doar să învăţăm să le exprimăm prin tot ceea ce facem“, conchide ea.