Bănci și Asigurări

Ce a spus Mugur Isărescu în ultimele zile despre situaţia din Cipru şi implicaţiile pe piaţa locală

01 apr 2013 2769 afişări de Claudia Medrega
Din aceeaşi categorie

Consiliul de administraţie al BNR a dis­cutat joi mai multe ore, până seara târziu, despre situaţia din Cipru şi implicaţiile asupra pieţei locale. Cyprus Popular Bank, al doilea cre­ditor din Cipru care va dispărea ca ur­mare a planului de salvare a ţării agreat de autorităţile de la Nicosia cu liderii zo­nei euro şi FMI, deţine pe piaţa româ­neas­că Marfin. Marfin are regim de fi­lia­lă în România şi se supune regle­men­tărilor BNR, depozitele fiind garantate de schema locală de garantare, în timp ce Bank of Cyprus este sucursală.

“Activele celor două subsidiare ale băncilor cipriote în România reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar - Popular Bank of Cyprus - va fi lichidat, are depozitele integral garantate”, a spus Mugur Isărescu.

Alte declaraţii recente ale guvernatorului BNR:

Bank of Cyprus România, sucursala locală a grupului cipriot cu acelaşi nume, şi-a suspendat operaţiunile timp de o săptămână ca urmare a procesului de restructurare prin care trece banca-mamă.

“Până la redeschiderea sucursalei şi agenţiilor acesteia din România, clienţii pot folosi reţelele de ATM, iar pentru necesităi deosebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul sucursalei Bank of Cyprus”, au declarat reprezentanţii băncii.

Operaţiunile sunt suspendate începând de astăzi, decizia fiind luată de banca centrală a Ciprului, în calitate de autoritate de supraveghere. Decizia a fost notificată însă şi Băncii Naţionale a României.

Citeşte şi: