
O viaţă mai sănătoasă, mai ”verde” şi un mod de trai care să nu afecteze mediul înconjurător sunt printre principalele probleme ale prezentului. Una dintre modalităţile prin care s-ar putea rezolva acestea este introducerea în obiceiurile zilnice de consum a mâncării organice sau ”bio”. Cu câţiva ani în urmă, produsele ”bio” nu erau cunoscute de majoritatea lumii. Este consumată acum de celebrităţi din întreaga lume, materialele organice au devenit preferatele designerilor, iar fermierii, distribuitorii favoriţi ai consumatorilor.
Mâncarea organică este cea produsă prin metode care nu implică ”ajutoarele” sintetice ale pesticidelor sau fertilizatorilor chimici, nu conţin organisme modificate genetic şi nu sunt procesate folosind iradierea, solvenţii industriali sau aditivii alimentari. Pe scurt, mâncarea de pe vremea străbunicilor. Iar această perioadă nu este chiar atât de îndepărtată, dacă ne gândim că până la începutul secolului XX, majoritatea alimentelor produse în lume erau organice, chiar dacă atunci erau numite simplu, ”mâncare”. Nimeni nu se gândea să pună chimicale în sol sau să stropească legumele pentru o creştere mai rapidă. Totul s-a schimbat odată cu dezvoltarea industriilor petrochimice de la începutul anilor 1900, când cercetările din domeniul agriculturii s-au concentrat pe chimicalele care îmbunătăţeau cultivarea plantelor şi creşterea animalelor. Între 1960 şi 1970, conceptul de ”mâncare organică” s-a separat de cea ”normală”. Chiar dacă aceasta era de fapt anormală prin influenţele chimice prin care a fost produsă. Posibilele probleme pe care le-ar fi putut cauza folosirea acestora nu erau luate în considerare, dar în curând, problemele au devenit prea mari pentru a putea fi ignorate.
O reacţie importantă împotriva folosirii aditivilor pe bază de chimicale din mâncarea oamenilor s-a produs în anul 1930, la iniţiativa lui Rudolf Steiner. Cu intense preocupări faţă de mediu, el a fost unul dintre pionierii mâncării bio, participând la punerea bazelor unui stil de viaţă sănătos, un trend şi o necesitate ale zilei de astăzi.
Producţia organică este unul principalele sectoarele ale agriculturii, aflată în plină dezvoltare, chiar dacă cei care le consumă reprezintă încă minoritatea. Mâncatul sănătos este un ţel fixat de multă lume, dar rareori îndeplinit.
Iar în timp ce în SUA şi în alte ţări dezvoltate, mâncarea organică a început să nu mai reprezinte o nişă în preferinţele consumatorilor, la noi încă se află la început, dar nevoile românilor pentru alimente sănătoase sunt în creştere.
