Style

Cum vede o antreprenoare din Thailanda, patria sa adoptivă? Din vorbă-n vorbă cu Anne Ampawan, proprietara restaurantului Kunnai, despre România, gastronomie şi viaţa de dincolo de bucătărie

16 mar 2020 2759 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Anne Ampawan este proprietara restaurantului cu specific thailandez Kunnai din Bucureşti, restaurant deschis încă din 2012 în acelaşi loc, la parterul unui bloc din Capitală, într-o zonă centrală, dar totuşi liniştită, pe o stradă discretă, destul de departe de agitaţia marilor bulevarde. Nu a visat dintotdeauna să lucreze în domeniul gastronomiei. A ajuns cumva aici din întâmplare, iar apoi n-a mai plecat niciodată. Chiar şi acum, zilele şi le petrece în bucătăria Kunnai. Cum de a ales România?

S-a mutat la Londra în 1995 şi s-a angajat în industrie. Aşa a început de fapt totul. Apoi, împreună cu căţeii săi, a plecat într-o călătorie în jurul lumii pentru a descoperi noi secrete ale gastronomiei mondiale. A poposit în Malaezia, în Singapore, în Italia şi abia apoi a sosit în România, de unde nu a mai plecat. Îi place ţara, ba chiar o recomandă prietenilor şi cunoscuţilor ca destinaţie de vacanţă. Deşi ea însăşi nu are mult timp liber pentru că lucrează la foc continuu, Anne Ampawan povesteşte cum arată viaţa ei după job, după Kunnai.

 

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă este… un lănţişor de aur realizat pe comandă cu un pandativ pe care scrie Kunnai, pentru că eu sunt Kunnai. (În traducere, Kunnai înseamnă  femeie modernă, conform site-ului restaurantului cu acelaşi nume.)

 

Cartea pe care o citesc acum este… Îmi doresc să desluşesc cât mai mult din tainele limbii române, aşa că citesc o carte în română şi anume „Manuscrisul” de Marinela Florea.

 

Pasiunile mele sunt … Aş alege una singură şi anume restaurantul Kunnai pentru că este ceea ce fac eu zi de zi, pentru că este ceea ce am făcut în ultimii şapte ani şi pentru că îmi place la nebunie ce fac.

 

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o … este România. O recomand multora pentru că sunt îndrăgostită de România. Plus că sunt încă multe locuri aici care nu au fost descoperite de turismul de masă. Aş mai aminti şi Thailanda, ţara mea natală.

 

O descoperire recentă din Bucureşti este… Am bătut oraşul în lung şi-n lat de-a lungul timpului, dar recent am început să caut locuri noi de promenadă pentru căţelul meu. Aşa am ajuns în Floreasca, aproape de lac, într-o zonă care s-a dezvoltat recent, dar care este totodată extrem de liniştită. Îmi oferă un sentiment de pace de fiecare dată când mă plimb prin apropiere.

 

Ceasul pe care îl port la mână este… Nu port. Am un ceas mare în bucătărie şi atunci nu mai simt nevoia să am şi unul la mână. Da, am un Patek Philippe Twenty  4 (foto jos) pe care îl iubesc, însă cel mai des îl las acasă.

 

Parfumul meu preferat este… Coco Mademoiselle, al casei Chanel.

 

Beau întotdeauna cu plăcere un pahar de… De fapt, o sticlă de prosecco.

 

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este… să încerc să găsesc un loc - sau mai multe - unde să pot degusta mâncarea locală, mâncarea tradiţională.

 

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este… Aran Chankasem. El este un artist thailandez care are opere de artă ce se remarcă prin faptul că sunt diferite de ale altor autori. Plus că îmi este foarte apropiat, îmi este ca un frate mai mare. El şi o echipă de specialişti din Bangkok au contribuit la creionarea restaurantului Kunnai din Bucureşti.

 

Sporturile pe care le practic cu plăcere sunt… De fapt, eu fac antrenamente acasă, alături de un trainer personal. Nu am mult timp să fac sport pentru că muncesc mult, însă încerc să găsesc timpul pentru asta pentru că mă ajută să îmi limpezesc mintea.

 

Restaurantul meu preferat este… Kunnai. Poate sună egoist, dar nu am timp să ies des în oraş, plus că sunt uşor de satisfăcut atunci când vine vorba de mâncare, aşa că adesea îmi gătesc chiar eu ceea ce am chef la momentul acela. Doar că mănânc abia atunci când am timp.

 

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este… Am călătorit mult prin lume şi am descoperit multe locuri de neuitat. Sunt prea multe ca să amintesc doar câteva ţinând cont că am amintiri încă vii din toate.

 

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna… mâncare fie pentru mine, fie pentru câinele meu. Sau, pentru acei mulţi câini care au nevoie de hrană şi nu au.

 

Obiectele mele preferate din garderobă sunt… Port orice e uşor de spălat şi care rezistă bine în căldură dat fiind că petrec atât de mult timp în bucătărie.

 

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt… Wikipedia e/ are mereu răspunsul!