Bănci și Asigurări

Importanţa BCR România PMI

11 mar 2024 897 afişări de Advertorial
Din aceeaşi categorie

România s-a alăturat începând cu 1 martie clubului select de peste 40 de ţări pentru care este publicat indicele PMI. Indicele este dezvoltat la nivel global de S&P Global. Pentru România, indicele monitorizează industria prelucrătoare şi este susţinut de BCR şi facilitat de CNIPMMR.

Ce este Purchasing Managers’ Index™ (PMI®)? Este un indicator economic precis, care este actualizat şi publicat cu frecvenţă lunară pentru 45 de naţiuni. Metodologia consistentă, care şi-a demostrat fiabilitatea în timp, furnizează rezultate exacte şi comparabile pentru toate ţările. Indicele PMI este util pentru băncile centrale, economişti, guverne, investitori şi companii private. Este disponibil de cele mai multe ori cu 1-2 luni înainte de publicarea datelor statistice oficiale. Cheia succesului pentru PMI sunt datele bazate pe un eşantion reprezentativ de companii. Sondajele PMI replică structura economiei prin selectarea participanţilor pe baza datelor oficiale. Participanţii sunt stimulaţi să participe prin diseminarea rapoartelor către ei, ceea ce asigură o rată ridicată de răspuns şi un abandon scăzut. PMI se bazează pe date factuale, nu pe opinii, companiile participante fiind puse să compare situaţia din luna curentă faţă de luna anterioară.

Întrebările sunt formulate astfel: “Nivelul producţiei din compania dumneavoastră (în termeni de volum) este mai ridicat, nemodificat sau mai scăzut  faţă de luna trecută?”. Pe baza răspunsurilor este construit un indice de difuziune care însumează procentul răspunsurilor după următoare formulă: % ‘Ridicat’ + (% ‘Nemodificat’)/2 + % ‘Scăzut’ * 0. Astfel, indicele PMI este o cifră centrată în jurul valorii 50,0 ce indică o situaţie nechimbată faţă de perioada precedentă. Indicele peste 50,0 indică o creştere a activităţii, în timp ce sub 50,0 sugerează o contracţie a activităţii. Diferenţa faţă de 50,0 este rata de modificare.

De ce este important  indicele PMI pentru România? Indicele BCR România PMI® oferă informaţii relevante în timp real care pot fi folosite de economişti, instituţii oficiale şi companii în procesul decizional, în cel de prognoză şi de bugetare. Indicele PMI pentru industria prelucrătoare este monitorizat îndeaproape de investitorii internaţionali, oferind o bază solidă de comparaţie între ţări datorită metodologiei unitare. Pe lângă informaţia privind starea de fapt a industriei prelucrătoare, indicele oferă informaţii privind evoluţia preţurilor, tendinţele pieţei forţei de muncă şi aşteptările managerilor privind perspectivele industriei.

Ce ne spune indicele BCR România PMI® despre evoluţiile recente din industria prelucrătoare? Indicele BCR PMI privind industria prelucrătoare a scăzut în luna februarie, după trei luni consecutive de creştere, în principal din cauza unei evoluţii negative a comenzilor noi, care au scăzut la al doilea cel mai jos nivel înregistrat până acum. Evoluţia comenzilor noi poate fi explicată de o deteriorare a cererii externe, având în vedere evoluţia comenzilor noi de export, care au înregistrat cea mai mare scădere de la o lună la alta raportându-ne la seria istorică. Indicele PMI pentru România a evoluat în linie cu evoluţia indicatorului PMI pentru Germania, care este principalul partener comercial al României. Aproximativ 23% din mărfurile de export din industria prelucrătoare au destinaţia Germania. Stocurile de achiziţii, care au atins minime istorice, precum şi termenele de livrare mai lungi ale furnizorilor au avut o influenţă negativă asupra cifrei totale a PMI în februarie. Componenta de ocupare a forţei de muncă a contribuit pozitiv în februarie, înregistrând una dintre cele mai mari valori de până acum, însă a rămas sub nivelul neutru de 50, arătând în continuare ajustări ale numărului de angajaţi.

Industria prelucrătoare din România rămâne blocată în recesiune, afectată de şocuri pe partea lanţurilor de aprovizionare şi impozite şi taxe în creştere, în contextul existenţei unei slăbiciuni generalizate a cererii. Din aceste motive, indicele PMI privind industria prelucrătoare a rămas la valori sub pragul neutru de 50 de la începutul perioadei analizate în iulie 2023. Indicatorii cu frecvenţă ridicată publicaţi de INS confirmă cele indicate de indicele PMI. Spre exemplu, indicele producţiei industriei prelucrătoare a înregistrat ritmuri anuale negative în ultimele 20 de luni până în decembrie 2023, din cauza cererii externe slabe, având în vedere că exporturile reprezintă 43% din producţia totală din acest sector.

Preţurile factorilor de producţie au atins cel mai înalt nivel înregistrat în cele opt luni de date istorice în luna februarie. Creşterile de taxe au fost citate ca fiind motivul principal, cel mai probabil fiind vorba de majorarea accizelor pentru combustibili de la începutul anului, împreună cu preţurile mai ridicate ale materiilor prime. Creşterea preţurilor factorilor de producţie a fost atenuată parţial de o diminuare a marjei de profit, preţurile de vânzare ale producătorilor din industria prelucătoare crescând mai lent în februarie faţă de ianuarie.

Aşteptările de producţie pentru următoarele 12 luni s-au înrăutăţit în februarie comparativ cu luna precedentă, însă au rămas peste media istorică. Revenirea producţiei industriei prelucrătoare cel mai probabil va necesita mai mult timp şi este foarte puţin probabil să se întâmple în prima jumătate a acestui an.

Indicele BCR România PMI® are o frecvenţă de difuzare lunară şi este publicat în prima zi lucrătoare a fiecărei luni. Sondajul este publicat de S&P Global şi analizat de publicaţii economice internaţionale, iar raportul lunar BCR România PMI® este disponibil şi pe www.bcr.ro.