Gadget

Monitorul care imită realitatea

29 iul 2011 1050 afişări de Bogdan Petre
Din aceeaşi categorie
 Monitorul care imită realitatea

În aplicaţiile de editare grafică sau fotografică este nevoie de o reprezentare cât mai fidelă a culorilor şi de un spectru de culoare cât mai larg, însuşiri pe care monitoarele convenţionale nu le întru­nesc. Pentru acest tip de activităţi sunt mai eficiente monitoarele profesionale, cum ar fi Asus ProArt PA246Q. Modelul are toate calităţile necesare şi în plus un raport optim performanţă/preţ.

Este un echipament cu un aspect profesional şi o construcţie la care au primat eficienţa, ergonomia şi calitatea imaginilor afişate. Utilizatorii au la dis­poziţie orice tip de port pentru co­nec­tarea la computere sau alte surse video: DVI, HDMI, Display port şi chiar unul VGA.

De asemenea, are încorporat şi un HUB USB cu două porturi USB 2.0, plus un cititor de carduri 7-în-1. Am remarcat posibilităţile multiple de ajustare ale poziţiei sale. Poate fi înclinat la 20 de grade, are o cursă de 10 cm pentru ajustarea înălţimii, poate fi răsucit cu Ă/- 60 de grade în jurul axei sale, iar ecranul poate fi rotit la 90 de grade în plan vertical.

Utilă este şi funcţia PIP (Picture in Picture) prin intermediul căreia putem monitoriza şi alte surse video, sau Quick Fit care ne pune la dispoziţie rigle gradate sau formatele standard de fotografie şi hârtie pentru prelucrarea acestora la dimensiuni exacte.

Mai importante sunt totuşi carac­teristicile de afişare a imaginilor care demonstrează adevărata valoare a moni­torului.

Asus-ul PA246Q are o diago­nală de 24 inchi cu o rezoluţie de 1920x1200 pixeli, destul de mare pentru a vizualiza la di­men­siuni generoase, atât pagini mul­tiple în docu­mente tip office, pagini de internet, materiale video, dar mai ales fotografiile sau ima­ginile grafice de prelucrat.

Ecranul este de tip P-IPS, o tehnologie utilizată la gama monitoarelor pro­fesionale şi care a fost special creată pentru re­pro­ducerea cât mai exactă a culorilor, dar şi pentru unghiuri largi de vizua­lizare. Pe un astfel de ecran imaginile nu vor mai că­păta acea tentă de roz dacă sunt privite din alt unghi, cum se întâmplă la ecra­nele ieftine de uz general.

De asemenea, PA246Q poate reda 98% din câmpul de culori al Adobe RGB, 102% din al celui NTSC şi 100% din spaţiul de culoare al sRGB. În general, poate reda cu 130% mai multe culori decât o matrice uzuală, profesioniştii având parte de o reprezentare cât mai apropiată de realitate a culorilor din lucrările lor digitale.

În acest fel, monitorul ASUS ProArt PA246Q îşi poate dovedi utilitatea atât la prelucrarea fotografiilor postate pe internet sau care vor fi vizualizate ulterior pe monitoare sau televizoare, dar şi la editarea grafică profesională de print (reviste, broşuri, postere, reclame etc), acolo unde reprezentarea culorilor trebuie să fie cât mai precisă.

Are un preţ aproximativ de 2.000 lei, unul chiar decent pentru zona căreia i se adresează.

www.imidoresc.ro


Caracteristici tehnice


Diagonală: 24.1 inchi

Rezoluţie: 1920x1200 pixeli

Luminozitate: 400 cd/m2

Contrast: Native 1000:1 / ASCR 50000:1

Unghiuri de vizualizare: Orizontal: 178� / Vertical: 178�

Timp de răspuns: 6ms

Dimensiuni: 558.4 x 380.8 x 235 mm

Greutate: 7.2Kg


Pro

- Imagini de calitate, tehnologia IPS

- Diagonală mare, generoasă

- Are cititor de carduri şi HUB USB

- Conectica variată

Contra

- Aspectul prea butucănos